• Pregleda: 8041

Počela seča lipa na Korzou, biće zamenjene novom vrstom

Radnici JKP "Čistoća i zelenilo" započeli su jutros na Korzou sečenje lipa koje su postavljene čitavom dužinom od "Jadrana" do Gradske kuće. Kako su saopštili iz Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj, stabla su posečena jer su, usled negativnih spoljnih uticaja, propala, te će se u narednih nekoliko dana zameniti sedmogodišnjim sadnicama srebrolisne lipe.
Počela seča lipa na Korzou, biće zamenjene novom vrstom

Pre nešto više od tri decenije, kada je rekonstruisan centar grada i od jedne prometne ulice pretvoren u šetališnu zonu – izgrađena je Zelena fontana, popločan je Korzo i odlučeno je da upravo drvored lipa krasi novo lice Subotice. U proleće kad počinje da se zeleni, osećao se dobro prepoznatljiv miris lipa, a široke razgranate krošnje pravile su lep hlad.

Kada smo pitali građane-prolaznike šta misle o sečenju ovih lipa, većinom su bili protiv, neki nisu krili razočaranje, a bilo je i suza. Jedan stariji Subotičanin nam je sugerisao da su stabla delovala "bolesno" i da je dobro što će biti zamenjena.

- Svaki dan prolazim ovuda, više puta i odavno imam utisak da sa tim stablima nešto nije kako treba, iako nisam stručnjak. Na prvi pogled je delovalo da nisu baš zdrava i da će nešto morati da se poduzme. Nisam očekivao da će se morati vaditi, ali ako je to jedino rešenje onda podržavam - kaže sugrađanin.

- Lipa je poprilično veliko drvo sa jakim korenom, velikom krošnjom, nije joj mesto u centru grada. Bilo bi problema za nekoliko godina, kad tad bi se moralo sve poseći i izvaditi. Neko je napravio ogromnu grešku kad ih je zasadio - kaže sugrađanka.

Neki od sugrađana su bili na rubu suza, sa posebnim emocijama posmatrali su "pilanje".

- Uz ove lipe sam odrastao, gledam i opraštam se od njih kao od nekog voljenog bića i zaista mislim, a ne želim da ispadnem patetičan, da će mi nedostajati! - dodaje sredovečni muškarac.

Posle poziva upućenog JKP "Čistoća i zelenilo", sa molbom da objasne zbog čega su stabla posečena, rečeno nam je da su oni samo "izvršioci" i da će nam se uskoro neko obratiti.

Na pitanja u vezi sa sečom stabala na Korzou upućena nadležnima, stiglo je saopštenje koje potpisuju Radoslav Vukelić, Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj i Goran Išpanović, šef Službe za komunalne poslove, a koje prenosimo u celosti.

- Zamena stabala sitnolisne lipe, (Tilia cordata), na Korzou, (ukupno 11) je u toku, jer su postojeća usled negativnih spoljnih uticaja, pre svega dugotrajnih suša i visoke temperature, propala. Na njima su vidljiva oštećenja od dugotrajne suše – osušeni vrhovi stabala, ispucala i oštećena kora i tkivo. Ubrzano je sušenje i otpadanje grana, te sušenje čitavih stabala. Na žalost, prilikom sadnje pre dvadesetak godina, (1996-7), nije ostavljena mogućnost zalivanja i prihrane. Zamena će se vršiti kvalitetnim, sedmogodišnjim aklimatizovanim sadnicama srebrolisne lipe, a prilikom sadnje će biti postavljen sistem koji će omogućiti zalivanje i prihranu. Srebrolisna lipa, (Tilia tomentosa, var Seleste) koja je kompaktnije i uže, piramidalnije krošnje, je odabrana jer je autohtona, značajnih simboličnih vrednosti, a takođe su i građani su navikli na lipu, ali je i značajno otpornija na negativne mikroklimatske činioce od predhodne. Ova osobina srebrolisne lipe se jasno može videti u razlici u stanju lipa kod pozorišta i onih na korzou. Lipe kod pozorišta su i do 3 puta veće i lepše. Očekujemo da će za par godina ove lipe biti pravi ukras i ponos našeg grada i korzoa.

Zamena postojećih stabala se vrši na osnovu Programa održavanja zelenila na javnim površinama na teritoriji Grada Subotice za 2018. godinu koji je doneo Nadzorni odbor JKP „Čistoća i zelenilo“ Subotica, a saglasnost na isti dalo Gradsko veće Grada Subotice. Ukupna vrednost sadnica je 88.000 dinara (8.000 dinara po sadnici), a troškovi sadnje će biti obračunati u skladu sa važećim cenovnikom JKP „Čistoća i zelenilo“ Subotica za ovu vrstu usluga, tako da će ukupna vrednost radova iznositi nešto preko 100.000 dinara. Radovi se finasiraju iz sredstava budžeta Grada Subotice.

Sistem za zalivanje i prihranu koji će omogućiti pravilnu negu se sastoji od perforirane cevi u filteru od kamena koja je ukopana pored stabla i može primiti oko 20 l vode i hranjivih materija - navodi se u saopštenju.

Išpanović je najavio i mogućnost obnove drvoreda u Nušićevoj ulici, u kojoj se nalazi nekoliko vrsta drveća, a od kojih, kako je istakao, najveći problem predstavlja Sibirski brez čije "korenje podiže trotoar, a krte grane predstavljaju opasnost za prolaznike i imovinu". Ukoliko vremenski uslovi budu povoljni, nakon zamene stabala na Korzou, postojeća stabla u Nušićevoj ulici biće zamenjena sadnicama kuglaste trešnje, u suprotnom, ova stabla biće zamenjena naredne godine u proleće, najavio je Išpanović.

U OVIM USLOVIMA LIPE NISU IMALE BUDUĆNOST!

Stručnjaci smatraju da su ova stabla postepeno umirala, da je njihova sudbina posledica "vrelog betona" i nemogućnosti korenja da se pruža, ali i nedovoljne količine vode koja je bila potrebna drvetu da "živi".

Iako su lipe stare preko 30 godina, u boljim uslovima mogle su da budu još "srećnije i zdravije" i da krase ovaj grad i opijaju svojim mirisom još decenijama. Iako je sigurno mnogim sugrađanima teško gledati da lipe nestaju sa Korzoa, stiče se utisak da je ovo bilo neminovno.

Izvor: Subotica.com

Šta mislite o tome što se vade lipe sa Korzoa?

povezane teme

48
Srpski sor Odgovori
Cekajte,ne razumem.Napisali ste da je taj drvored posadjen pre tri decenije i sad su odlucili vaditi te Lipe jer su shvatili da se nisu primile?Pa zar se to ne vidi vec nakon prvih godina da sa sadnicama nesto nije u redu.Daj Boze da uspe sledeca sadnja jer je przenje bez hlada proci korzoom leti.
Kad su vec krenuli u kontrolu,mogli bi svratiti i do Dudove sume,cisto da se opet ne odvale ogromna stabla prilikom neke sledece olujcine,kao sto je bili letos.Sigurna sam da ima jos koje stablo koje pokazuje znake bolesti ili pritkog korenja,pa i na Radijalcu.Mislim da se godinama unazad niko ne bavi time,po celom gradu i okolini.
Trovach
Neke su stvarno lose izgledale poslednjih godina. Dobro se secam kada su posadjene, ali mislim da ovo niko nije mogao predvideti. Pre 30 godina nismo ni znali za klimatske promene. Nadam se da ce strucnjaci ovog puta odabrati pravu vrstu. Nazalost, kakvi su nam strucnjaci poslednjih godina mislim da imam pravo ako nisam veliki optimista.
Nikola Odgovori
Bilo je već reči o tome, položaj im nije odgovarao, non stop sunce leti, a i nisu se pretrgli od zalivanja, godinama. Samo da ne diraju one lipe pored pozorišta (mislim, takozvanog pozorišta).
avet Odgovori
Marija Terezija je verovatno bila blesava kad je sadila gelegunje duž svih glavnih ulica sa obe strane puta.
One bukvalno opstaju na svakom terenu, ne treba izmišljati toplu vodu.
Samo da se neko pametan slučajno ne doseti duž Korza zasaditi Pančićeve omorike, to bi bilo u duhu naših "stručnjaka", inženjera šumarstva doseljenih iz brdsko-planinskih krajeva.
Vještica
Ja majke mi ne znam šta ovoliki stručnjak hortikulture radi u 13 časova sredom za računarom i komentariše vest?
Baš mi nije jasno....
Fox
@veštice- pa šta bi drugo nego da vija veštice. Čekaj, one nisu aktivne samo noću? ;)
Malter
Pa ne mogu svi biti botovi
River Odgovori
SNS i SVM ušli u rasadnike pa valja smutiti neki poslić da se "uvale" lošije sadnice na lageru.

Najveći neprijatelj lokalnog režima i stručnjaka je odjednom postala - gelegunja. Oni pre sto i kusur godina nisu imali pojma kada su ih masovno sadili...
walker Odgovori
Korzo vec odavno nije ono korzo, tako da me vise nista ne iznenadjuje.
Toni Montana Odgovori
Evo opet veliki strucnjaci u komentarima. Razumete se u sve od kulture i sporta,do politike i biologije. Ako ste toliki botanicari i umete da procenite da li neko drvo treba da se vadi jer mu nema spasa ili moze da se tretira do oporavka,ajd javite mi i neki par na kladzi za vikend da uplatim jer vidim da se ama u sve razumete. Prvi ste kad treba da se kritikuje,niste ni sa cim upoznati,ne baratate cinjenicama,jedino znate da mrzite i pljujete sta vlast radi.
C
Nas je 99% a njih 1%, sasvim je normalno da nas ima svakakvih.
Mackica Odgovori
Lepo u saopstenju pise da nisu bili zadovoljavajuci uslovi za ove lipe i da zbog toga one nisu imale sanse da opstanu. Dato je i strucno misljenje i ja sad stvarno ne razumem cemu hejtovanje. Bice zasadjena nova drva na bolji nacin tako da moze o njima da se vodi adekvatna briga
panonski čamac
Lepo u saopštenju piše da je nebo zeleno a trava plava, šta vam nije jasno i što se bunite?
Mackica
Ti si izgleda pu.io camdziji pa nisi razumeo saopstenje
Loli Odgovori
Mogli bi da malo sade drvece i van centra, oni ozelene samo malo centar, Prozivku i Radijalac, a mi ostali da crkavamo na prasini i kad sunce opali. Cemu sluzi Gradsko zelenilo ako ne ozelene bar po jedan deo grada svake godine????
baka Stana
Ne znam da li ste obavesteni, ali dozvoljeno je i vama da sadite drvece, ne morate da cekate da to uradi Cistoca i zelenilo
Шнајцо
Лоли.
Ја са испред своје куће посадио две липе. Купио саднице(мислим да их можеш и бесплатно добити), ископао рупу и... готово. Дакле немој само приговарали него се лати мало ашова. То је готово за сат времена, а уживаш цео живот.
Loli
pa ne mogu celu ulicu ili ceo deo grada sam da zasadim drvecem, ali bitno da ste vi prebacili odgovornost na gradjane koji placaju rad Zelenila.
C
Jeste, može da se sadi ali onda kada njima odgovara onda nije tvoje a kada im (finansijski ne) odgovara onda je tvoje i plati kaznu.
Igda Odgovori
garant ce od nekog nazadnjaka da kupe nova stabla, pa da se malo okoriste....
Ministarka91 Odgovori
Ako se vec nije primilo i akk nema drugog resenja, sem nove sadnje. Podrzavam
DRAPO Odgovori
A zašto su ove lipe uopšte i sadili ako nisu za "vreo beton" ??? I opet niko neće odgovarati za promašaj i bačeni novac građana, idemo dalje, sadimo novo i bole te ku..c !!! Sve VEEEEELLLIIIKKKIIII stručnjaci za VEEEEEELLLIIIIKKKEEE plate !!!
Lojto Odgovori
Simbolo o grada je gelegunja kakve lipe I gluposti ,gelegunje su otporne na sve stetocine pa i ove zadnje dosad naj opasnije. Sto kaze nas Balasevic nevolem itd, itd
Melanija Odgovori
Ljudi samo traže u svemu lošu stranu, kao da je smak sveta a ne da vade drva, posadiće nova i biće lepša, razmišljajte pozitivno
Fox
Za koliko godina ce biti lepsa? Zar to nije isto obecanje kao i pre sa lipama? I tako prodje zivotni vek bez hladovine na korzou.
Mika Odgovori
Nesto najlepse sto je bilo na korzou. Da se kladimo da nece posaditi druga.
Vjestica
Hoce.
Svetla tacka Odgovori
Zasto ste svi negativni? Lepo pise da ce se zasaditi novo, ako vec nisu zdravi plodovi sta fali novim stablima koja ce lepse rasti.
majka Odgovori
Rasadnik Ševar u Petrovaradinu npr ima iste te lipe tzv Tilia tomentosa za 3000 din zašto su ove plaćene 8000 din po komadu?
N
Jedini kvalitetan komentar ovde, u pravom smislu reči "komentar".
Pat Odgovori
Novi drvored če biti veći,lepši i stariji o ovog, kako vam nije jasno sve stoji u saopštenju...
Fox
Bice, bice za nekih 30 godina, ako ih budu odrzavali.
Lipa Odgovori
Nista lepe od lipa i mirisa lipa...
GRECO Odgovori
Nije da ne podržavan sečenje.. Ali zašto morali SADA? Pa što niste lepo ukrasili ta drva za praznike iako ste Vi ljudi bez vere u Boga. Kako Vas nije sramota? Zar ne bi trebalo da za to neko odgovara? Zašto ne bi to uradili tamo posle praznika u januaru?! E nije da je Bog ljut, ali..
Peric
Tada je smrznuta zemlja. Sadnja ima svoje vreme kada se radi.
C
Zato sada pre snega, leda i mraza?
Koliko ja znam, zima Nije "pravo vreme".
posmat Odgovori
Ove su skupe jer niko ne razmislja da stasalih drva, kojih ima na pretek na zaraslim gradskim i privatnim parcelama, i koje ce opet neko placati da se poseku i bace, mogu lako, volonterski izmestiti. Isto kao i sa napustenim psima.

Druga je prica sto neko prodaje pricu da sadnica od 7 godina sa uslugom vredi 8000 dinara, a 100 metara dalje je ili samonikla ili bi neko bio zahvalanda mu se izmesti odraslo drvo. Flasirana voda marketing.

Koliko znate sugradjana kojima treba ukloniti drvo a koje je zdravo i dobro?
Mislim da bi bili radosni da im neko to za dzaba uradi a druga strana dobije drvo.
Trovach
Nije to tako jednostavno. Stara stabla se jako tesko primaju, a njihovo presadjivanje je jako skupo. Pored toga, morala bi se na sred korzoa za svako stablo iskopati ogromna rupa da bi se ono posadilo sa ogromnim busenom zemlje. Zamisli da imas limun u saksiji, pa zelis da ga presadis u vecu.
Bim Odgovori
a da li ce strucnjak koji je odabrao lipe odgovarati sto je odabrao neodgovarajuce drvo? Da li ce dobiti otkaz sto je prokockao novac gradjana? To nas zanima!
Trovach
Lipe su posadjene pre 30 godina. Strucnjak mozda vise nije ni ziv, a svakako da tada nije mogao predvideti globalno zagrevanje. Nego, pitam se zasto sadasnjim strucnjacima nije palo na pamet da zaliju te lipe prosle godine u vreme najvecih vrucina i suse. Ove godine je bilo drugacije, ali su stete nastale pre. Mislim da je to bilo 2013. kada su bas u vreme "Interetno"-a sve gelegunje u centru skoro potpuno ostale bez lisca. Sve oko njih je izbetonirano i skoro sve padavine zavrse u kanalizaciji, tako da bi stvarno trebalo razmisljati o zalivanju u vreme susnih godina.
stormwatch Odgovori
Nazadnjacke majmunarije po Subotici se nastavljaju.
Родољуб
Увек је ту дежурни хејтер Стормвоч. За тридесет година те липе се нису примиле и наравно да је било време да се посеку. Штета је само што неће бити посађен амерички копривић, у Суботици познат као гелегуња.
Trovach
@RODOLJUB...Pojma nemas sta znaci pojam prijema neke sadnice. To znaci da je ona posle sadnje nastavila normalno da raste. I tako, rasle su one sasvim lepo nesto manje od 30 godina, ali je neko poslednjih 2-3 prestao da brine o njima.
stormwatch
@Rodoljub

Kaki hejter, o chemu ti pripovedash? Vama je hejt sve sto je istina i sto ima dozu razuma u sebi, e sad znam ja shta je problem. Problem je sto se istina i razum kosi sa nazadnjackom istinom i razumom, meni ne moras objasnjavati. Licno sam bio prisutan kada su sadjena ta drva duz novo uredjenog korzoa, znam ih od slabashne granchice... Da se drva nisu primila, ne bi zelenila i granala se upravo kako Bog zapoveda 30+ revolucija zemlje oko Sunca...mozda vi mislite da se sunce vrti oko vashe nazadnjacke politike i velikog vodje, ali da vas poshteno ishejtujem.....NE VRTI SE. Skoro 7 godina ste na vlasti u Srbiji, a pricate kako je sve zapushteno i neprimljeno...pa sto za 7 godina upravo vi niste sve to sredili, bice istina da se vi niste primili.
Боки
@TROVACH
Ал су нарасле, свака им част. Celtis Occidentalis је кева за градове.
C
Ne mogu da nađem "hejt" u rečniku, može prevod za nas nenapredne?
earthworker Odgovori
opa, vještici stigao ogrev!
Sale Odgovori
Pa isekli su i drvored kod Zoo vrta pa sta? To je jedina metoda odžavanja zar ne?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.