Komentara: 21
Pregleda: 5677
Foto

Počelo sađenje novih sedmogodišnjih lipa na Korzou

13.12.2018. u 12:39h
Izvor: Subotica.com
Samo par dana nakon što su izvađena nešto više od dve decenije stara stabla lipe na Korzou, nove će već biti zasađene na njihovim mestima. Od jutros su u toku radovi na sadnji novih uzgojenih lipa, starih 7 godina, a predviđeno je da u naredna dva dana planirani radovi budu privedeni kraju.
Počelo sađenje novih sedmogodišnjih lipa na Korzou

Povoljne meteorološke prilike uz "zeleno svetlo" stručnjaka omogućile su radnicima JKP "Čistoća i zelenilo", uz nadzor stručnjaka, da krenu u akciju sadnje 11 novih, odraslih sadnica lipe.

Pre samo nedelju dana, u sredu, 5. decembra, kad je počelo vađenje, kasnije se ispostavilo "bolesnog" zasada sitolisne lipe (Tilia cordata). Građani su u prvim reakcijama bili revoltirani i razočarani, ali istog dana nakon što se u medijima pojavilo detaljno obrazloženje zbog čega je to učinjeno situacija se počela smirivati i prećutno je prihvaćeno činjenično stanje da je ovako nešto očigledno trebalo da se desi. Nadležni uveravaju da je sve ovo urađeno iz najboljih namera.

Počelo sađenje novih sedmogodišnjih lipa na Korzou

Kako je najavljeno tom prilikom stabla koja su tom prilikom izvađena trebala će biti zamenjena novim sadnicama, samo je od vremenskih uslova zavisilo da li će to moi da počne da se radi još ove godine, ili tek na proleće. Od jutros veći broj radnika ovog komunalnog preduzeća počeo je pripreme za sadnju odraslih sadnica srbrnolisne lipe i uz određenu prihranu i negu. Sadnice su već sada visine oko tri metra, a okresaće se da prvi nivo granja bude na visini od minimalno dva metra.

Srebrolisna lipa (Tilia tomentosa, var Seleste) ima užu, piramidalniju krošnju, autohtona je vrste, značajnih simboličnih vrednosti i značajno otpornija na negativne mikroklimatske činioce od predhodne.

- Ove osobine srebrolisne lipe se jasno mogu videti u razlici u stanju lipa kod pozorišta i onih na korzou. Lipe kod pozorišta su i do tri puta veće i lepše. Očekujemo da će za par godina ove lipe biti pravi ukras i ponos našeg grada i Korzoa. - kažu iz Gradske uprave

Radnici JKP "Čistoća i zelenilo" od jutros prave rupe dovoljne dubine kako bi se pored same sadnice sa busenom mogla ubaciti prihrana ali i napraviti kanali za navodnjavanje, odnosno zalivanje. Na samoj lokaciji stručnjaci su nam skrenuli pažnju na iskop i rupe koje su u procesu obrade, a koje u sebi nemaju čistu zemlju nego dosta šljunka, krupnijeg kamenja, tzv. šuta, što je sigurno uticalo na život lipe.

Iz Gradske uprave kažu da će čitava akcija zamene i sadnje koštati oko 100.000 dinara, uključujući i nabavku uzgojenih sadnica.

Počelo sađenje novih sedmogodišnjih lipa na Korzou

Počelo sađenje novih sedmogodišnjih lipa na Korzou

Građani podeljeni oko akcije seče i zamene lipa

U anketi na sajtu koju smo sproveli sa pitanjem "Šta mislite o tome što se vaade lipe sa Korzoa", nešto preko pet stotina građana koji su učestvovali i pored prilično negativnih reakcija na društvenim mrežama i u samoj vesti kroz komentare, bilo je bukvalno podeljeno - polovina je označila "da je bilo krajnje vreme da s neko pozabavi tim problemom i da podržavaju ako je ovo jedino rešenje", dok je druga polovina osudila taj potez označavajući odgovore "nisu trebali da diraju lipe i da neko treba da odgovara za ovu akciju".

Prepostavka je da su negativne reakcije bile na prvu informaciju da se seku lipe, i pretpostavka je da su građani posle obrazloženja možda malo promenili razmišljanje, na pozitivnije, odnosno da je ova akcija očigledno bila neminovnost.

Počelo sađenje novih sedmogodišnjih lipa na Korzou

Izvor: Subotica.com
Sadnja novih sadnica lipe Sadnja novih sadnica lipe Sadnja novih sadnica lipe Sadnja novih sadnica lipe Sadnja novih sadnica lipe Sadnja novih sadnica lipe Sadnja novih sadnica lipe Sadnja novih sadnica lipe
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 21
Pregleda: 5677

Povezane vesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.