Komentara: 18
Pregleda: 5013

Pokrajina spremna da finansira nastavak gradnje pozorišta

22.01.2013. u 15:18h
Izvor: RTV Yueco
Pokrajina je sprema da finansira izgradnju Narodnog pozorišta ukoliko se projekat uskladi sa trenutnom finansijskom situacijom, što znači da cena ne sme da bude veća od 12 mliona evra, rekao je za Yu eko televiziju gradonačelnik Subotice Modest Dulić.
Pokrajina spremna da finansira nastavak gradnje pozorišta

Sve dok se ne napravi novi projekat i dok se ne nastavi sa radovima na Narodnom pozorištu, glumci će svoje predstave i dalje spremati u zgradi preduzeća “Mladost”, gde su uslovi za ovu vrstu umetnosti, blago rečeno, neprimereni.

Fabrika Mladost nekada uspešno preduzeće koje je zapošljavalo veliki broj Subotičana, a danas improvizovano Pozorište gde glumci spremaju 8 premijera na godišnjem nivou. U zgradi postoje samo dve manje sale gde glumci pripremaju predstave u kojima temperaura baš nije prijatna, dok se toalet nalazi u drugoj zgradi, što govori o lošim uslovima u kojima glumci rade. Iako su zaposleni u Narodnom pozorišu ovde još od 2007. godine, ipak se nadaju da će Pozorište u centru jednom biti završeno.

Po rečima gradonačelnika Subotice Modesta Dulića, Pokrajna je prihvatila da ove godine isplati trećinu novca za pozorište, ako se projekat uskladi sa trenutnom finansijskom situacijom, dok će u neredne dve godine isplatiti čitavih 45 odsto koliko je predviđeno projektom. Prema postojećem projektu za završetak radova je potrebno 20 miliona eura, što je po njegovim rečima nerealna cena, ali ukoliko se novim projektom cena smanji na 10 do 11 miliona evra, postoje šanse da se nastavi sa izgradnjom.

Direktor fonda za kapitalna ulaganja Nebojša Malenković rekao je da vojvođanski gradovi i opštine mogu računati na 2,2 milijarde dinara iz Fonda za realizaciju projekata u tim sredinama, a prioritet u finansiranju će imati već započeti projekti, gde spada i Pozorište u Subotici. Malenković je juče održao sastanak sa direktorkom ove kulturne institucije na kojem je dogovoreno da se u vrlo kratkom roku napravi presek stanja i vidi koje je radove potrebno izvesti kako bi taj objekat bio stavljen u funkciju.

Konačan odgovor o tome kako će izgledati pozorište daće građevinski stručnjaci, ali uslov je da taj projekat ne prelazi cifru od 12 miliona evra, što je najveća cena koju mogu da isfinansiraju Grad, Pokrajina i Republika. Ugovorom je predviđeno da Pokrajina i Republika finansiraju projekat sa 45 odsto, dok će grad finansirati ostalih 10 odsto.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 2 meseca
Komentara: 18
Pregleda: 5013

Povezana vest

Povezane teme

Narodno pozorište

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.