Komentara: 1
Pregleda: 5858

Palićki festival donosi 130 filmova i svetske premijere

11.07.2019. u 16:14h
Izvor: Subotica.com
Ovogodišnje, dvadeset šesto izdanje Festivala evropskog filma Palić, koje će se održati od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, ljubiteljima sedme umetnosti doneće 130 filmova iz svih krajeva Evrope, i to u 15 različitih selekcija i programskih celina. Većina filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru.
Palićki festival donosi 130 filmova i svetske premijere

Glavni takmičarski  program ovogodišnjeg izdanja Festivala, po izboru selektora Nenada Dukića, karakteriše, s jedne strane dobar balans između novih filmova renomiranih autora i, s druge filmova mladih reditelja.

Osim tri filma, koji će biti prikazani van takmičarske konkurencije, za nagrade Zlatni toranj za najbolji film festivala, Palićki toranj za najbolju režiju i Specijalnu nagradu žirija, takmičiće se devet dugometražnih igranih filmova. Svetsku premijeru imaće domaće filmsko ostvarenje „Ajvar" rediteljke Ana Marie Rossi, gde su glavni protagonisti Nataša Ninković i Sergej Trifunović. Oni su bračni par koji već duže vreme živi u Skandinaviji. Imaju uspešne karijere, dovoljno novca za pristojan život i psa, ali nemaju decu. Bane u Beogradu ima mladu ljubavnicu, za koju je Vida saznala  i o tome ćuti. 

BEST OF EUROPE 2018 - U toku je predfestivalski program “Best of Europe 2018” koji traje do 13. jula, a tokom kojeg će biti prikazani neki od najboljih filmova iz prošlogodišnje evropske produkcije. Više o programu u povezanoj vesti.

Tu su i francuski film „Jadnici", dobitnik Velike nagrade žirija u Kanu 2019. , najbolji slovenački film u 2018. godini „Neću da budem luzerka" rediteljke Urše Menart, litvanski film „Oleg" reditelja Jurisa Kursietisa, francuski film „Šta verujete" sa Žilijet Binoš u glavnoj ulozi, izraelsko-nemački film „Okovan" u režiji Eynayim Sheli, mađarski film „Trezor", gde režiju potpisuje Peter Bergendy. Film „Bog postoji, ime mu je Petrunija" rediteljke Teone Mitevske dolazi iz Severne Makedonije a „Delo bez autora" (Florian Henckel von Donnersmarck) stiže iz Nemačke.

Palićki festival donosi 130 filmova i svetske premijere

Filmove će ocenjivati petočlani međunarodni žiri koji čine Tom Burke, Aleš Pavlin, Syllas Tzoumerkas, Lawrence Tooley i Marta Bereš.

Van konkurencije biće prikazana tri filma eminentnih svetskih i evropskih reditelja - drama „Tuga i slava Pedra Alomodovara", sa Antoniom Banderasom u glavnoj ulozi, koji će i otvoriti festival, film „Izvinite, zaboravili smo vas" Kena Louča i „Mladi Ahmed" braće Darden, koji će zatvoriti filmsku smotru.

Takmičarski program „Paralele i sudari" posvećen je dugometražnim igranim i dokumentarnim filmovima iz zemalja nekadašnjeg geopolitičkog istoka Evrope, koji se bave pitanjima tranzicije društva i sistema, međuetničkim odnosima, pitanjima identiteta i potreba za mirom i suživotom, tolerancijom u najširem smislu. Selektor programa je britanski filmski kritičar Nil Jang, a kvalitet izabranih filmova vrednuje tročlani žiri kritike u sastavu Nick Pinkerton, Kieron Corless i Vesna Perić.

U toj selekciji su mađarski film reditelja Milorada Krstića „Ruben Brandt kolekcionar", poljski filma „Sveštenstvo" nagrađivanog reditelja Wojteka Smarzowskog, bugarski „Irina" Nadejde Koseve, „Brushalter" Veita Helmera, u kome igra naš Predrag Miki Manojlović, litvanski „Preživeli leto" rediteljke Marije Kavtaradze, te „Neka bude svetla" slovačkog reditelja Marka Škopa, albanski film „Zaboravljena planina" u režiji Ardit Sadiku, „Skandinavska tišina" Martti Helde, gruzijski film „Žetva" Misho Antadze, kao i drama „Oštrim nožem" Teodora Kuhna. Na programu selekcije „Paralele i sudari" su i tri kratkometražna filma „Zajednička bašta" (Vytautas Katkus), „Rana" (Arthur Sukiasyan) i „Razdvojeni" (Diana Cam Van Nguyen).

Palićki festival donosi 130 filmova i svetske premijere

Francuski scenarista i reditelj Žan Šarl I dobitnik je nagrade Underground Spirit 26. Festivala evropskog filma Palić, koja se dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku stvaranu izvan dominantnih tokova filmske industrije.

Dobitnici ovogodišnje nagrade Aleksandar Lifka koja se tradicionalno dodeljuje istaknutim domaćim i inostranim filmskim stvaraocima su domaći scenograf Miljen Kljaković Kreka i hrvatski filmski reditelj Rajko Grlić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 5858

Povezane vesti

Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

european film festival palic

palićki toranj

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.