Komentara: 21
Pregleda: 4393

Počeo program obeležavanja sećanja na žrtve "Oluje"

03.08.2015. u 13:02h
Izvor: Subotica.com
U sredu će se obeležiti 20 godina od vojno-policijske akcije hrvatskih oružanih snaga tokom koje je preko 200 hiljada građana napustilo svoje domove. Dok se u Hrvatskoj ovaj dan slavi kao Dan pobede, u Srbiji će biti obeležen kao Dan žalosti, a tačno u podne biće održan minut tišine za nekoliko hiljada stradalih tokom dvodnevne akcije proterivanja nehrvatskog stanovništva iz Zapadne Slavonije.
Počeo program obeležavanja sećanja na žrtve "Oluje"

Otvaranjem izložbe slika Milojka Budimira posvećene stradanju Srba u Hrvatskoj u petak u Vestibilu Gradske kuće počelo je obeležavanje 20 godina od hrvatske vojno-policijske akcije u kojoj je preko 200.000 građana bilo primorano da napusti svoja ognjišta, dok je oko 1.200 civila smrtno stradalo.

Na otvaranju izlozbu prisutnima se obratio  predsednik Skupštine grada Subotice, Ilija Maravić, koji je izneo činjenice o broju proteranih i nestalih Srba u Oluji. Na dvadesetak panoa prikazan je samo delić stradanja Srba u 20. veku, a da se ovakve tragedije ne bi više ponovile srpskom narodu, neophodno je izvući pouke iz poslednjeg rata i popisati sve stradale i nestale, kazao je autor izložbe Milojko Budimir.

Nakon otvaranja izložbe u Velikoj većnici održana je tribina posvećena promociji knjige "Narod bez šanse" Save Štrpca i akademika Momčila Diklića.

Program obeležavanja nastavlja se večeras od 19 časova u Velikoj većnici promocijom knjige Milana Micića, dok će se sutra (utorak) u 9 časova u hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg održati Pomen žrtvama  „Oluje“.

U sredu će biti organizovan odlazak na Centralnu manifestaciju koja će biti održana u Beogradu. Širom Srbije tačno u podne oglasiće se sirene i crkvena zvona, a građani se pozivaju da održe minut tišine u znak sećanja na sve stradale tokom "Oluje".

Organizator programa je Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga, a pokrovitelj Grad Subotica.

Izvor: Subotica.com
Promocija knjige Milana Micića Promocija knjige Milana Micića Promocija knjige Milana Micića Promocija knjige Milana Micića Promocija knjige Milana Micića Promocija knjige Milana Micića Promocija knjige Milana Micića Promocija knjige Milana Micića
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 7 meseci
Komentara: 21
Pregleda: 4393

Povezane vesti

Povezane teme

dan žalosti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.