Komentara: 3
Pregleda: 3293

Peticija za usvajanje Subotičke deklaracije

30.11.2011. u 15:20h
Izvor: RTV Yueco
Peticija za usvajanje Subotičke deklaracije

U Gradskoj kući prezentovan je dokument “Subotička deklaracija” o zaštiti kulturnog nasleđa u okvirima urbanističkog razvoja. Dokument je prezentovala neformalna grupa pojedinaca i nevladinih organizacija koji su i pokrenuli potpisivanje peticije za usvajanje deklaracije u lokalnom parlamentu.

Ideja predstavnika civilnog sektora je da dobiju podršku građana stručnih organizacija, institucija, međunarodnih partnera, pojedinaca, medija I lokalne samouprave usvajanje “Subotičke deklaracije”. Usvajanjem pomenutog dokumenta sprečilo bi se dalje rušenje objekata u gradu od kulturno-istorijskog značaja.Stručnjaci smatraju da tada ne bi došlo do rušenja pozorišta i kuća u ulici Vase Stajić.

Građani i civilni sektor imaju pravo da znaju šta se dešava sa njihovim kulturnim nasleđem grada. Deklaracija se zalaže za revitalizaciju svih objekata, a ne samo koje je Zavod za zaštitu spomenika proglasio da su pod zaštitom.

“Subotička deklaracija” ne sme ostati samo mrtvo slovo na papiru zbog toga će njeni potpisnici razgovarati sa nadležnim institucijama u gradu, pokrajini i republici kako bi dobili podršku za zaštitu objekata u gradu. U planu je izrada i projekta kulturno turističke ponude grada.

Građani mogu da potpišu online peticiju na sajtu www.savesubotica.org ili od naredne nedelje u poslatičarnicama. Projekat “Nasmeši se Subotici” koji je realizovan ove godine gde su građani imali priliku da prošetaju stazama secesije kroz 17 objekata od kulturno-istorijskog značaja ukoliko bude novca realizova će se i naredne godine.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 3 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 3293
Povezane teme

subotička deklaracija

Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika

nasmeši se subotici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.