Komentara: 34
Pregleda: 12363

Identifikovani napadači na džamiju

21.10.2014. u 14:38h > 17:25
Izvor: Subotica.com
Kako saznajemo iz zasada nepotvrđenih izvora policija je identifikovala počinioce napada na džamiju u Subotici i privela ih istražnom sudiji Višeg suda u Subotici.
Identifikovani napadači na džamiju

U noći između subote i nedelje, preciznije nešto 3,5 časa posle ponoći, tada još uvek neidentifikovana lica pokušala su da zapale garažna vrata na pomoćnom objektu u okviru subotičke Mudžahir džamije. Pregledom zapisa sa video nadzora ustanovljeno je da su u pitanju dve osobe za kojima je policija tokom dana intenzivno tragala.

Kako javlja novinska agencija "Tanjug" oba lica su identifikovana, a radi se o dva maloletna mladića, jedan srpske, drugi mađarske nacionalnosti, za koje postoji osnov sumnje da su u noći između subote i nedelje izvršili krivično delo vandalizma, odnosno oštećenja garažnih vrata na delu verskog objekta Mudžahir džamije u Subotici. Maloletna lica u privedena i čekaju dalji postupak pred pravosudnim organima.

Više informacija o privođenju saopštićemo kada nam stigne zvanična potvrda iz PU Subotica.

Inicident su osudili kako zvaničnici i političke partije, tako i sugrađani koji su zatečeni saznanjem da je neko u stanju da ničim izazvan ugrozi verski objekat u multinacionalnoj i multikonfesionalnoj sredini kao što je Subotica.

Objekat na kojem se desio incident u nedelju ranije poslepodne posetili su gradonačelnik Jene Maglai i zamenik načelnika PU Subotica Igor Velimirović. Maglai je tom prilikom osudio vandalizam i pozvao policiju da reaguje u skladu sa Zakonom, otkrije i privede izgrednike, dok je Velimirović poručio da policija od momenta prijavljivanja i izvršene istrage od strane Višeg tužilaštva intenzivno traga za počiniteljima.

U nedelju tokom poslepodneva Suboticu je posetio i predsednik Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud Dudić, koji se juče tokom prepodneva sastao sa načelnikom PU SUbotica i gradonačelnikom Subotice. U prvoj izjavi Dudić je ocenio da je incident uznemirio muslimane koji žive u Subotici, Vojvodini, ali i čitavoj Srbiji, te da je napad na džamiju uperen protiv Srbije.

Veljović: Skoro svi napadači maloletni, problem društva

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je danas u Novom Sadu da je 99 odsto izvršilaca krivičnih dela poslednjih dana u Vojvodini maloletno i da je to informacija koja treba sve da zabrine.

"To nije više samo pitanje policije, najlakše je uhapsiti nekoga i privesti ga nadležnom organu. Zato moramo postaviti pitanje šta je uzrok svega", kazao je Veljović na sednici Pokrajinskog saveta za bezbednost i dodao da treba da se svi zapitaju "kako i na koji način se usmeravaju deca".

On je upozorio da eskalacija napada na objekte pripadnika manjinskih zajednica u Vojvodini nije samo problem policije, već celokupnog društva. "Ja ne znam za sada koji su motivi ovih napada, ali je činjenica da ovo što se desilo nije donelo dobro ni Vojvodini, ni Novom Sadu, ni Srbiji, ni svima nama.

Ovo je zajednički problem, za koji smatram da ga moramo zajednički rešavati", kazao je Veljović. On je dodao da je više od pola slučajeva napada u Vojvodini rešeno, među kojima i paljenje vrata džamije u Subotici. "Mi kao policija ne možemo deliti nikoga po nacionalnoj osnovi i svaki građanin mora imati zaštitu. Stojim iza toga i snosim potpunu odgovornost", dodao je Veljović.

Izvor: Subotica.com

Poseta predsednika Islamske zajednice u Srbiji muftije Mevluda Dudića

Poseta predsednika Islamske zajednice u Srbiji muftije Mevluda Dudića Poseta predsednika Islamske zajednice u Srbiji muftije Mevluda Dudića Poseta predsednika Islamske zajednice u Srbiji muftije Mevluda Dudića Poseta predsednika Islamske zajednice u Srbiji muftije Mevluda Dudića Poseta predsednika Islamske zajednice u Srbiji muftije Mevluda Dudića Poseta predsednika Islamske zajednice u Srbiji muftije Mevluda Dudića Poseta predsednika Islamske zajednice u Srbiji muftije Mevluda Dudića Poseta predsednika Islamske zajednice u Srbiji muftije Mevluda Dudića
Pogledaj ostale fotografije

Podmetnut požar na pomoćnom objektu Džamije

Podmetnut požar na pomoćnom objektu Džamije Podmetnut požar na pomoćnom objektu Džamije Podmetnut požar na pomoćnom objektu Džamije Podmetnut požar na pomoćnom objektu Džamije Podmetnut požar na pomoćnom objektu Džamije Podmetnut požar na pomoćnom objektu Džamije Podmetnut požar na pomoćnom objektu Džamije Podmetnut požar na pomoćnom objektu Džamije
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 34
Pregleda: 12363

Povezane vesti

Povezane teme

vandalizam

džamija

islamska zajednica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.