Komentara: 0
Pregleda: 1401

Kratka i eksperimentalna filmska ostvarenja selekcije "Mladi duh Evrope"

12.07.2019. u 15:32h
Izvor: Subotica.com
Projekcije filmova iz selekcije "Mladi duh Evrope" održavaće se od 21. do 26. jula na Letnjoj pozornici bioskopa Abazija na Paliću, a publika će biti u prilici da se bolje upozna sa hrabrim i mladalačkim duhom prožetim radovima evropskih autora, nastalih tokom poslednjih osamnaest meseci.
Kratka i eksperimentalna filmska ostvarenja selekcije "Mladi duh Evrope"

Program "Mladi duh Evrope" predstavlja jednu od najuzbudljivijih selekcija Festivala evropskog filma Palić, a ove godine donosi mnogobrojne kratke i eksperimentalne filmove koje je pažljivo selektovao britanski filmski kritičar Nil Jang.

U nedelju, 21. jula, na festivalskom programu je crnogorsko-američko-kanadska koprodukcija "Hipnagogija", portugalski video-esej "The Best Films of 2018", britanski film "Mladi očevi: Sveti duh" izuzetnih vizuelnih efekata, kao i film "Horizont" koji predstavlja istraživanje kolektivnih fantazija o Sibiru i komunizmu iz zabranjenih državnih arhiva bivšeg Sovjetskog Saveza. Nakon njih, na programu su eksperimentalni film "Transpozicija", nemačko ostvarenje "Ružan", te mađarski film "Fuga ishrane" napravljen od 35 milimetara celuloidnog sirovog materijala, filmskih traka koje su zakopavane u zemlju i ostavljene da trunu sa hranom. Eksperimentalni film "Dogs, moon river and Baudelaire" srpske rediteljke Marije Kovačine, prenosi gledaoca u neku vrstu magične dimenzije najjednostavnijim sredstvima, a poslednji film ove programske večeri je francuska produkcija "Slavni govor Nikole Šovena" o veteranu Revolucionarne vojske i Napoleonovih ratova.

U ponedeljak, 22. jula, na programu je austrijski film "Kavalkada", a iste večeri publika će moći da pogleda portugalski kontroverzni film "Park Chan – Wook, Amplified", kao i apstraktni film belgijsko-japanske koprodukcije "Noćni konj". Tu su i filmovi srpskog reditelja Miloša Peškira "About Eye Around", kao i film "Resonant Rust", zatim hrvatski film "Planine" reditelja Hrvoslava Brkušića, a jedan od ovogodišnjih najlepših i najmisterioznijih filmova, austrijski film "Nuit", govori o Katedrali Svetog Stefana u Beču na dosada neviđen način. Poslednji film u okviru ove programske večeri je francuski film "Swatted" koji prati priče onlajn igrača koji govore o problemima sajber-nasilja.

Kratka i eksperimentalna filmska ostvarenja selekcije "Mladi duh Evrope"

U utorak, 23. jula, biće održan program "S8 Night" u saradnji sa festivalom eksperimentalnog filma (S8) iz Španije, koji okuplja najuzbudljivije avangardne filmove, s naglaskom na proširenu kinematografiju u svim njegovim oblicima.

Filmsko veče sredu, 24. jula, započeće ruskim filmom "Himne velike Moskovske kneževine" koji kazuje istoriju kroz arhitekturu i muziku, a potom sledi portugalski video-esej "Alfonso Cuarón u boji", španski kritički film "Merlin Monro želi da razgovara sa Vorholom" o imaginarnom dijalogu između Merlin Monro i Endija Vorhola, kao i austrijski film "Dekodiranje iPhone Xs-a: Tehno – magični portal" koji se bavi tajnim simbolizmom nove reklame iPhone Xs-a. Britanski film "Govor" govori o načinu na koji političari govore, a srpski film "Intermezzo" prema opisu reditelja Saše Petrovića Zulja predstavlja "kratak užas života". Programsko veče zatvoriće film mađarsko-švedske koprodukcije "Mračna komora" i belgijski film "Meli Melo", koji oslikava život jednog društva mladih u velikom gradu.

Kratka i eksperimentalna filmska ostvarenja selekcije "Mladi duh Evrope"

Srpski film "Untitled" reditelja Marcosa Serafima biće prikazan u četvrtak, 25. jula, kao i nemački film "Wishing well", portugalski video-esej "Zaigraj igru smrti" koji govori o tome kako filmski ples nije uvek samo uživanje. Na programu su još i francuski film "Tropi", austrijski film "Voda i čišćenje" i nemački film "Sec Rouge", koji govori o lovu na hobotnice. 

Ovogodišnje, 26. izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se tradicionalno održava na više lokacija među kojima su Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka, a tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije, publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1401

Povezane vesti

Povezane teme

Otvoreni univerzitet Subotica

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

european film festival palic

mladi duh evrope

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.