• Pregleda: 4895

Počela grejna sezona, postoji potreba za povećanjem - kažu u Toplani

Posle hladnih i toplih proba za vikend Subotička toplana od danas počela je grejnu sezonu za sve potrošače koji se nalaze u njihovoj mreži. Direktor JKP „Subotička toplana“ najavio da će do promene cene grejanja ipak morati doći, navodeći da od samih korisnika zavisi koliko se toplotne energije utrošiti, odnosno koliko će uvećanje biti.
Počela grejna sezona, postoji potreba za povećanjem - kažu u Toplani

Novina ove godine će biti povratak na dvotarifni način obračuna utoška toplotne energije, odnosno računi za grejanje ponovo će imati odvojeno iskazane varijabilne i fiksne troškove. Kako najavljuju iz ovog preduzeća povratak na stari sistem obračuna, koji je propisala nova uredba Vlade o određivanju cena grejanja, doneće i neminovno povećanje računa.

- "Za sve one građane koji se greju na daljinski sistem dobra vest  je da su radijatori do danas topli, ali i jedna loša vest – do promene cene grejanja mora doći" - rekao je direktor JKP „Subotička toplana“ Dervo Ahmetović, a kao razlog naveo da cena nije menjana dve godine. Ahmetović kaže da značajnijeg povećanja računa neće biti za sve one građane koji se ponašaju racionalno.

- „Fiksni deo će biti oko 30 dinara po kvadratnom metru na godišnjem nivou, a varijabilni malo iznad 6 dinara po kilovat času. Neće biti nekog značajnijeg povećanja cene, jer će Subotička toplana i dalje biti jedna od jeftinijih u Srbiji. U principu, cena će biti nešto veća, oko 15 odsto, ali to nikako ne znači da će računi biti za toliko 15 do 20 odsto veći. Sami građani svojim ponašanjem utiču na to koliko će potrošiti toplotne enrgije. Ukoliko se budemo racionalno ponašali, sigurno je da nam računi neće biti veći“ rekao je Ahmetović.

Nova uredba Vlade Srbije doneta je sa ciljem da smanji razlike između cena grejanja u različitim mestima Srbije, propisujući jedinstvenu metodologiju pri obračunu potrošene toplotne energije.  I dok će pojedinim gradovima i opštinama ova uredba doneti jeftiniju cenu grejanja, u većini će ipak povećati račune potrošača, a sva je prilika da će Subotica biti jedan od tih gradova.

Izvor: RTV City

povezane teme

29
makazar Odgovori
Ova izjava je kao lotto afera...ne verujte svojim očima šta ste upravo videli.
Ne mogu verovati da grad plaća ovakvu personu da vodi jedno javno preduzeće...šta se čovek nalupeta pa je strašno
žozimar Odgovori
Uhhh, kakva matematika ... Smanjenje (cene gasa) znači povećanje (cene grejanja)... Stvarno logično zvuči... Ali kako kaže direktor ako zavrnete radijatore računi će Vam biti manji... Pa ko se još greje zimi, haaa?
Ja... Odgovori
Kada su ukidali fiksni deo računa, povećali su cenu grejanja zbog ukidanja fiksnog dela. Sada vraćaju fiksni deo i povećavaju cenu zbog vraćanja fiksnog dela?!
Konkretno, meni je odgovarao tarifni sistem bez fiksnog dela jer mi je račun za grejanje bio višestruko manji (pogotovo ako se gleda na godišnjem nivou). Imam alokator i centralno grejanje ne koristim (plaćam samo „gubitke” po vertikali), grejem se na struju. Vraćanjem fiksnog dela, račun za Toplanu će mi ponovo biti 2 - 2,5 hiljade mesečno, umesto oko 500 dinara dok traje grejna sezona.
Puj, lopovi!
Realan Odgovori
"Za sve one građane koji se greju na daljinski sistem dobra vest je da su radijatori do danas topli, ali i jedna loša vest – do promene cene grejanja mora doći" - rekao je direktor JKP „Subotička toplana“ Dervo Ahmetović, a kao razlog naveo da cena nije menjana dve godine.

Zadnji put su cene korigovane početkom decembra prošle godine. ZAŠTO LAŽETE?????
Budala Odgovori
I ovo je nama trebalo? Ovo je demokratija? Da saka jada/imbecila/prevaranata (preletaci) da vladaju nad 99% stanovnistva, da nas potkradaju i j*bu kako hoce i kako stignu, da svi sede u direktorskim foteljama, da su svi 'doktoriralu' po kojekavim megatrend-toboznjim univerzitetima...I TO JE DEMOKRATIJA???
Jbs tu demokratiju!!! Da se 'komuniare' vrate i naprave cistku od ovakve GAMADI!!
mile1 Odgovori
Поред овако стручних руководилаца и сваки месец да дижете цене неће систем функционисати.

Напоље са политички постављеним директорима и партијским ухлебљењима преко коже народа!
Sramota Odgovori
Kako cena grejanja nije menjana poslednje dve godine??? Poslednje poskupljenje primenjuje se od 1.1.2015. godine!!!!!!

Na osnovu clana 15. stav 1. tacka 11. Odluke o promeni Odluke o osnivanju JKP „Suboticka toplana“ Subotica („Službeni list Grada Subotice“ broj 28/14), clana 52. stav 1. tacka 11. Statuta JKP „Suboticka toplana“ Subotica i Clan 22. Tarifnog sistema za obracun isporucene toplotne energije za Tarifne kupce („Službeni list Grada Subotica“ br. 39/14) Nadzorni odbor JKP „Suboticka toplana“ Subotica je na svojoj 15. sednici održanoj dana 4.12.2014. godine doneo ODLUKU O CENAMA ZA ISPORUCENU TOPLOTNU ENERGIJU I Ovom Odlukom se utvrđuju cene za isporucenu toplotnu energiju na sledeci nacin:
I Tarifna grupa din/kWh 7,36 0,74 8,10
II Tarifna grupa din/kWh 9,20 0,92 10,12
III Tarifna grupa din/kWh 8,83 0,88 9,71
Ova odluka stupa na snagu po pribavljenoj saglasnosti Skupštine grada Subotice, objavljuje se u Službenom listu Grada Subotice, a primenjuje se od 1.januara 2015.god.

Mi smo prošle zime za 43m2 stana plaćali između 7000-9000 dinara mesečno, koliko ćemo sad plaćati????? A da nam je barem toplo u stanu, nego se obavezno dogrevamo u najhladnijem delu godine!!!! Užas i sramota!!!!
adas Odgovori
Koja kolicina gluposti izrecena od strane Derva Ahmetovica. Poskupljenje je bilo i to dva puta u zadnje dve godine. Zadnji put je bilo 01.01.2015 kada je zbog prelaska na nov sistem grejanja i to su javno rekli da ce biti skuplje oko 6%. A pre toga je bilo 01.02.2014 godine poskuplenje.
I sad ko laze? Hocete da uzmemo stenogram sa zasedanja skupstine grada pa da vidimo ko laze?

Ako je razlog za poskupljenje samo taj sto nije bilo zadnje dve godine( sto je dokazana laz) i zbog toga sto i dalje nismo najskuplji grad u Srbiji....pa ajmo onda sve da poskupi u Srbiji ako su ovo dovoljni razlozi za poskupljenje. A nije rekao da inflacije prakticno nema u zadnje dve godine, fiks je stabilan i gas je pojeftinio za preko 20 %. I sam je izjavio da je cena gasa sada kao pre dve godine pa mu preporucujem da cena bude kao pre dve godine i svi ce biti zadovoljni.

Ako i ovo poskupljenje prodje na skupstini Suboce, e onda ce biti protesta sigurno ispred toplane jer ovo vise nije normalno sta nam rade!!!!!!!!!
Neša... Odgovori
@Budala

"Da se 'komuniare' vrate i naprave cistku od ovakve GAMAD"

"Komunjare" ne mogu da se vrate jer nisu ni otišli. Problem je u višedecenijskom antisistemu u kom neradnička neprivreda živi na grbači onih koji privređuju.
earthworker Odgovori
ovi u toplani izgleda koriste gas smejavac.
lakumity Odgovori
Može da nam priča šta hoće jer mu ništa ne možemo. A "stručnjaci" iz toplane se nalupetali pa to je nešto neverovatno.
Komšije, korisnici usluga ovih derikoža, ne dajte se zavesti "stručnim" obrazloženjem izraženim u kilovatima. Pa ni ugalj ni drvo a ni gas nam ne prodaju tako. Metod koji oni koriste za obračun je čist lopovluk.
Ako hoće pošteno, umesto kalorimetra (blesimetra) nek lepo ugrade termometar ulazne vode pa da se ko ljudi dogovorimo za cenu.
Mažu nam oči kilokalorijama i kilovatima a voda na ulazu u radijator jedva 40 stepeni. Ko koga treba ovde da greje? Naravno, oni su potrošili brdo kalorija i za tih 40 a posle će da mi pričaju bajke o izolaciji. Ne treba nam voda ulazne temperature 40-45 već barem 50-55 stepeni.
Komšija na petom spratu je prošle zime promenio i vrata i sve prozore i jedva sastavljao 21 stepen C. Sad, kad hoće da se odjavi kažu nema tehničkih uslova. Džaba je ulagao. Njegove kalorije su njima nebitne.
Vlast dopušta da večito imaju izgovore a nikada rešenja.
josa Odgovori
veoma razumna i inteligentna prica ,nivo inzinjera,prosla sezona mi kostala za 66 kv.68.000 din a ova plus 20 posto preko 80.000 da li je to normalno?za stan koji je okruzen sa grejanim stanovima sa svih strana?cekam komentar kern solje marije.
u prolazu Odgovori
Pa hocemo preduzeti nesto? Peticija? Nesto?
Simo Odgovori
Ala ovaj lupeta. Evo ja cu totalno da iskljucim grejanje pa da vidim da li cu imati manji racun. Imacu isti kao i da sam se grejao i otvorio sirom prozore. To sto se cena nije menjala 2 godine ne znaci nista. Plate su nize a cena gasa je niza i mora da dodje do smanjenja a ne povecanja. Lopovi. I neka ovaj lazovcina kaze da li je i koliko skuplje grejanje u Beogradu, Novom Sadu, Nisu, Leskovcu, Kraljevu... (nisam dalje proveravao). Gledam i negde je i duplo jeftinije ali 20% je prosek i on kaze da smo najjeftiniji u Srbiji. LAZOVCINA
Ljuti Odgovori
E pa sad moji Suboticani pamet u glavu na narednim izborima i pazite za koga glasate
Suboticanin Odgovori
Prosle godine smo placali i preko leta (ni zasta) a kad je dosla jesen i vreme grejanja onda su nam kao ukinuli placanje preko cele godine i samim tim nisu nam racunali ono sto smo leti placali, e sad kad pocinje nova szona opet na staro da se i leti placa a to su mene ucili da se zove PREVARA i tako u krug nas deru kao da nije dosta sto placamo skupo grejanje. Jednom recju lopovi a ovi iz gradske uprave im podpomazu, jedno te isto.
Gradjanin centra III Odgovori
Ma kako da ne. Prošle godine ste podigli cene, ove godine opet dižete. Morate da nadjete dodatna sredstva za dodatne zaposlene. Nemate više mesta u kancelarijama pa od kotlarnice pravite novu.
Matematika Vam je loša, jer nije tačno da gradjani plaćaju grejanje po utrošenoj količini. Proverite sve svoje izjave i račune.
ko koga Odgovori
Pre svega, ovim komentarima nista necemo postici, jer dok mi komentarisemo oni i dalje sede u svojim foteljama i uz kafu i smesak komentarisu medjusobno: ma neka laju, lajali su i do sada i na kraju ce ovce i da plate, hahahahaha (nisu jos ni naucili da ovce ne laju).

Ono sto mene zabrinjava i cudi je cinjenica da Dervo Ahmetovic kao direktor jednog JAVNOG komunalnog preduzeca (znaci, Toplanu mu nisu kupili mama i tata) moze bez ikakve odgovornosti da izadje u javnost i da izusti jednu ovakvu sramnu i bestidnu laz. Svesno svojim lazima obmanjuje javnost, plasira neistinite informacije sto je zakonom strogo zabranjeno. Dosli smo u situaciju da nam preduzeca vode "polupismeni doktori nauka" koji umesto diploma imaju stranacke clanske karte.

Pa lepo bogami, samo vi pred izbore udarajte po narodu pa ce vam posle biti zao.
city woman Odgovori
Okreni, obrni, vrati na staro, samo da poskupi. Strašno. Stalno plaćamo nesposobnost i zastarelost.
Uzgred, tako ga zamuljaju, da nikom ne bude ništa jasno.
milan Odgovori
Voleo bih da vidim tu vlast,koja nije menjala nacin obracunavanja toplotne energije,uz obavezno poskupljenje naravno,zatim koja nije napala radio i tv frenvencije,uz obavezno gasenje malih i preprodaje bitnih.Takodje svaka laze za famoznu tv pretplatu,i tako u krug.A mi ovce pa ovce...
jacemkazem Odgovori
To je kada nismo slozni kao Nislije. Oni su se organizovali-predsednici skupstine stanara- i tako zajedno postigli puno toga, izmedju ostalog da se smanji cena grejanja. Tako nam je kad samo piskaramo i kukamo umesto da se pokrenemo.
Kalorimetar Odgovori
Lepo vam kažem da pišemo peticiju...negde...nekom
Suboticanin Odgovori
Pa alo Toplana jer se vi konsultujete tamo na sastancima sa kakvim izjavama ce te izaci u javnost ili izlupetate hrpu gluposti i lazi koje predpostavljate da ce mo mi gradjani istrpeti jer smo svi odreda ... bolje da ne nastavim.
Prica o tome kako 2 godine niste menjali cene je ono krajnje bezobrazna. Od ove godine ste ukinuli fiksni deo od tih nekih 30rsd po m2 ali ste podigli cenu kilovata sa 4.79 dinara na 7.36 din ... (jedino nisam siguran da li su ovo cene sa uracunatim PDVom ili ne) i zatrpavali nas astronomskim racunima tokom ovogodisnjeg dela zime (dok je mesec poput Decembra jos bio kudi kamo izdrzljiv, Januarski racun je bio gotovo duplo veci a razlika u temperaturi 1 stepen) i sada pominjete cenu od 6rsd (opet ne znam da li je to cena sa pdv ili bez) plus fiksni deo ...
Vasa duznost i obaveza kao operatera toplotne energije je da omogucite svima da mogu da kontrolisu potrosnju energije jer se radi o vasoj inf rastrukturi, a ne da ja moram da placam racun za 10 dana koje nisam ni proveo u stanu, a opet ta kontrola utrosene energije treba korisniku da omoguci kontrolu u bukvalnom smislu dakle da ako zeli npr. 30C u stanu da onda otvori radijator do kraja, a ako odputuje moze da ugasi sistem, a ne da bude slucaj kao kod mene u zgradi gde i kada su svi radijatori odvrnuti na maksimum mi imamo jedva nekih 21C i bojim se i da otvorim prozor da malo izluftiram stan, a alokatore naravno nemamo.
Tuzno je to sto radite i ocigledno da ce sve veci broj nas Suboticana biti primoran da se iskljuci sa vase mreze (sto nazalost mozemo samo uz advokate, sud, ombudsmana itd da izvedemo).
Prozivka Odgovori
Pa šta se to radi u mašoj državi i našem gradu. Ima li iko sposoban da vodi javna preduzeća ili to apsolutno sve moraju da budu stranačke ličnosti, ljudi koji nemaju veze sa strukom. Menjaju način grejanja kako to njima odgovara, cene određuju tako što se lupe po stomaki i toliko košta. Zamolio bih nekoga da mi kaže kako to ja mogu da utičem na cenu grejanja ili potrošnju kada živim u staroj zgradi na prozivci i nemam alokatore? Nego smo prepušteni samovolji gospode iz toplane.
stipe Odgovori
javna preduzeca su kao banke,mobilni operateri,MLM firme,imaju strucnjake koji samo o tome razmisljaju kako da vam sto vise para izvade iz dzepa.primer-ako nema fiksnog dela i zimi zatvorite ventile jer imate jeftinije resenje racun vam je nula ,a niste ni trosili nista,a ako ima fiksnog dela placate cele godine ni za sta.evo zasto su opet uveli fiksni deo
Mali Odgovori
A kada ce poceti grejanje na Prozivci u ulici Jo Lajosa? Utorak a radijatori hladni,u centru grada se pocelo grejati jos u subotu, pored ovako skupog placanja toplani jos dodatno trosim struju jer je u stanu hladno.Smanjice mi mozda racun zbog toga?
N Odgovori
Da sam dao ovakvu izjavu,kao direktor toplane,ne bih se smeo pojaviti na ulici pred gradjane bar dve godine od sramote.
centar1 Odgovori
Ovo je krajnji bezobrazluk, svak rec Toplane je laz, ako to Maglai prihvati treba ih rusiti sa VMS i demoktatima, cak i sa djavolom sklopiti savez, samo da ih vise nema.
lakumity Odgovori
Osnovni problem je što Vaša (gospodo iz toplane) cena ne pokriva uslugu. Za mesečnu cifru od
12-14000 din. i čutkama bi bolje ugrejali stan.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.