Komentara: 11
Pregleda: 16900

Pokrajina ukinula finansijsku pomoć za treće dete, a uvela dve nove mere pronatalne politike

03.08.2018. u 13:51h
Izvor: Subotica.com
Nakon pisanja medija da je Pokrajinska vlada ukinula finansijsku pomoć za treće dete majkama u Vojvodini, stigla je i reakcija predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, koji je izjavio da prebacivanje isplate pomoći na Republiku nije isto što i ukidanje, te da će Vojvodina proširiti, a ne smanjivati obim pomoći za treće dete kroz dve nove mere pronatalitne politike.
Pokrajina ukinula finansijsku pomoć za treće dete, a uvela dve nove mere pronatalne politike

Kako piše novosadski portal 021, nakon što je Republika donela Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je stupio na snagu 1. jula, Pokrajina je odlučila da ukine finansijsku pomoć za treće dete majkama u Vojvodini, koja se u iznosu od 12.000 dinara na mesečnom nivou isplaćuje od 2013. godine.

Naime, na sednici Pokrajinske vlade, koja se održala 18. jula, doneta je odluka o izmenama odluke o ostvarivanju novčane pomoći porodici u kojoj se rodi treće dete, prema kojoj će novčanu pomoć dobijati majke koje su rodile treće dete zaključno sa 24. decembrom 2017. godine, pod uslovom da u trenutku rođenja trećeg deteta imaju prebivalište najmanje godinu dana u Vojvodini. Zahtev za isplatu novčane pomoći, majke mogu da podnesu u roku od godinu dana, odnosno najkasnije do 24. decembra ove godine.

- Svi korisnici prava koji podnesu zahtev za ostvarivanje novčane pomoći porodici za treće dete, za decu trećeg reda rođenja rođenu nakon dana 24. decembra 2017. godine, zaključno sa danom 30. jun 2018. godine, nastaviće sa ostvarivanjem svojih prava u skladu sa odredbama zakona kojim se uređuje finansijska podrška porodici sa decom -  navodi se u izmenjenoj odluci Pokrajine, a prenosi portal 021, uz obrazloženje da će na ovaj način Pokrajina faktički retroaktivno primenjivati Zakon o finansijskoj pomoći porodici sa decom, koji je formalno stupio na snagu 1. jula i čije odredbe se primenjuju od tog dana, što je i precizirano u članu 23.

Prema ovom zakonu, roditeljski dodatak za treće dete rođeno 1. jula 2018. godine i kasnije utvrđuje se u visini od 1.440.000 dinara, a isplaćuje se u 120 jednakih mesečnih rata (10 godina) po 12.000 dinara. Kako navodi portal 021, to znači da će majke koje rode treće dete, primati novčanu pomoć u istom iznosu kao i do sada, samo od strane Republike i u periodu od 10 godina, umesto u periodu od dve godine, kako je isplaćivala Pokrajina.

Nakon pisanja medija, stigla je i reakcija predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, koji je na konferenciji za medije izjavio da prebacivanje isplate pomoći za treće dete nije isto što i ukidanje, te da će Vojvodina proširiti, a ne smanjivati obim pomoći za treće dete kroz dve nove mere pronatalitne politike.

- Vojvodina nije ukinula naknadu za treće dete već je odgovarajućim zakonom naknadu u iznosu od 12.000 dinara od prethodne dve nedelje počela da isplaćuje Republika. Do sada je jedino Pokrajinska vlada obezbeđivala mesečnu naknadu od 12.000 dinara u trajanju od dve godine, a ubuduće će taj iznos, za porodice sa trećim detetom, za zaposlene žene, obezbeđivati Republika Srbija i to u trajanju od 10 godina - rekao je Mirović.

On je najavio da će Pokrajinska vlada od početka sledeće godine uvesti meru pomoći nezaposlenim ženama sa trećim i četvrtim detetom u iznosu od 12.000 dinara mesečno.

- U tu kategoriju spada oko 2.000 žena u Vojvodini i zbog toga smo odlučili da realizujemo ovu meru koja će početi da se primenjuje od 1. januara 2019. godine - naveo je predsednik Mirović i dodajući da je cilj Pokrajinske vlade da učini ravnopravnim zaposlene i nezaposlene majke koje imaju troje i četvoro dece.

Druga nova pronatalitetna mera Pokrajinske vlade, kako je precizirao, odnosi se na mogućnost rešenja ili unapređenja uslova stanovanja porodicama u kojima se rodi treće i četvrto dete.

- Za nešto više od mesec dana, na osnovu kriterijuma koje će razraditi resorni sekretarijat, raspisaćemo konkurs za bespovratna sredstva za stambeno proširenje porodica sa troje dece i četvoro dece i to je mera koja do sada u Srbiji nikada nije postojala - kazao je predsednik Pokrajinske vlade.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 16900

Povezana vest

Povezane teme

roditeljski dodatak

pokrajinska vlada

igor mirović

pronatalna politika

pomoć za treće dete

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.