• Pregleda: 3645

Pokrajinska Vlada izdvaja 30 miliona za kulturu u Subotici

Vlada Vojvodine će u ovoj budžetskoj godini izdvojiti oko 30 miliona dinara za finansiranje institucija kulture i kulturnih dešavanja u Subotici, izjavio je danas potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić.
Pokrajinska Vlada izdvaja 30 miliona za kulturu u Subotici

Po rečima Grujića, glavni projekti će biti nastavak rekonstrukcije Sinagoge i Narodnog pozorišta.

Grujić je u današnjem razgovoru sa gradonačelnikom Subotice Jeneom Maglaijem kazao da je za nastavak radova na Sinagogi izdvojeno više od tri miliona dinara.

On je dodao da je ključno pitanje za Suboticu završetak radova na Narodnom pozorištu, gde je osim ulaganja u rekonstrukciju potrebno rešiti i pitanje Statuta pozorišta, kao bi ono moglo i formalno-pravno da počne sa radom.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai kazao je da će radovi na Sinagogi biti gotovi do septembra, a pored Vlade Vojvodine, sredstva će obezbediti i budžet Subotice i Jevrejska zajednica.

Dodao je da je za završetak radova na Narodnom pozorištu opredeljeno 85 miliona dinara, a da će potom ostati još oko devet miliona evra za unutrašnje uređenje.

Na sastanku je dogovoreno i da će subotička uprava dostaviti Vladi Vojvodine detaljan spisak prioriteta subotičke opštine u oblasti kulture i informisanja.

Izvor: Agencija "Beta"

povezane teme

11
rubicon Odgovori
Sta je za zavrsetkom obnove Pravoslane crkve, niko ziv to vise ne spominje.
Always Ultra Odgovori
Predizborno trabunjanje ! Pokrajinska vlada odlazi nakon izbora pa i moze da se rasipa laznim obecanjima ! Dole VMS i dole DS !!
esteban Odgovori
Pravoslavna crkva u Subotici nije ni po cemu posebna za razliku od Sinagoge koja predstavlja pravu arhitektonsku znamenitost i zato je ova investicija i vise nego opravdana.Da nije takav slucaj , protivio bih se odlivu drzavnog novca u religiju.
titov omladinac Odgovori
Pa spisak ste mogli odmah dati, ako ste se pripremili za sastanak. Šta tu ima da se odugovlači? Ili znate probleme grada ili ne.
radnik Odgovori
30 miliona za izbore, kakva kultura, bolje da ste sa 30 miliona otvorili neku proizvodnju i zaposlili par radnika.
fifi Odgovori
Ima da procvetam od ovog.. A sta je s pokrajinskim izborima u toku leta? Na to treba isto odvojiti novac.
titov omladinac Odgovori
Osvrnimo se na protekle godine, po kriterijumima - obećano:urađeno:opravdano potrebno:sada održivo:služi svima podjednako i opšte korisno.

Nađite mi jedan jedini primer - opravdajte svoje postojanje.
marica Odgovori
a za projekte kulture u oblasti Srpske istorije ??? samo dss
subotičanin Odgovori
@ esteban
Za sinagogu se do sada dalo toliko para da su mogli u zlato da je uviju, kao i za pozorište , ali se tu mnogi ugrađuju pa na kraju za gradnju ili renoviranje nema ništa.
Sve treba da se iznese u javnost koliko je do sada dobijeno za sinagogu, i da se podnesu računi.
koki Odgovori
Ima para za duzijancu,ima para za sinagogu nema para za pravoslavnu crkvu i projekte madjarske kulture!!! Bas ste me ubedili da je Subotica visenacionalna sredina gde svi imaju ista prava
savest Odgovori
Ljudi moji, obratite pažnju na prioritete. Imali smo bazen, neeee, trebalo je praviti novi...imali smo zakrpljene puteve....neeee, svakako ih je trebalo ponovo krpiti, imamo farbane prelaze, svakih mesec dana kao da nisu ikada bili ofarbani (boja ne postoji), sve je to super. Samo da se naš novac ne troši tako uludo! Postoje savezi, religiozna udruženja, delom država, pa kada stignu sredstva, molim...neka se njihova raspodela javo objavi ili barem neka ih državni revizori pod nadgledanjem ovlašćenih lica pod pretnjom nadoknade iz sopstvenih sredstava prate. Neka predstave javnosti tender, ponude, prihvatljivu ponudu. Ali, ukoliko ne bude izvršeno ono što je potpisano, zna se ko je odgovoran, pa neka nadonadi i neka mu zauvek bude u dosijeu kao radniku i u MUP-u kao čoveku. Na kraju, zarad plate koju uzimaju, red je da podnesu i malo odgovornosti. Međutim, u ovoj opštini prioritei su uvek zarad političkih ciljeva. Npr. tamburaški orkestar opštine....kome to treba? Simfonijski orkestar..još manje. Hor? Svi su stalno plaćeni. Te orkestar ove, te one manjinske zajednice...pitanje: ukoliko su srbi manjina po tvrdnji nekih?!%&ljudi, zbog čega, obzirom da ih ima u dovoljnom procentu, opština ne finansira trubački orkestar? Neee...? Svima svoje pravo!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.