Komentara: 24
Pregleda: 5946
Foto

Počeli sedmi Zavičajni dani

04.10.2020. u 13:10h
Izvor: Subotica.com
Svečanim programom u Dečjem pozorištu sinoć su svečano otvoreni sedmi „Zavičajni dani“, koje organizuje Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga.
Počeli sedmi Zavičajni dani

Manifestacija, koja se usled pandemije virusa kovid 19 održava u skromnijem obimu od uobičajenog, počela je u četvrtak u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, gde su se sa školarci družili sa pesnikom Todom Nikoletićem i Branimirom Rosićem, dečjim kantautorom i voditeljem.

„Zavičajne dane“, koji neguju i predstavljaju bogatu tradiciju Srba sa obe strane Drine, otvorio je gradonačelnik Stevan Bakić, ističući značaj koji ova manifestacija ima za naš grad.

Počeli sedmi Zavičajni dani- Sa posebnim emocijama govorim pred svojim Srbima, zna kroz kakvu golgotu  su mnogi od vas prošli, mnogi su izgubili svoje namjmilije, ali ono u čega sam siguran je i što nas sve veže je to koliko svi volimo majku Srbiju – poručio je gradonačelnik Stevan Bakić. – Ova kulturno-umetnička manifestacija, koja ima i humanitarni i sportski karakter, posvećana je očuvanju i negovanju običaja i tradicije svih naših ljudi koji su, zbog burnih događaja prethodnih godina i decenija, iz raznih krajeva bivše države doselili u Suboticu. I koji nisu zaboravili i nikada neće zaboraviti, njihova  vekovna ognjišta,  mesta u kojima su rođeni i sve one iskonske vrednosti koje su, pre svega u sebi, ovde doneli.Programski sadržaji „Zavičajnih dana“ osmišljeni su i s namerom da se, godišnjim okupljanjem zavičajnih udruženja, folklornih i pevačkih grupa, pesnika, literarnih i likovnih stvaralaca iz Subotice, Okruga i Republike Srbije, uz gostovanja društava i udruženja iz zemalja u regionu, razbiju određene predrasude i afirmišu tolerancija i međusobno poštovanje. Grad Subotica će, izvesno je, i ubuduće podržavati i ovu i slične manifestacije, tako da se nadam da ćemo se i narednih godina radovati susretima upriličenim ovim povodom.

Počeli sedmi Zavičajni daniManifestaciju je uveličao Duško Ćutilo, direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima AP Vojvodine.

Počeli sedmi Zavičajni dani- Žao mi je što će se zbog okolnosti s pandemijom korona virusa manifestacija održati po skraćemom programu, ali  verujem da će ovogodišnji „Zavičajni dani“ ostaviti pečat u kulturnom životu Subotice, sasvim sigurno i AP Vojvodine. Bio sam na mnogim sličnim manifestacijama I mogu reći da se nijedne ne organizuju tako kao “Zavičajni dani” –  jasan je Ćutilo. - Suština i jeste u udruživanju i slozi, jer svi zajedno možemo da postignemo puno toga. U pokrajinskom Fondu i u narednom period Savez srpskih udruženja SBO imaće pouzdanog i sigurnog partnera.

Uprkos pandemiji, “Zavičajni dani” će biti održani, jer je po rečima organizatora, važno da se sačuva kontinuitet manifestacije.

Počeli sedmi Zavičajni dani- Odlučili smo da se tradicija ne prekida, zato je manifestacija skromna, ali je od srca. Prošlogodišnji 'Zavičajni dani' su u sedam festivalskih dana i više od 50 sati programa okupili više od 1.200 učesnika. I ove godine ćemo, rekoh na skroman ali dostojanstven način, pokušati da damo svoj doprinos očuvanju bogate kulture i tradicije srpskog naroda - kazao je Borivoje Vukajlović. – Uz centralnu svečanost, planiramo I jedan sportski dan, koji će se održati tokom nedelje pred nama, u zavisnosti od vremenskih prilika.

U svečanom programu nastupili su Violeta Radić, muška pevačka grupa „Krajolik“, KUD „Bratstvo“, pesnik Goran Vračar, kome je i uručena povelja Saveza srpskih udruženja SBO.

Počeli sedmi Zavičajni dani

Izvor: Subotica.com
Svečano otvaranje Zavičajnih dana Svečano otvaranje Zavičajnih dana Svečano otvaranje Zavičajnih dana Svečano otvaranje Zavičajnih dana Svečano otvaranje Zavičajnih dana Svečano otvaranje Zavičajnih dana Svečano otvaranje Zavičajnih dana Svečano otvaranje Zavičajnih dana
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 24
Pregleda: 5946
Povezane teme

stevan bakić

zavičajni dani

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.