Komentara: 12
Pregleda: 5170

Početak radova na izgradnji kotlarnice za biomasu u Gerontološkom centru

08.04.2014. u 15:25h
Izvor: Gerontološki centar Subotica
Projekat koji sufinansira Autonomna Pokrajina Vojvodina, Pokrajinski Sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine ima za cilj nove uštede u Gerontološkom centru Subotica. Postrojenje za grejanje na biomasu biće postavljeno u naredna četiri meseca a radove izvodi Pro-Energo iz Novog Sada.
Početak radova na izgradnji kotlarnice za biomasu u Gerontološkom centru

Direktor Gerontološkog centra Subotica, dr Nenad Ivanišević, objasnio je značaj energetske efikasnosti kojoj ova Ustanova teži.

„Od danas menjamo naš konept energetske efikasnosti da bismo energiju štedeli. Zahvaljujući sunčevim kolektorima i ovom postrojenju, mi energiju počinjemo da proizvodimo. Do sada se vodilo račina koliko ćemo uštedeti, a kada ovo postrojenje bude gotovo, vodimo računa o tome koliko ćemo energije proizvesti, a samim tim i uštedeti“- objasnio je Ivanišević.

Grejanje na gas će naredne zime u potpunosti biti zamenjeno grejanjem na biomasu, osim ako temperatura bude padala ispod minus petnaest. Na taj način doći će do velikih ušteda.

Pomoćnik Pokrajinskog Sekratara za energetiku i mineralne sirovine, Zoran Delić, rekao je da je „ovo prvi ovakav projekat u ustanovama socijalne zaštite, i za tri meseca će krenuti u realizaciju. Kotlove na čvrsta goriva i gas menjaćemo za kotlove na agropelete i na taj način ćemo dobiti čistu energiju. To je budućnost ne samo Vojvodine već čitave regije. Nadam se da ćemo ove godine imati već broj prijavljenih korisnika za grejanje na biomasu. Apelujem na sve javne ustanove da prate naš sajt i medije, gde će biti objavljen konkurs i da se prijave kako bismo otišli jedan korak napred u korišćenju obnovljivih izvora energije i povećanju energetske efikasnosti“ - poručio je Delić.

Kotao koji se postavlja u Domu za negu zadovoljava evropske direktive N303-5, normu za agropelet. Predstavnik izvođača radova, firme Pro-Energo, Veroslav Janković, objasnio je kakav je kotao koji se postavlja.

„Sistem nabavke samih agropeleta se mora bazirati na javnim nabavkama pa nismo znali kakav kvalitet i koju vrstu pakovanja će Gerontološki centar dobijati pa smo predvideli kotlarnicu kontejnerskog tipa koja omogućava prijem agropeleta u rinfuzi ali i u drugim pakovanjima. Sistemom pomerajućeg poda ide automatsko doziranje agropeleta u kotao, kotao je potpuno automatizovan. Katakeristično je da će biti dva jezika za vođenje kotlarnice, srpski i mađarski, jer smo uvažavali sredinu u kojoj će kotlarnica biti postavljena. Kotlarnica se vrlo lako prilagođava vrsti samog peleta ili kvaliteta goriva i omogućava automatski rad“ -  objasnio je Janković.

Izvor: Gerontološki centar Subotica
Početak radova na izgradnji kotlarnice za biomasu Početak radova na izgradnji kotlarnice za biomasu Početak radova na izgradnji kotlarnice za biomasu Početak radova na izgradnji kotlarnice za biomasu Početak radova na izgradnji kotlarnice za biomasu Početak radova na izgradnji kotlarnice za biomasu Početak radova na izgradnji kotlarnice za biomasu Početak radova na izgradnji kotlarnice za biomasu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 2 nedelje
Komentara: 12
Pregleda: 5170
Povezane teme

Nenad Ivanišević

gerontološki centar subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.