Komentara: 4
Pregleda: 2478

Počeli radovi na izgradnji turističko-manifestacionog trga u Čantaviru

18.06.2022. u 15:00h
Izvor: Subotica.com
Za tri meseca Čantavir će imati jedan savremen, multifunkcionalan i reprezentativan javni prostor, kakav se čekao decenijama - poručio je gradonačelnik Stevan Bakić povodom početka radova na izgradnji turističko-manifestacionog trga u Čantaviru.
Počeli radovi na izgradnji turističko-manifestacionog trga u Čantaviru

U petak, 17. juna, počeli su radovi na izgradnji turističko-manifestacionog trga u nasleju Čantavir, koji je planirano da se prostire na površini nešto više od 8.700 kvadratnih metara. Projekat se u jednakoj meri finansira iz gradske kase i sredstava opredeljenih iz Ministarstva privrede, vredan je nešto više od 55,8 miliona dinara.

Po rečima gradonačelnika Bakića, trenutno stanje trga u samom centru naselja, iza crkve, ne zadovoljava potrebe Čantavira u oblasti privrede, turizma i javnih manifestacija, zbog čega je Grad Subotica doneo odluku da ovo naselje zaslužuje jedan nov, velik i funkcionalan prostor, kako kaže - dostojan svojih stanovnika.

- U Čantaviru živi šest i po hiljada ljudi, većinom poljoprivrednika. Čantavirci su ponosni domaćini, naročito uspešni u stočarstvu, koje je posebno razvijeno, pa je ovde sedište i regionalnog lidera u proizvodnji stočne hrane. Naselje, koje se pominje još u srednjem veku, danas ima svoje javno-komunalno preduzeće, razvijenu privredu i sva obeležja dobro uređenog mesta za život - istakao je Bakić. - Život u Čantaviru treba da postane još kvalitetniji, a tome će doprineti, kako veliki projekat izgradnje kanalizacione mreže „Čista Srbija“ koji kreće ove godine, tako i projekat proširenja postojećih kapaciteta centralnog trga.

Počeli radovi na izgradnji turističko-manifestacionog trga u Čantaviru

Gradonačelnik Subotice smatra da će uređenje prostora za potrebe kako pijačne prodaje, tako i sajmova, svečanosti, vašara i drugih manifestacija doneti veliku korist i Bačkom Dušanovu, Višnjevacu, Starom i Novom Žedniku, Bikovu, u kojima živi oko deset hiljada stanovnika, a koja su dobro povezana sa Čantavirom.

- Poljoprivrednici iz okoline će na trgu i u pratećim specijalizovanim objektima moći da prezentuju svoju ponudu, da se povezuju i zajedno nastupaju, a blizina autoputa otvara i velike mogućnosti za nacionalnu promociju poljoprivrednih, poslovnih i turističkih kapaciteta svih ovih subotičkih naselja i sela - dodaje prvi čovek Subotice.

Počeli radovi na izgradnji turističko-manifestacionog trga u ČantaviruVašari i pijačni dani u Čantaviru tradicionalno se održavaju više decenija. Svake treće nedelje u mesecu, u periodu od marta do novembra, održava se vašar na dve lokacije, dok je svake nedelje dva puta pijačni dan, u četvrtak i u nedelju. Najviše se prodaju zanatski radovi, domaći proizvodi i rukotvorine, koje ne mogu da se kupe u prodavnicama i trgovinskim lancima, npr. ručno rađeni slatkiši, kožna galenterija, ručno rađene korpe, voće, povrće i ostali poljoprivredni proizvodi. 

- Ovim projektom ćemo ih sve objediniti na jednom mestu, čime nastavljamo kako ispunjavanje komunalnih potreba naših građana, tako i opremanje turističkih zona i stvaranje uslova za privlačenje gostiju iz okoline ali i na nacionalnom nivou. Zadovoljenje potreba građana za uređenim pijačnim prostorom, očuvanje starih zanata, jačanje turističkih kapaciteta, povezivanje sela i prigradskih naselja, stvaranje novih radnih mesta, ostanak mladih na selu i unapređenje kvaliteta života – sve su to ciljevi koji su nas opredelili da ulažemo u ovaj odličan projekat za Čantavir i ceo grad - objašnjava Bakić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 11 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 2478

Povezane vesti

Povezane teme

Čantavir

stevan bakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.