Komentara: 0
Pregleda: 1223

Ovogodišnji "Biofest" u znaku primene informacionih tehnologija

18.10.2018. u 09:31h
Izvor: Subotica.com
U organizaciji Udruženja "Terra's", juče je na Otvorenom univerzitetu počeo 14. po redu Međunarodni festival organskih proizvoda "Biofest", koji je ove godine posvećen primeni informacionih tehnologija u organskoj proizvodnji.
Ovogodišnji "Biofest" u znaku primene informacionih tehnologija

Nagrada "Bioproizvod godine" dodeljena je Sabolču Tružinskom iz Bačke Topole za testeninu od spelte, dok je za "Bioproizvođača godine" proglašeno poljoprivredno gazdinstvo Letić iz Čeneja, koje je poznato po proizvodnji povrća tokom cele godine, a posebno proizvodnji matovilac salate, potočarke i kelja lišćara.

- Ovo priznanje je potvrda onoga što je naš cilj, a to je proizvesti zdrav organski proizvod. Kao i u svakom poslu, kada nešto radite javljaju se problemi, konkretno u našem poslu to je nabavka repromaterijala i sredstava za zaštitu koja nisu registrovana kod nas, tako da se snalazimo i sami pravimo pripravke, a verovatno bismo mogli da skratimo taj postupak i kod nas ih kupimo - rekla je Nada Letić, koja se zajedno sa suprugom već osam godina bavi organskom poljoprivredom na površini od dva hektara.

Iako iz godine u godinu raste broj organskih poljoprivrednih proizvođača, to i dalje nije dovoljno, jer organska proizvodnja čini svega 0,45 odsto ukupne poljoprivredne proizvodnje u našoj zemlji. Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Marko Rovčanin, naglasio je da organska proizvodnja u Vojvodini, ali i u Srbiji tek treba da zauzme zasluženo mesto, te pokrajina pruža podršku kroz različite podsticajne mere.

- Pokrajinski sekretarijat ima posebno izdvojenu konkursnu liniju za sertifikacijaciju u organskoj poljoprivredi i za nabavku mehanizacije u ovoj oblasti. Pre nekoliko godina za ovu namenu bilo je odvojeno svega nekoliko stotina hiljada dinara, a danas je to 10 miliona dinara. Konkurs je otvoren do 1. novembra. Izuzetno sam zadovoljan što smo na prošlogodišnjem konkursu imali 23 aplikanta, svima su odobrena sredstva, a među njima je šest sa severa Bačke. Za razliku od prethodnih godina, ove godine konkurs je do 80 odsto od vrednosti - objasnio je Rovčanin.

Ovogodišnji "Biofest" u znaku je povezivanja organske proizvodnje i informacionih tehnologija, što je nastavak prošlogodišnjeg, kada je zahvaljujući susretu predstavnika GIZ-a i IT kompanije iz Novog Sada nastala aplikacija "AgroLIFE organic", koja organskim proizvođačima pomaže u vođenju administracije.

- Panel diskusija ove godine ide korak dalje, da vidimo kako možemo dalje da unapređujemo i uvodimo nove tehnologije da olakšamo proizvođaču, ali i nama potrošačima da znamo da je proizvod koji kupujemo zaista organski. "Biofest" je posvećen i problemu uticaja klimatskih promena na organsku proizvodnju - navela je Snježana Mitrović iz Udruženja "Teras".

"Biofest" se održava na prizemlju Otvorenog univerziteta, a posetioci će i danas od 10 do 18 časova imati priliku da vide prodajnu izložbu organskih proizvoda i probaju organsku hranu. U bioskopu "Eurocinema" danas će od 11 časova biti organizovana besplatna projekcija filma "Svet na tanjiru".

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1223
Povezane teme
Otvoreni univerzitet Subotica biofest terras organska hrana festival organskih proizvoda organska proizvodnja snježana mitrović
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.