Komentara: 17
Pregleda: 4735

Reakcije političkih stranaka na paljenje dela objekta Mudžahir džamije

20.10.2014. u 12:06h > 21:14
Izvor: Subotica.com
Osudi javnosti povodom vandalizma na pomoćnom objektu subotičke Mudžahir džamije pridružile su se i neke od političkih stranaka koje imaju odbore u Subotici. Sva saopštenja prenosimo u celosti.
Reakcije političkih stranaka na paljenje dela objekta Mudžahir džamije

Gradski odbor SDPS

Gradski odbor Socijaldemokratske partije Srbije u Subotici najoštrije osuđuje jutrošnji napad na subotičku džamiju, kada su nepoznati napadači pokušali da zapale vrata ovog verskog objekta.

Pozivamo nadležne državne institucije da što pre pronađu i adekvatno sankcionišu vinovnike ovog incidenta, koji je u suprotnosti sa atmosferom mira i nacionalne i verske i kulturne tolerancije, po kojima je Subotica decenijama prepoznatljiva.

Gradski odobor SDP Srbije u Subotici takođe najoštrije osuđuje i incidente koji su se dogodili prethodnih dana, kada su u Novom Sadu, Vršcu i Somboru demolirani ugostiteljski objekti vlasnika koji su državljani Srbije i koji su lojalni zemlji u kojoj žive.

Gradski odbor LDP

Molotovljevim koktelom se ne brani srpstvo

Liberalno demokratska partija najoštrije osuđuje napad molotovljevim koktelom na džamiju u Subotici. Napad je posledica izostanka reakcije države na napade koji se dešavaju iz dana u dan protiv naših sugrađana druge vere i nacionalnosti. Srbija je zemlja svih nas i ukoliko ne stanemo na put huliganima, koji misle da se molotovljevim koktelom brani srpstvo, oni će nastaviti da se ponašaju tako, a mi ćemo nastaviti da živimo u strahu iščekujući sledeći napad.

Huligani misle da imaju pravo da ruše i da napadaju svakoga ko im se ne dopada, a tako nešto ne sme da postoji među nama, jer mi možemo da budemo drugačiji. Stepen civilizovanosti jednog društva se ogleda u stepenu poštovanja manjina. Ne smemo da dozvolimo da posle svake utakmice ili slične manifestacije koja se završi nacionalističkim incidentima, u seriji napada stradaju nedužni.

Naša dužnost je da ne uspostavljamo zemlju na histeriji i netoleranciji, već da izgradimo društvo i državu koji će biti spremni da odgovore na ugrožavanje slobode svakoga od nas.

Udruženje ratnih veterana Subotice (U.O.S.YU)

Zaustavimo nasilje!

Povodom nemilih dogаđаjа u proteklih nekoliko dаnа, koji su protekli iz revoltа nаkon fudbаlske utаkmice između reprezentаcije Srbije i Albаnije, prenešeni na lomljenje inventara i izloga pekara u Novom Sadu, Somboru i Vršcu, a sada i u Subotici bačenim molotovljevim koktelom na imovinu džamije, U.O.S.YU - Gradski odbor Subotica osuđuje sve nаpаde po nаcionаlnoj osnovi i izrаžаvаmo žаljenje zbog mаterijаlne štete kojа se nаnosi ljudimа koji to nisu zаslužili. Ne zаborаvimo dа su pripаdnici nаcionаlnih mаnjinа stаnovnici nаše držаve, tаkođe i rаtni veterаni Srbije koji su bili spremni dаti svoj život kаdа je to bilo potrebno.

Rаtni veterаni, člаnovi Udruženjа, će stаti u zаštitu svih nаših grаđаnа mа koje nаcionаlnosti oni bili. Udruženje već nekoliko godinа vrši edukаciju mlаdih kroz projekаt „Rаtni veterаni i mlаdi – dijаlogom protiv nаsiljа“ gde se sа mlаdimа rаzgovаrа i ukаzuju posledice nаsiljа i rаtа kаo njen nаjekstremniji vid. Nаžаlost, od lokаlnih pа do republičkih vlаsti izostаje podrškа i rаzumevаnje, а kаdа do nаsiljа dođe, zgrožаvаmo se i čudimo odаkle toliko nаsiljа i mržnje, pogotovo kod mlаdih.

Takođe аpelujemo nа sve nаdležne orgаne dа više pаžnje posvete mlаdimа i njihovoj edukаciji o posledicаmа nаsiljа. UOSYU, želi dа skrenemo pаžnju društvu dа rаtni veterаni mogu biti od koristi i u humаne svrhe i dаti mu doprinos svojim dragocenim iskustvom, а ne dа budu zаpostаvljeni, odbаčeni i mаrginаlizovаni.

Pitanja i odgovori. Ko izaziva nasilje i zašto, ko manipuliše čovekom,građanstvom i masama! Koji im je cilj, korist i ko drži ključ! Naučite od nas kako prepoznati i eliminisati zamke i opasnosti koje vrebaju u opštem i digitalnom okruženju u kom živite!

Ovim putem pozivamo sve zainteresovane mlade i sve građane koji žele da učestvuju na našim edukativnim skupovima koji se tiču prevencije nasilja, da nas mogu potražiti u Subotici, u prostorijama MZ "Novi Grad" (Segedinski put br. 20, kontakt: 064/5483111).

Gradski odbor Lige Socijaldemokrata Vojvodine

Osuda napada na Mudžahir džamiju

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine u Subotici najoštrije osuđuje pokušaj paljena garažnih vrata Mudžahir džamije.

Pozdravljamo najave o privođenju osumnjičenih, ali i pozivamo nadležne organe da jasno kažu koliko je privedenih i ko su imenom i prezimenom ljudi koji su pokušali da na ovakav način naruše dobre međunacionalne odnose u našem gradu.

Izuzetno je važno i da krivci za ovu sramotu budu što pre i što oštrije sankcionisani, jer i ona, kao i slični incidenti koji su se dogodili prethodnih dana u vojvođanskim mestima, predstavljaju pokušaj narušavanja tradicionalno dobrih međunacionalnih odnosa koji vladaju u našoj lokalnoj sredini.

Jedina podela koja sme da postoji među ljudima je podela na dobre i loše ljude.

Gradski odbor Pokreta Socijalista Subotica

Gradski odbor Pokreta Socijalista Subotica najoštrije je osudio paljenje subotičke dzamije. I ovim putem pozivamo sve nadležne institucije i organe da se počinioci ovakvih i sličnih dela što pre privedu pred istražne organe. Na takav način možemo sačuvati međunacionalne odnose u našem gradu.

Gradski odbor Demokratske stranke Subotica

Povodom nemilih dogаđаjа u proteklih nekoliko dаnа, koji su protekli iz revoltа nаkon fudbаlske utаkmice između reprezentаcije Srbije I Albаnije, prenešeni na lomljenje inventara I izloga pekara u Novom Sadu, Somboru, Vršcu, a nažalost i u Subotici bačenim molotovljevim koktelom na imovinu Mudžahir džamije, Demokratska Stranka Srbije – Gradski odbor Subotica ovim putem osuđuje sve nаpаde i izrаžаvа žаljenje zbog nepravde kojа se nаnosi našim sugrađanima, komšijama i prijateljima, takođe ističemo da je podmetanje požara žalostan, opasan i kukavički čin za višenacionalnu i višekonfesionalnu zajednicu kakva je Subotica.

DSS će uvek biti i ostati na prvoj liniji borbe protiv isključivosti, diskriminacije i nasilja u srpskom društvu. Od nadležnih organa tražimo da napadače izvedu pred lice pravde, a od demokratske javnosti - da osudi nasilje i solidariše se sa onima koji su nasilju izloženi.

Pripаdnici nаcionаlnih i verskih mаnjinа su stаnovnici nаše držаve, naše komšije i sugrađani i DSS će stаti u zаštitu svih nаših grаđаnа mа koje nаcionаlnosti ili vere oni bili, i imaće svu pomoć koju ćemo biti u mogućnosti da im pružimo.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 17
Pregleda: 4735

Povezane vesti

Povezane teme

LDP Subotica

liga socijaldemokrata vojvodine

socijaldemokratska partija

liberalno demokratska partija

sdps

džamija

pokret socijalista

islamska zajednica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.