Komentara: 48
Pregleda: 8334
Foto

Počela seča lipa na Korzou, biće zamenjene novom vrstom

05.12.2018. u 10:17h > 13:37
Izvor: Subotica.com
Radnici JKP "Čistoća i zelenilo" započeli su jutros na Korzou sečenje lipa koje su postavljene čitavom dužinom od "Jadrana" do Gradske kuće. Kako su saopštili iz Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj, stabla su posečena jer su, usled negativnih spoljnih uticaja, propala, te će se u narednih nekoliko dana zameniti sedmogodišnjim sadnicama srebrolisne lipe.
Počela seča lipa na Korzou, biće zamenjene novom vrstom

Pre nešto više od tri decenije, kada je rekonstruisan centar grada i od jedne prometne ulice pretvoren u šetališnu zonu – izgrađena je Zelena fontana, popločan je Korzo i odlučeno je da upravo drvored lipa krasi novo lice Subotice. U proleće kad počinje da se zeleni, osećao se dobro prepoznatljiv miris lipa, a široke razgranate krošnje pravile su lep hlad.

Kada smo pitali građane-prolaznike šta misle o sečenju ovih lipa, većinom su bili protiv, neki nisu krili razočaranje, a bilo je i suza. Jedan stariji Subotičanin nam je sugerisao da su stabla delovala "bolesno" i da je dobro što će biti zamenjena.

- Svaki dan prolazim ovuda, više puta i odavno imam utisak da sa tim stablima nešto nije kako treba, iako nisam stručnjak. Na prvi pogled je delovalo da nisu baš zdrava i da će nešto morati da se poduzme. Nisam očekivao da će se morati vaditi, ali ako je to jedino rešenje onda podržavam - kaže sugrađanin.

- Lipa je poprilično veliko drvo sa jakim korenom, velikom krošnjom, nije joj mesto u centru grada. Bilo bi problema za nekoliko godina, kad tad bi se moralo sve poseći i izvaditi. Neko je napravio ogromnu grešku kad ih je zasadio - kaže sugrađanka.

Neki od sugrađana su bili na rubu suza, sa posebnim emocijama posmatrali su "pilanje".

- Uz ove lipe sam odrastao, gledam i opraštam se od njih kao od nekog voljenog bića i zaista mislim, a ne želim da ispadnem patetičan, da će mi nedostajati! - dodaje sredovečni muškarac.

Posle poziva upućenog JKP "Čistoća i zelenilo", sa molbom da objasne zbog čega su stabla posečena, rečeno nam je da su oni samo "izvršioci" i da će nam se uskoro neko obratiti.

Na pitanja u vezi sa sečom stabala na Korzou upućena nadležnima, stiglo je saopštenje koje potpisuju Radoslav Vukelić, Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj i Goran Išpanović, šef Službe za komunalne poslove, a koje prenosimo u celosti.

- Zamena stabala sitnolisne lipe, (Tilia cordata), na Korzou, (ukupno 11) je u toku, jer su postojeća usled negativnih spoljnih uticaja, pre svega dugotrajnih suša i visoke temperature, propala. Na njima su vidljiva oštećenja od dugotrajne suše – osušeni vrhovi stabala, ispucala i oštećena kora i tkivo. Ubrzano je sušenje i otpadanje grana, te sušenje čitavih stabala. Na žalost, prilikom sadnje pre dvadesetak godina, (1996-7), nije ostavljena mogućnost zalivanja i prihrane. Zamena će se vršiti kvalitetnim, sedmogodišnjim aklimatizovanim sadnicama srebrolisne lipe, a prilikom sadnje će biti postavljen sistem koji će omogućiti zalivanje i prihranu. Srebrolisna lipa, (Tilia tomentosa, var Seleste) koja je kompaktnije i uže, piramidalnije krošnje, je odabrana jer je autohtona, značajnih simboličnih vrednosti, a takođe su i građani su navikli na lipu, ali je i značajno otpornija na negativne mikroklimatske činioce od predhodne. Ova osobina srebrolisne lipe se jasno može videti u razlici u stanju lipa kod pozorišta i onih na korzou. Lipe kod pozorišta su i do 3 puta veće i lepše. Očekujemo da će za par godina ove lipe biti pravi ukras i ponos našeg grada i korzoa.

Zamena postojećih stabala se vrši na osnovu Programa održavanja zelenila na javnim površinama na teritoriji Grada Subotice za 2018. godinu koji je doneo Nadzorni odbor JKP „Čistoća i zelenilo“ Subotica, a saglasnost na isti dalo Gradsko veće Grada Subotice. Ukupna vrednost sadnica je 88.000 dinara (8.000 dinara po sadnici), a troškovi sadnje će biti obračunati u skladu sa važećim cenovnikom JKP „Čistoća i zelenilo“ Subotica za ovu vrstu usluga, tako da će ukupna vrednost radova iznositi nešto preko 100.000 dinara. Radovi se finasiraju iz sredstava budžeta Grada Subotice.

Sistem za zalivanje i prihranu koji će omogućiti pravilnu negu se sastoji od perforirane cevi u filteru od kamena koja je ukopana pored stabla i može primiti oko 20 l vode i hranjivih materija - navodi se u saopštenju.

Išpanović je najavio i mogućnost obnove drvoreda u Nušićevoj ulici, u kojoj se nalazi nekoliko vrsta drveća, a od kojih, kako je istakao, najveći problem predstavlja Sibirski brez čije "korenje podiže trotoar, a krte grane predstavljaju opasnost za prolaznike i imovinu". Ukoliko vremenski uslovi budu povoljni, nakon zamene stabala na Korzou, postojeća stabla u Nušićevoj ulici biće zamenjena sadnicama kuglaste trešnje, u suprotnom, ova stabla biće zamenjena naredne godine u proleće, najavio je Išpanović.

U OVIM USLOVIMA LIPE NISU IMALE BUDUĆNOST!

Stručnjaci smatraju da su ova stabla postepeno umirala, da je njihova sudbina posledica "vrelog betona" i nemogućnosti korenja da se pruža, ali i nedovoljne količine vode koja je bila potrebna drvetu da "živi".

Iako su lipe stare preko 30 godina, u boljim uslovima mogle su da budu još "srećnije i zdravije" i da krase ovaj grad i opijaju svojim mirisom još decenijama. Iako je sigurno mnogim sugrađanima teško gledati da lipe nestaju sa Korzoa, stiče se utisak da je ovo bilo neminovno.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 8 meseci
Komentara: 48
Pregleda: 8334
Povezane vesti
Povezani albumi
Povezane teme
seča drveća korzo
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.