• Pregleda: 4566

Početak radova na izgradnji kotlarnice za biomasu u Gerontološkom centru

Projekat koji sufinansira Autonomna Pokrajina Vojvodina, Pokrajinski Sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine ima za cilj nove uštede u Gerontološkom centru Subotica. Postrojenje za grejanje na biomasu biće postavljeno u naredna četiri meseca a radove izvodi Pro-Energo iz Novog Sada.
Početak radova na izgradnji kotlarnice za biomasu u Gerontološkom centru

Direktor Gerontološkog centra Subotica, dr Nenad Ivanišević, objasnio je značaj energetske efikasnosti kojoj ova Ustanova teži.

„Od danas menjamo naš konept energetske efikasnosti da bismo energiju štedeli. Zahvaljujući sunčevim kolektorima i ovom postrojenju, mi energiju počinjemo da proizvodimo. Do sada se vodilo račina koliko ćemo uštedeti, a kada ovo postrojenje bude gotovo, vodimo računa o tome koliko ćemo energije proizvesti, a samim tim i uštedeti“- objasnio je Ivanišević.

Grejanje na gas će naredne zime u potpunosti biti zamenjeno grejanjem na biomasu, osim ako temperatura bude padala ispod minus petnaest. Na taj način doći će do velikih ušteda.

Pomoćnik Pokrajinskog Sekratara za energetiku i mineralne sirovine, Zoran Delić, rekao je da je „ovo prvi ovakav projekat u ustanovama socijalne zaštite, i za tri meseca će krenuti u realizaciju. Kotlove na čvrsta goriva i gas menjaćemo za kotlove na agropelete i na taj način ćemo dobiti čistu energiju. To je budućnost ne samo Vojvodine već čitave regije. Nadam se da ćemo ove godine imati već broj prijavljenih korisnika za grejanje na biomasu. Apelujem na sve javne ustanove da prate naš sajt i medije, gde će biti objavljen konkurs i da se prijave kako bismo otišli jedan korak napred u korišćenju obnovljivih izvora energije i povećanju energetske efikasnosti“ - poručio je Delić.

Kotao koji se postavlja u Domu za negu zadovoljava evropske direktive N303-5, normu za agropelet. Predstavnik izvođača radova, firme Pro-Energo, Veroslav Janković, objasnio je kakav je kotao koji se postavlja.

„Sistem nabavke samih agropeleta se mora bazirati na javnim nabavkama pa nismo znali kakav kvalitet i koju vrstu pakovanja će Gerontološki centar dobijati pa smo predvideli kotlarnicu kontejnerskog tipa koja omogućava prijem agropeleta u rinfuzi ali i u drugim pakovanjima. Sistemom pomerajućeg poda ide automatsko doziranje agropeleta u kotao, kotao je potpuno automatizovan. Katakeristično je da će biti dva jezika za vođenje kotlarnice, srpski i mađarski, jer smo uvažavali sredinu u kojoj će kotlarnica biti postavljena. Kotlarnica se vrlo lako prilagođava vrsti samog peleta ili kvaliteta goriva i omogućava automatski rad“ -  objasnio je Janković.

Izvor: Gerontološki centar Subotica

povezane teme

12
ce da smrdiiiiiiiii Odgovori
a jel kogod porazmislio o tome kako će ta kuružnja smrdit pod prozorom tim finim gospodama na radijalcu, a ?

svojevremeno je ceo grad dizao halabuku kada je stara kotlarnica pozorišta založila i zadimila ceo korzo i još pola grada a sada se niko ne pita o dimu od g. Ivaniševića ?!
tetka Odgovori
Ma nije bitno hoće li da dimi i smrdi - bitno da će se i ovde neko okoristiti!
Zdravo pametan Odgovori
A kad će se ozvaničiti transfer gospon' direktora u SNS? E naprednjaci, kakvo ćete pojačanje dobiti, niste ni svesni!
ffilozzoff Odgovori
SLEDECI projekat DR. MR. vanzemaljca Ivanisevica ce biti BESMRTNOST,ili po zelji deportacija najstarijih sugradjana na Titan,naseljeni satelit Saturna ili Jupitera??? PITANJE-nije li sukob interesa da neko dobija 3 plate,direktor,odbornik,poslanik,mozda jos nesto??? DNO-DNA!!!!
Pametnjaković Odgovori
Svaka čast ovom doktoru magistru Ivaniševiću, kako se niko do sada nije setio ovako jednostavne ideje.
Čovek je expert za starce i starice, a pored toga sada vidimo da je expert i za energetiku.
Može čovek još pet-šest vrsta poslova da radi minimum, i da pokaže da je i u tome expert experata.
A za par godina će se možda setiti i toga da tamo za gerontološki centar izgradi mini atomsku centralu, jer tamo stvarno samo malo goriva treba povremeno dodavati na vatru, da bi se dobila prilično dobra količina toplote.
mićko Odgovori
Kotao na pelete, sunčani kolektori..., čije su proizvodnje? Da nisu iz iste firme?
Ponudpan Odgovori
Mene bih bilo sramota da se slikam pored gradilista koje iznosi jedva 100kvm sa sve slemom na glavi a bager cisti zemlju.
nale Odgovori
Tačna oznaka direktive je EN 303-5:2012 i ne odnosi se na agropelet. Na kraju krajeva koga se tiče Vaša stručnost, uvalili ste opremu, omastili brk i to je to.
kojot Odgovori
И наравно Џеј!!!
Penzioner Odgovori
Svaka cast, samo napred!
vsv Odgovori
Molio bi da mediji malo stručnije obrade ovu temu te počmu kvalitetno obaveštavati građane i sprečavati kapanjsko afirmisanje koje vređa inteligenciju ljudi iz energetske struke. Neka odgovorni daju na uvid javnosti elaborat o isplativosti investicije, naravno ako ga imaju, u kome se vide ekonomski efekti prelaska na novi energent i vreme povrata investicije, kao i stvarne tehničke detalje glavnih delova instalacije koje garantuju njihovi proizvođači.
gktjms Odgovori
ovaj dzej je haos axaaxxaxx
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.