Komentara: 62
Pregleda: 16826
Foto

Podmetnut požar na objektu subotičke Mudžahir džamije

19.10.2014. u 12:56h > 17:09
Izvor: Subotica.com
Kako saznajemo jutros nešto posle 3 časa prema za sada neutvrđenim okolnostima došlo je do oštećenja garažnog dela na pomoćnom objektu Mudžahir džamije. Oštećenja su nastala usled delovanja vatre, za koju postoje dokazi da je podmetnuta, a da su je izazvala dva za sada neidentifikovana lica.
Podmetnut požar na objektu subotičke Mudžahir džamije

Verski objekat poseduje video nazor i policija je već pregledala zapise, uvrdila činjenice i sprovela određene korake u nadi da će se vrlo brzo otkriti počinioci ovog nemilog događaja. Na licu mesta bila je i vatrogasna služba koja je konstatovala da nema daljih opasnosnosti od reaktivacije požara.

Na osnovu pregleda vidoe nadzora vide se dve osobe koje podmeću požar, a koji je kako nezvanično saznajemo ugasio neko od prolaznika, ili komšija, pošto su se na licu mesta videli tragovi vode. Stanovnici ovog verskog objekta su štetu primetili tek jutros oko 5 časova, kad su i pozvali policiju.

Incident koji sluti na podmetanje požara usled nedavnih dešavanja na fudbalskoj utakmici Srbije i Albanije naišao je na osudu komšija i prolaznika koji su bili zgroženi ovakvom vrstom vandalizma, iako još uvek nisu u potpunosti jasne sve okolnosti.

Materijalna šteta nije velika, ali svakako unosi nemir među tradicionalno dobre međunacionalne međuljudske odnose u našem gradu.

U izjavi za sajt subotica.com imam Mudžahir džamije Selmo Dreković potvrdio je da je ovaj objekat tokom noći bio napadnut od strane za sada nepoznatih vandala, ali da se i pored toga oseća sigurno i ima poverenja u nadležne organe, za koje veruje da će preduzeti neophodne mere.

Po rečima Imama subotičke Džamije ovo je prvi incident na ovom verskom objektu u poslednjih nekoliko dana, odnosno nakon fudbalske utakmice između Srbije i Albanije. Ipak, navodi Imam, pre par meseci zabeleženo je isipisivanje navijačkog grafita, ali to je ubrzo uklonjeno.

Podmetnut požar na objektu subotičke Mudžahir džamije

Ovaj verski objekat rano poslepodne je posetio i gradonačelnik Subotice Jene Maglai koji je osudio vandalsko ponašanje i zatražio od istražnih organa da preduzmu sve neophodne korake kako bi se otkrili počionici, ali i i apelovao na sugrađane da ne ispoljavaju revanšizam ili na bilo koji drugi način ugrožavaju objekte ili živote drugih sugrađana.

- "Policija intenzivno radi na utvrđivanju svih okolnosti i pronalaženju počinilaca. Nećemo tolerisati da se bilo ko u našem gradu oseća nesigurnim, bze obzira koje je verske ili nacionalne pripadnosti. Ovo je jedan vrlo žalostan događaj, sa druge strane veoma opasan za našu zajednicu koja je višenacionalna, višekonfesionalna. " - izjavio je Maglai i dodao da je prethodnih dana u dogovoru sa policijom pojačana kontrola i obilazak objekata i lokacija koje su procenili da mogu biti ugroženi.

- "Oštro osuđujemo ovakav vandalizam i poručujem da svako u Subotici treba da se oseća bezbednim. Očekujem da počinioci budu pronađeni i procesuirani jer će to biti primer svima ostalima." - istakao je Maglai

Podmetnut požar na objektu subotičke Mudžahir džamije

- "Policija od momenta saznanja, a nakon sprovedenog uviđaja, intenzivno preduzima mere i radnje na rasvetljavanju ovog događaja i otkrivanju počinilaca. Pripadnici policije preduzimaju i sve neophodne radnje na prventivnoj zaštiti imovine i slobode prava i života svih građana Subotice, postupajući prema svim građanima jednako bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost." - izjavio je Igor Velimirović, zamenik načelnika odeljenja policije.

Incident je osudio i Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, a najavljeno je da će ovim povodom u Suboticu večeras doći i poglavar Islamske zajednice u Srbiji, muftija Mevlud efendija Dudić.

Kako je dogovoreno poglavar Islamske zajednice u Srbiji sutra prepodne će se sastati sa načelnikom policije u PU Subotica i gradonačelnikom

Izvor: Subotica.com

Poseta predsednika Islamske zajednice u Srbiji muftije Mevluda Dudića

Poseta predsednika Islamske zajednice u Srbiji muftije Mevluda Dudića Poseta predsednika Islamske zajednice u Srbiji muftije Mevluda Dudića Poseta predsednika Islamske zajednice u Srbiji muftije Mevluda Dudića Poseta predsednika Islamske zajednice u Srbiji muftije Mevluda Dudića Poseta predsednika Islamske zajednice u Srbiji muftije Mevluda Dudića Poseta predsednika Islamske zajednice u Srbiji muftije Mevluda Dudića Poseta predsednika Islamske zajednice u Srbiji muftije Mevluda Dudića Poseta predsednika Islamske zajednice u Srbiji muftije Mevluda Dudića
Pogledaj ostale fotografije

Podmetnut požar na pomoćnom objektu Džamije

Podmetnut požar na pomoćnom objektu Džamije Podmetnut požar na pomoćnom objektu Džamije Podmetnut požar na pomoćnom objektu Džamije Podmetnut požar na pomoćnom objektu Džamije Podmetnut požar na pomoćnom objektu Džamije Podmetnut požar na pomoćnom objektu Džamije Podmetnut požar na pomoćnom objektu Džamije Podmetnut požar na pomoćnom objektu Džamije
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 62
Pregleda: 16826

Povezane vesti

Povezane teme

džamija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.