Komentara: 8
Pregleda: 2006

XIX izdanje "Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva" od 7. do 9. septembra

06.09.2020. u 12:15h
Izvor: Subotica.com
U periodu od 7. do 9. septembra, u organizaciji KUD „Bunjevka", na Otvorenom univerzitetu i u Art bioskopu „Aleksandar Lifka”, biće održano devetnaesto izdanje „Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva"
XIX izdanje "Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva" od 7. do 9. septembra

Reč je o tradicionalnom projektu koji je prepoznat kao jedan od najvažnijih od strane Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, ali je to i manifestacija koja se nalazi među onima koje su važne za Grad Suboticu.

Festival će biti održan u skladu sa svim zdravstvenim preporukama Kriznog štaba.

- Kao i svake godine, trudimo se da pokažemo ono štb je značajno za Bunjevce, a tu se često baziramo na obeležavanje godišnjica, značajnih datuma. Zato je prvi dan rezervisan za govor o „Trijanonskom sporazumu”. Dosta se o tome zna u Vojvodini, ali se baš i ne zna koliko je to i zašto Važno za Bunjevce - govori Kata Kuntić, predsednica KUD „Bunjevka”.

XIX izdanje "Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva" od 7. do 9. septembra

Kata Kuntić

Od „Trijanonskog sporazuma” prošlo jesto godina, a od novog buđenja bunjevačke zajednice trideset.

- Drugi dan će biti rezervisan za tu temu, odnosno za razgovor o akterima koje ne smemo zaobići, a koji, na žalost, više nisu među živima. Setićemo se osnivanja pojedinih udruženja i rada Marka Pejića, Karla Blesića i Tomislava Kopilovića. - najavljuje Kuntić.

"DANI BUNJEVAČKE KULTURE 2020" - Tradicionalna manifestacija „Dani bunjevčake kulture” u Bajmoku biće održana u drugačijem terminu. Program je u sredu, 19. septembra, u velikoj sali KPD „Jedinstvo-Eđšeg" u Bajmoku, ali na otvorenom. Biće održana izložba starih zanata, za 18 sati je najavljena promocija dokumentarnog filma „Iz oblaka vila" koji je posvećen heroini nebeskih visina Mariji Vuković Milićević, svetskoj prvakinji u padobranstvu, višestrukoj državnoj prvakinji. Potom sledi promotivni prikaz 14 biltena koji prati „Etno festival bunjevački ila”.

Iako je ranije bio običaj da Festival traje 5-6 dana, on će biti izveden u skraćenom obliku, kako zbog epidemiološke situacije, tako i zbog finansijske. Tako je treće, ujedno i završno veče, rezervisano za sećanje na nedavno preminulog tamburaša Ivana Šokčića Šokca.

Svečano otvaranje je u ponedeljak, 7. septembra, u 19 sati, u svečanoj sali OU, a nakon toga sledi i veče rezervisano za priču o 100 godišnjici potpisivanja „Trijanonskog sporazuma”.

Drugi dan, u Art bioskopu „Aleksandar lifka”, u utorak, nosi veče posvećeno godišnjicama i jubilejima kroz program „Bunjevački savremenici”, od 19 sati. Na istom mestu u sredu, sledi koncert „Čuvari bunjevačkog muzičkog stvaralaštva”, a biće to veče posvećeno tamburašu Ivanu Sokčiću.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 2006

Povezana vest

Povezane teme

bunjevci

bunjevci subotica

nacionalni savet bunjevaca

bunjevci u subotici

bunjevački nacionalni savet

bunjevački govor

bunjevci bajmok

dani bunjevačke kulture

nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine

bunjevačka nacionalna manjina

bunjevački jezik

festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva

kata kuntić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.