• Pregleda: 4837

Počela grejna sezona - računi opet na dva dela

Radijatori u 10.400 domaćinstava u našem gradu koja su priključena na daljinski sistem grejanja ovih dana su topli, a u JKP „Subotička toplana“ kažu da je sezona počela dobro, bez velikih problema i sa malim brojem reklamacija.
Počela grejna sezona - računi opet na dva dela

- Grejna sezona je zvanično počela u nedelju, imali smo hladne, potom i tople probe, a kako je u večernjim satima bila temperatura niža od 12 stepeni, stekli su se uslovi da grejanje počne – kaže Dervo Ahmetović, direktor JKP „Subotička toplana“ - Za sada se odvija nesmetano, bez velikih problema, normalno je da ne mogu svi stanovi da budu odmah topli jer je u pitanju tri miliona kubika tople vode i treba nekoliko dana da ona dođe do svih korisnika.

Dok su prošle godine računi građana bili jednotarifni, ove sezone grejanje će se ponovo plaćati iz dva dela - fiksnog i varijabilnog.

- Vlada Srbije donela je odluku o dvotarifnom sistemu naplate, koji se sastoji od fiksnog i varijabilnog dela, tako da ćemoo podneti zahtev Skupštini grada koja treba da odobri – dodaje direktor. - Prošle sezone smo imali jednotarifni sistem, a grejanje u Subotici je sigurno bilo među najjeftinijim u Srbiji. Računi su bili veliki za pojedine stanove, jer ima starijih zgrada koje troše i dva, tri puta više energije nego što je potrebno.

Skupštini grada, posle dve godine, biće podnet i zahtev za korekciju cena, te će tražiti da varijabilni deo biti nešto više od šest dinara po kilovat času, a fiksni oko 30 dinara po kvadratnom metru.

- Videćemo da li će nam zahtev biti odobren, ali mi za njega imamo ekonomsko opravdanje. Od poslednje korekcije cena gasa je skočila za 50 odsto, ona se jeste smanjivala poslednjih meseci, ali i dalje ostaje razlika u odnosu na formiranu cenu – objašnjava Ahmetović i dodaje sa su protekle sezone ostvarili najveći stepen korisnosti i u proizvodnji i u distribuciji. - I pored povećanja cena nećemo biti skuplji od drugih gradova u Srbiji, ali napominjem, da nas ne dotira grad, nego se sve realizuje sredstvima građana koji su u sistemu grejanja.

Tendencija isključenja sa sistema grejanja ove godine je zaustavljena, od 100 zahteva urađeno je 40 elaborata i realizovano 35 isključenja, znatno manje nego ranije.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

16
makazar Odgovori
Imam osećaj da nas ovaj lik provocira svojim nebuloznim izjavama
N Odgovori
I to tako.Dopisuju se gradjani i toplana preko ovog sajta.
Svaki dan neki novi napis o topani,koja je polako popularnija od rijailiti soa.
To sve ide po onom.Neke lazi treba ponoviti sto puta,pa posle postanu istina.
Molim cenjenog direktora /a moze i gradonacelnik/za podatke,koliko je sredstava toplana prebacila u budzet opstine zadnjih godina,koliko je umanjen broj zaposlenih u toplanai,koji su troskovi smanjeni i za koliko,koje su racioanlizacije sprovedene radi smanjaivanja troskova?
Ana Odgovori
Gde su radijatori topli, jeli ovo neka sprdnja?
deedee Odgovori
Ja bih samo volela da vidim merenje tog famoznog kilovat časa, jer to što oni obračunaju je daleko od onoga što isporuče, a još dalje od onoga što do stanova dođe!
lud ,zbunjen, normalan Odgovori
Ovaj bas lupeta i priča gluposti a vidi se da i ne zna o čemu priča, pa znate li koliko je tri miliona kubnih metara vode pa to kad bi se izlilo bila bi to ozbiljna poplava u gradu.
Radijatori i cevi u zgradama jedva da imaju zapreminu dva do tri kubna metra pa nek imaju trista zgrada koje greju a nemaju toliko, to je maksimalno 600 do 900 kubnih metara a ne tri miliona. To se ljudi zadreje za par sati sa velikim kotlovima koje oni imaju pogotovo što su kaka kažu sproveli tople probe odnosno prethodno zagrejali ulične cevi i vodu u njima. Biće da ovaj pojma nema i da je pao s Marsa a što bar ne upita nekog ko se u to nešto razume. Idi ti blago meni pravi sladoled i toči limunadu pošto ti je već propo posao sa biciklima, gumama i kolima, nisi ti za ovo............!
Suboticanin Odgovori
Što lazeš da smo medju najeftinijima u Srbiji?
kertvaros Odgovori
Kod mene ulazna toplota vode 31 stepen! Molin nekod da objasni iz toplane kako da ugrejem stan? A odradili smo I nove prozore,ulazna vrata,i izolaciju od 10 cm,a racun I dalje visok,a kod nas hladno!
pavle Odgovori
naravno da su presli na naplacivanje i po kvadratu leti,jer ako ste ove godine zatvorili venil nista niste platili,a po novom platicete za nista. a kad ih zovete da su hladni radijatori, odgovor je da nisu nadlezni za sekundarnu instalaciju,vertikale postoje u zgradama 20-30 godina sad odjednom nisu nadlezni.ako nisu nadlezni nek predaju kljuceve od podstanica vlasnicima zgrada pa da vidimo kako su mislili da sa ulaznom temperaturom vode od 35 zagreju stanove na visim spratovima.
TT Odgovori
Posto mora da dodje do izmene tarifnog sistema grejanja ,prvo vratite cene na period od 2014goda to je
Fiksni deo ili ti odrzavanje sistema 27.32din/m2
Varijabilni deo ili ti potrisnja 4.79din/kwh
Tek nakon toga se moze govoriti o opravdanosti poskupljenja grejanja.
Poštovani Dermo Ahmetovicu ima jos Suboticana koji imaju dobru memoriju i znaju da racunaju.
Ja... Odgovori
Neću da plaćam fiksni deo! Grejem se na struju! Sa vašim fiksnim delom, samo zato što imam priključak na centralno grejanje, treba da plaćam oko dve hiljade dinara mesečno, cele godine!
Kubik Odgovori
Dervo objašnjava, preračunava, onda mi je sve jasno. Tri miliona kubika tople vode. Jesi li ti Dervo učio nešto iz fizike, ili se tu kobajagi frljaš stručnim podacima. Možda si Dervo hteo reći tri miliona litara tople vode, pa si malkice pogrešio, tj. nisi znao preračunat u kubike, tebi beznačajno, ali učeniku 6. razeda osnovne škole smešno, a prosečno obrazovanom korisniku tvojih usluga žalosno. Kakve ćeš Dervo tek račune slati, ako ti nekoliko nula ne znače ništa. Sa tvoje tačke gledišta 0 je uvek 0. Pitaj Dervo, stručne ljude, ima ih pored tebe..., a možda si i pitao pa su te nasankali. Nije sramota Dervo pitat što ne znaš, ali je sramota Dervo sa tim znanjem biti to što jesi.
boa Odgovori
Sad plaćamo pomeranje spomenika, renoviranje Nepkera, studiranje dece subotičkih kriminalaca tj. političara, letovanja u egzotičnim predelima....
... Odgovori
Možda siroma Dervo ne zna šta priča a i nije svestan šta je lupio, pa lupa gluposti, ali ima tamo u Toplani dobrih ekonomskih stručnjaka koji znaju itekako računati, samo što računaju na svoj džep i tuđu štetu i prave se malo blesavi.
Misle, možda ova njihova računica i prođe.
Kalorimetar Odgovori
Imam kalorimetre i trosim 0 kwh te famozne toplanine energije jer se grejem na klimu. Zasto bih placao fiksni deo od oko 2000din za nista? I jos nesto, zivim u novoj zgradi gde je u svakom stanu fizicki odvojeno grejanje* cevi idu kroz hodnik a ne u vertikali), tako da mi na hodniku mogu bez problema iskljuciti dovod tople vode!
A dobra im je fora da uvedu fixni deo par dana pre pocetka grejanja, tako da sad ne mogu da se odjavim sa toplane...

Hvala toplani i gradu za ovu prevaru...
Dobronamerni Odgovori
i posle 6 dana najave za početak grejanja radijatori ledeni
ma da Odgovori
Lepo ja vama kazem, use i u svoje kljuse. Lepo da se gradjani organizuju pa da se oformi tim koji ce ciniti predsednici svih skupstina stanara odnosno svih zgrada i da se donese jednoglasna odluka o kolektivnom iskjucenju sa toplane. Prezimiti na struju, a od naredne godine svi u svojim zajednickim prostorijama ugraditi kotlove na struju, naravno prethodno lepo zamoliti strucnjake iz toplane da dodju po svoju opremu ili leti napolje u delovima. Hocemo li da placamo Dervi 12-13 hiljada mesecno ili cemo da placamo po 5-6 hiljada za struju po stanu? Odluka je samo na nama pa sta se desi desice se nasom odlukom.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.