• Pregleda: 5214

Računi za grejanje ponovo dvodelni?

Nakon svega pola grejne sezone pauze, korisnici daljinskog grejanja bi u novoj grejnoj sezoni trebali ponovo grejanje da plaćaju dvodelno – fiksni deo 12 meseci godišnje, a varijabilni samo tokom grejne sezone.
Računi za grejanje ponovo dvodelni?

Iako je lokalna samouprava krajem prošle godine usvojila tarifni sistem sa jedinstvenom cenom, novi zakon o energetici propisuje upravo ono što je u Subotici bilo primenjivano godinama pre toga – dvotarifni sistem. Toplana je ovo uklađivanje sa zakonom uputila lokalnoj samoupravi, koja bi trebala da to usvoji pred početak nove grejne sezone. Između dve grejne sezone cena gasa smanjena je za oko četvrtinu, što znači da će oni koji se greju na gas imati za toliko nižu cenu kubika gasa u novoj grejnoj sezoni. Međutim, u Toplani kažu da ovo pojeftinjenje ne znači nužno i niže račune i ističu da njihova visina zavisi od – potrošnje.

Fiksni i varijabilni deo. Korisnici daljinskog grejanja u Subotici ponovo će ove stavke imati na svojim računima za utrošenu toplotnu energiju. Ovakav način obračuna toplotne energije propisala je Vlada Srbije, a Subotička toplana uputila ka lokalnoj samoupravi koja o tome treba da se izjasni na Skupštini grada. To znači da će potrošači ponovo plaćati fiksni deo 12 meseci godišnje, a varijabilni, koji čine troškovi energenata, samo tokom grejne sezone. Još jedna novina između dve grejne sezone jeste smanjenje cena gasa, a u Toplani ističu da to ne znači nužno i niže račune, pošto toplana dve godine nije menjala cene, a sam iznos zavisi od – potrošnje.

Oni koji se samo greju na gas mogu da računaju na cenu kubika koja je od oktobra prošle godine do danas smanjena za oko četvrtinu.

Oni kojima je danas hladno, a greju se na gas, mogli su sami da počnu svoju grejnu sezonu. Što se toplane tiče grejanje zvanično počinje 15. oktobra. Kako ističu – sistem je spreman i obezbeđeno je dovoljno energenata.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Boris Šuman

povezane teme

10
sdfg Odgovori
Znaci na delu je opet povecanje cena. Prosle godine ste povecali cenu grejanja jer se prelazilo na nov nacin naplate samo preko zime. Sad cete da vratite na stari sistem naplate preko cele godine pa cete opet nekom vasom cudnom racunicom povecati cene. A zasto jednostavno ne vratite cene na nivo koje su bile pretprosle godine pogotovo sto je gas sada jeftiniji. E pa naravno to se nece desiti jer moraju jos puno ološa da pozaposljavaju po toplani jer SNS je jedina stranka koja nam zeli dobro. [*...*]
billybob Odgovori
Znači shvatili ste da vam se tako više isplati... Što bi građanima bilo bolje, pa moraju valjda glavonje sebi da "zarade" džeparac.
bona fide Odgovori
Lopovi.
stormwatch Odgovori
Znaci Suboticani, kako i logo toplane kaze. Polako vi pocnite da se povlacite u pecine, jer ce grejanje u stanovima i kucama biti urnebesno skupo ove godine.
centar1 Odgovori
NIsmo ni ocekivali drugo od lopovskog obracuna, od suboticke toplane
panonski čamac Odgovori
Objavite koliko je korisnika vaših usluga odjavilo grejanje, da vidimo koliki ste propaliteti!
Vesko Odgovori
To je kreativnost nasih direktora. Treba uvoditi novine, samo da se vise uzme. Vec viđeno.
ma da Odgovori
S obzirom da zivimo u lopovskoj drzavi i ne cudi ova vest Toplane. Valjda ce jednog dana i u ovoj sumornoj Srbiji zavladati zakonodavstvo pa se ovakve stvari vise nece desavati. Stvar je vrlo jednostavna, ne moze da se naplacuje magla. Toplana ima svoj proizvod koji se zove kubik toplotne energije, cena za taj kubik se formira na osnovu svih stvarnih troskova da bi se taj kubik proizveo i dopremio do potrosaca. Potrosac je duzan da plati samo robu ili uslugu koju je i dobio i nista vise niti manje od toga, osnova trgovine. Ovakvo prodavanje magle i to van grejne sezone, kada Toplana nije nista ni proizvela niti dopremila do potrosaca je apsolutno neprihvatljivo. Pozivaju se na Uredbu RS koju su napisali oni koji su nesposobni da zarade jedan dinar pa je najlakse otimati. Uredbom je definisano sta se naplacuje "opravdanim" fiksnim troskovima (fiksni deo) pa se navodi:

Opravdani fiksni troškovi (Tf) predstavljaju opravdane troškove na nivou jedne godine koji se ne menjaju sa promenom obima proizvodnje i oni obuhvataju:

troškove materijala za investiciono i tekuće održavanje,
troškove usluga održavanja,
troškove ostalog materijala,
troškove zarada, naknada zarada i ostalih ličnih rashoda,
amortizaciju,
troškove kapitala,
provizije i bankarske usluge,
osiguranje,
poreze, takse i članarine,
druge fiksne troškove toplane.

Sta je trosak "ostalog materijala"? Koji je to ostali materijal?
Sta je "trosak kapitala"?
Provizije i bankarske usluge????????
Osiguranje??????
Poreze, takse i clanarine???????????
Zarade, naknada zarada i ostalih licnih rashoda?????
I na kraju, "DRUGE FIKSNE TROSKOVE TOPLANE"

Jedno pitanje, kako ste sve ove troskove namirivali od sezdeset i neke godine od kada je Toplana pocela da radi? Drugo, da li je moguce da se sa 1500 dinara na mesecnom nivou namiruju svi troskovi Toplane osim energenata? Malo je tesko u to poverovati. Trece, zasto precutkujete da kao energent ne koristite samo gas vec i dalje se koristi mazut koji je daleko jeftiniji, a racuni se formiraju kao da se koristi samo gas. Ako vec kazete da koristite samo gas, kako je moguca izjava:

"Još jedna novina između dve grejne sezone jeste smanjenje cena gasa, a u Toplani ističu da to ne znači nužno i niže račune,"

Da li treba jos nesto reci na ovu temu?
lakumity Odgovori
Koji je ovo komentar iz toplane ???????
"Međutim, u Toplani kažu da ovo pojeftinjenje ne znači nužno i niže račune i ističu da njihova visina zavisi od – potrošnje."
Dali se možda obraćaju retardiranim osobama?
A ja kažem da raditi u toplani ne znači nužno biti pošten prema korisnicima.
Toma Odgovori
Sram da vas bude lopovi jedni, nije vam ništa dosta, krali bi ste još-Sram da bude i gradsku upravu koja se pravi neupućena u lopovluk.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.