Komentara: 27
Pregleda: 26034
Foto

Počeli Zavičajni dani u Subotici

06.09.2016. u 01:17h
Izvor: Subotica.com
Pod sloganom „Različitost zbližava“ u Velikoj većnici Gradske kuće večeras su počeli Zavičajni dani, treći po redu, u organizaciji Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okuga.
Počeli Zavičajni dani u Subotici

Zavičajne dane, koji će trajati do subote 10. septembra, svečano je otvorio gradonačelnik Bogdan Laban, koji je obećao da će grad i ubuduće podržavati ovu značajnu manifestaciju.

-Od samog početka svi smo zajedno radili da ova manifestacija postane sve bolja. Zavičajni dani su prilika da se starije generacije prisete kulturnog nasleđa kraja iz kog potiču, sačuvaju ga od zaborava i prenesu ga mlađim naraštajima – naglasio je gradonačelnik Bogdan Laban. - Subotica se nadaleko prepoznaje po gostoprimstvu, toleranciji i uvažavanju različitosti i time će se uvek ponositi.

Svečanom otvaranju prisustvovao je i Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji je nadahnuto i u stihovima govorio o ljudima koji su napuštali svoja ognjišta i sa sobom nosili tekovine svog kraja.

Počeli Zavičajni dani u Subotici

- Svako je negde od nekud jednom došao i to ne ovde, već na svakom parčetu zemlje. Svako je jednim osmehom i jednom suzom kupio pravo da kaže da je ovde. Svako ko je jednom zaplakao ili se nasmejao ovde, na ovom parčetu blata ili pod ovim nebom, ima pravo da kaže da mu i to blato i to nebo pripadaju. Nemojmo nikada dozvoliti da nas prebrajaju i da mere koliko dugo se smejemo ili koliko dugo plačemo na ovom parčetu zemlje, pod ovim parčetom neba. Pripada svima i svakome – poručio je Aleksandar Vulin. - Šta bismo mi bili da nismo od nekud došli? Ko bismo mi to bili da nemamo da ponudimo ono što su nama u naramak, ono što su nama na pleća, u ruke, u oči ostavili oni koji su hodali pre nas. Ko bismo mi to bili da nemamo da ponudimo ni svoj zavičaj, ni svoj jezik, kome bismo bili važni i vredni da nemamo da ponudimo baš ono što nas čini drugačijim. Srbija pripada svakome ko se u njoj ikada nasmejao i zaplakao, bez obzira kada je i odakle došao, uz uslov da ponudi ono najbolje od sebe.

Počeli Zavičajni dani u Subotici

Zavičajni dani prvi put su održani 2014. godine, kada su naišle na prilično žustre kritike subotičke javnosti, ali su i pored toga uspeli da iz godine u godinu budu sve sadržajniji.

- Kada smo počinjali bili smo grupa kreativnih „ludaka“ koji su verovali da ova manifestacija može da preraste u nešto zaista vredno, a sada vidim da smo bili u pravu. Osporavali su nas, govorili da nemamo kvalitet, ali mi nikad nećemo odgovarati na te kritike već će nam to biti podstrek da sve bolje radimo – istakao je Saša Gravorac, predsednik Saveza srpskih udruženja SBO. - Zavičajni dani treba da nas vrate u mesta odakle smo potekli, da nas podseti na zavičaj, jer nas on određuje, a ko nema zavičaj nema ni identitet. Festival ima za cilj da od nas napravi bolje ljude, da nas nauči toleranciji i negovanju različitosti, jer nas ona zbližava. I zato punog srca da se ponosimo krajiškim poreklom, ali volimo, čuvamo i stvaramo svima bolju našu Suboticu!

Počeli Zavičajni dani u Subotici

U umetničkom delu programa nastupili su hor „Mironosice“, književnik Rajko Petrov Nogo i Davorka Daša Bosnić iz grupe „Ođila“.

Izvor: Subotica.com
Otvaranje Zavičajnih dana Otvaranje Zavičajnih dana Otvaranje Zavičajnih dana Otvaranje Zavičajnih dana Otvaranje Zavičajnih dana Otvaranje Zavičajnih dana Otvaranje Zavičajnih dana Otvaranje Zavičajnih dana
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 7 meseci
Komentara: 27
Pregleda: 26034

Povezane vesti

Povezane teme

bogdan laban

aleksandar vulin

zavičajni dani

saša gravorac

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.