Komentara: 10
Pregleda: 2517
Foto

Počeo Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva

08.09.2020. u 11:11h
Izvor: Subotica.com
Predavanjem i izložbom o stogodišnjici potpisivanja Trijanonskog sporazuma, kojim su utemeljene granice naše zemlje, u Otvorenom univerzitetu sinoć je otvoren Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva.
Počeo Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva

O potpisivanju Trijanonskog sporazuma govorila je dr Suzana Kujundžić Ostojić, a posetioci su mogli da pogledaju izložbu slika  i deo pozorišne predstave koje govore o ovoj tematici, autorke Kate Kuntić.

- Koliko je velika stvar bilo onda biti savremenik, toliko je velika i sto godina posle. Dok nisam spremila ovu temu nisam znala njenu dubinu – kaže dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca. – Žao mi je što sa nama nisu Bunevci iz Mađarske, jer smo svi mi tim Trijanonskim sporazumom ostali siromašniji za mnoge gradove, gde su pokrenut i „Neven“, „Bunjevačko-šokačke novine“, gde su rođeni Ivan Antunović, Mijo Mandić... Oko 30.000 ljudi je ostalo sa druge strane granice, sada ih je u Mađarskoj hiljadu i nemaju status nacionalne manjine već se podvode od „ostali“.

Počeo Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštvaFestival bunjevačkog nacionalnog stvaralaštva trajaće tri dana, iako je bilo planirano da traje duže.

- Nažalost, imaćemo samo tri dana, vrlo je zanimljiva tema o Trijanonskom sporazumu provlačiće se dva dana,  a treći održaće se koncert posvećen Ivanu Šokčiću,  izuzetnom tamburašu, koji smo planirali na leto – najavljuje Kata Kuntić. – KUD “Bunjevka“ priremila je program o savremenicima iz devedesetih godina, o kojima nismo do sada govorili.

Nakon svečanog otavaranja održano je razgovor na temu Stogodišnjice potpisivanja „Trijanonskog sporazuma”.

Počeo Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva

Večeras od 19 časova u Art bioskopu „Aleksandar lifka” će okupljanje biti posvećeno godišnjicama i jubilejima kroz program „Bunjevački savremenici”. Na istom mestu u sredu, sledi koncert „Čuvari bunjevačkog muzičkog stvaralaštva”, a biće to i veče posvećeno tamburašu Ivanu Sokčiću.

Izvor: Subotica.com
Otvaranje Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva Otvaranje Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva Otvaranje Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva Otvaranje Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva Otvaranje Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva Otvaranje Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva Otvaranje Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva Otvaranje Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 2517

Povezana vest

Povezane teme

bunjevci

bunjevci subotica

bunjevci u subotici

suzana kujundžić ostojić

bunjevačka nacionalna manjina

festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.