• Pregleda: 6954

Počeo Festival evropskog filma Palić

Dodelom nagrade "Aleksandar Lifka", za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, srpskom scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki i hrvatskom reditelju Rajku Grliću, sinoć je na Letnjoj pozorinici otvoren 26. Festival evropskog filma na Paliću.
Počeo Festival evropskog filma Palić

Festival je otvorio lauret Rajko Grlić, kome je priznanje uručio akademik Duško Kovačević, predsednik Saveta Festivala.

- Hvala vam što gledate filmove - pozdravio je Rajko Grlić publiku na prepunoj Letnjoj pozornici. - Zahvaljujem na nagradi koju sam dobio od jednog ovakvog festivala. Imam privatnu notu koju moram da uputim Dušku. Pre 30 godina,nas dvojica znali plivati i roniti oko Lastova. Na našem zadnjem letu ostavio sam mu peraja i masku. Očekivao sam ih uz ovu nagradu. Napraviću još jedan film samo da se dokopam te maske.

Upravo sa željom da snimi svoj 12. film i ponovo bude na sceni Palićkog festivala, akademik Kovačević je reditelju kultnih filmova "U raljama života", "Čaruga" i sjajnog "Ustava Republike Hrvatske", uručio je "Lifku".

- Rajko Grlić je hrvatski, jugoslovenski i evropki reditelj, jedan od onih koji o bivšoj zemlji priča onako kako je bilo. Radio je sa mnogim ljudima iz te Jugoslavije koja se danas ne pominje često. Danas je  taj pojam zamenjen rečju region - istakao je Duško Kovačević.

Poreg Grlića, vlasnik "Lifke" je i scenograf Miljen Kljaković Kreka, kome je priznanje uručio direktor Festivala Radoslav Zelenović.

- Prošlo je, čini mi se, 26 godina od osnivanja ovog festivala, pa je bilo i vreme da jedan filmski scenograf dobije nagradu. Zahvaljujem se svima koji su odlučivali o ovoj nagradi, svima koji su prepoznali veliki trud i veliki rad - kvalitet pre svega, i značaj filmske scenografije - poručio je Kreka.

U ime Ministarstva kulture i informisanja, koje podržava ovu filmsku smotru, pomoćnica ministar Ivana Dedić istakla značaj kontimuirane podrške koju festival dobija.

- Posle više od četvrt veka treba se podsetiti da je ova manifestacija nastala u teškim vremenima kada su sa mape kulturnih dešavanja nestali veliki festivali bivše države, u vreme ekonomskih sankcija koje su posebno pogodile našu međunarodnu kulturnu razmenu. Nastao u takvom periodu, naredne dve i po decenije Palićki festival bilo je mesto okupljanja filmskih stvaralaca i smotra filmskog stvaralaštva, a publika je imala priliku da se upozna sa najnovijim i najznačajnijim filmskim ostvarenjima - naglasila je Ivana Dedić. - To jeste uspeh i to dokazuje i posebno priznanje koje je ovaj festival dobio pre dve godine, kada je uvršten u pet najznačajnijih manifestacija ove vrste u Evropi. Festival je mesto okupljanja mladih filmskih umetnika, studenata i profesionalaca, kao i amatera i filmskih entuzijazista, koji unapređuju svoje stvaralačko znanje. Ovde stvaramo budućnost srpske i svetske kinematografije kojoj i pripadamo.

U ime domaćina mnogobrojnoj publici dobrodošlicu je poželela Timea Horvat, zamenica gradonačelnika Subotice.

 - Dobrodošli u svet sedme umetnosti koju 26. put u naš grad donosi filmski duh Evrope. Ovo je još jedna prilika da se vrhunski autori i filmski stvaraoci susretnu, razmene iskustva i pokažu mnogobrojnoj publici kako su Evropu današnjice i vreme u kome živimo preslikali na filmsko platno - istakla je Horvat. - Festival evropskog filma Palić je za Suboticu kulturna manifestacija prvog ranga, jer su zahvaljujući ovom festivalu u našem gradu četvrt veka unazad boravili najveći evropski kinematografi. Ovaj festival svake godine okupi oko 20 i 25 hiljada ljudi, dolazi preko 200 filmskig profesionalaca, dok 100 novinara prati film. Vetar u leđa od samog osnivanja dala su  najveća imena domaće kinematografije i tome im se u ime grada zahvaljujem.

Nakon projekcije filma, održan je Koktel povodom otvaranja Filmskog festivala.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
ffilozoff Odgovori
Ovo je praa evropska SUBOTICA !! Ne vidim jedino pobornike dela Danila Kisa ?
Šomi Odgovori
Ceremonija otvaranja predugo trajala, Almodovarov film, od najavljenih 21,30 počeo gotovo u 23. Važno i da su u ogradjeni prostor pre pozornice nagurali neki džip, a to što nema hladnog pića, kokica, što prodaju mlako, loše pivo iz Lidla, to nema veze...
slovenac
meni ne smeta ni auto (koji svakako nije dzip) ni to kakvo pivo se prodaje, ali mi smeta zamenica gradonacelnika koja zna da cita na dva jezika ali zato engleski (unapred napisani) tekst vec mora neko umesto nje da procita. umesto da kaze tri recenice onako spontano.. inace film je bio odlican, steta sto su neki iz publike zaspali dok je poceo.
rt Odgovori
( PURE SNS) . Htedoh te pitati , hoće li to "skupo koštanje", biti skuplje, od tvog i mog (zbirno) , ali odustadoh . Idemo ovako , da li je taj što može da ispostavi skup račun , držao u rukama prugasti dres sa natpisom ДИНКИЋ ? I šta bi ? Da li je glasan bio da su Điki i Jeremija to što su , a ne opozicija ! Išta bi ? Da ostanemo u varoši , pa da nezavisno jedan od drugog , izgovorimo (u sebi) deset prezimena . Ne glasno , jer nismo mi ~kompetentni , pa da ih lepo preporučimo EX komentatoru ~na čekanje ! Od kog broja bi počeo tvoj spisak za EX listu ?
Moj ? Pa evo , od brija četiri . I šta sa njima , pa oni su prošlost , a političar uvek govori o budućem vremenu .
As
Pa ti si za posmatranje, ovo je najbesmialeniji komentar na sajtu...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.