Komentara: 7
Pregleda: 6139

Pokošeno pet hektara livada u prvom stepenu zaštite

30.05.2018. u 16:14h
Izvor: TV Subotica
Strogo zaštićenim orhidejama, koje su u sezoni cvetanja, naneta je velika šteta budući da je neko ušao u predeo izuzetnih odlika Subotička peščara, i kako se pretpostavlja, traktorom pokosio oko pet hektara livade, na kojima cveta nekoliko vrsta ove biljke. Prijave su podnete i dok se čeka epilog, ovaj ekosistem je sada ozbiljno ugrožen.
Pokošeno pet hektara livada u prvom stepenu zaštite

Kada su prošle nedelje čuvari zaštićenih područja krenuli u redovan obilazak, imali su i šta da vide – pokošene livade i to u prvom stepenu zaštite Subotičke pešare, gde je bilo kakav pristup potpuno zabranjen.

Počinioci nisu uhvaćeni na delu, podneta je prijava protiv NN lica, a prema rečima čuvara Milana Vukotića, može da rezultira čak i krivičnim postupkom. Ipak, livade koje su pokošene stanište su ugroženih orhideja, a u momentu kada su pokošene bile su na vrhuncu cvetanja, pa će se šteta naneta prirodi videti tek sledeće godine.

- Usled prevremenog košenja, ova vrsta nije stigla da donese seme i da se razmnoži, samim time populacija je desetkovana i naneta je velika šteta ovoj strogo zaštićenoj vrsti biljke. Pored toga, na ovom staništu cveta još pet strogo zaštićenih vrsta orhideja, koje su sva sreća procvetale, inače bi se nanela nemerljiva šteta prirodi - kaže Vukotić.

Pokošeno pet hektara livada u prvom stepenu zaštite

Iz JP „Palić – Ludaš“ pretpostavljaju da su livade pokošene zbog trave koja se koristi za ishranu stoke, a građanima poručuju da u prvi stepen zaštite ne ulaze, a da se pre toga nisu obratili njima, kao upravljačima.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 5 godina i 10 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 6139
Povezane teme

jp palić ludaš

zaštićene vrste

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.