Komentara: 62
Pregleda: 15938
Foto

Podmetnut požar na objektu subotičke Mudžahir džamije

19.10.2014. u 10:56h > 15:09
Izvor: Subotica.com
Kako saznajemo jutros nešto posle 3 časa prema za sada neutvrđenim okolnostima došlo je do oštećenja garažnog dela na pomoćnom objektu Mudžahir džamije. Oštećenja su nastala usled delovanja vatre, za koju postoje dokazi da je podmetnuta, a da su je izazvala dva za sada neidentifikovana lica.
Podmetnut požar na objektu subotičke Mudžahir džamije

Verski objekat poseduje video nazor i policija je već pregledala zapise, uvrdila činjenice i sprovela određene korake u nadi da će se vrlo brzo otkriti počinioci ovog nemilog događaja. Na licu mesta bila je i vatrogasna služba koja je konstatovala da nema daljih opasnosnosti od reaktivacije požara.

Na osnovu pregleda vidoe nadzora vide se dve osobe koje podmeću požar, a koji je kako nezvanično saznajemo ugasio neko od prolaznika, ili komšija, pošto su se na licu mesta videli tragovi vode. Stanovnici ovog verskog objekta su štetu primetili tek jutros oko 5 časova, kad su i pozvali policiju.

Incident koji sluti na podmetanje požara usled nedavnih dešavanja na fudbalskoj utakmici Srbije i Albanije naišao je na osudu komšija i prolaznika koji su bili zgroženi ovakvom vrstom vandalizma, iako još uvek nisu u potpunosti jasne sve okolnosti.

Materijalna šteta nije velika, ali svakako unosi nemir među tradicionalno dobre međunacionalne međuljudske odnose u našem gradu.

U izjavi za sajt subotica.com imam Mudžahir džamije Selmo Dreković potvrdio je da je ovaj objekat tokom noći bio napadnut od strane za sada nepoznatih vandala, ali da se i pored toga oseća sigurno i ima poverenja u nadležne organe, za koje veruje da će preduzeti neophodne mere.

Po rečima Imama subotičke Džamije ovo je prvi incident na ovom verskom objektu u poslednjih nekoliko dana, odnosno nakon fudbalske utakmice između Srbije i Albanije. Ipak, navodi Imam, pre par meseci zabeleženo je isipisivanje navijačkog grafita, ali to je ubrzo uklonjeno.

Ovaj verski objekat rano poslepodne je posetio i gradonačelnik Subotice Jene Maglai koji je osudio vandalsko ponašanje i zatražio od istražnih organa da preduzmu sve neophodne korake kako bi se otkrili počionici, ali i i apelovao na sugrađane da ne ispoljavaju revanšizam ili na bilo koji drugi način ugrožavaju objekte ili živote drugih sugrađana.

- "Policija intenzivno radi na utvrđivanju svih okolnosti i pronalaženju počinilaca. Nećemo tolerisati da se bilo ko u našem gradu oseća nesigurnim, bze obzira koje je verske ili nacionalne pripadnosti. Ovo je jedan vrlo žalostan događaj, sa druge strane veoma opasan za našu zajednicu koja je višenacionalna, višekonfesionalna. " - izjavio je Maglai i dodao da je prethodnih dana u dogovoru sa policijom pojačana kontrola i obilazak objekata i lokacija koje su procenili da mogu biti ugroženi.

- "Oštro osuđujemo ovakav vandalizam i poručujem da svako u Subotici treba da se oseća bezbednim. Očekujem da počinioci budu pronađeni i procesuirani jer će to biti primer svima ostalima." - istakao je Maglai

- "Policija od momenta saznanja, a nakon sprovedenog uviđaja, intenzivno preduzima mere i radnje na rasvetljavanju ovog događaja i otkrivanju počinilaca. Pripadnici policije preduzimaju i sve neophodne radnje na prventivnoj zaštiti imovine i slobode prava i života svih građana Subotice, postupajući prema svim građanima jednako bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost." - izjavio je Igor Velimirović, zamenik načelnika odeljenja policije.

Incident je osudio i Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, a najavljeno je da će ovim povodom u Suboticu večeras doći i poglavar Islamske zajednice u Srbiji, muftija Mevlud efendija Dudić.

Kako je dogovoreno poglavar Islamske zajednice u Srbiji sutra prepodne će se sastati sa načelnikom policije u PU Subotica i gradonačelnikom

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 62
Pregleda: 15938
Povezane vesti
Povezani albumi
Povezane teme
džamija
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.