• Pregleda: 3655

Otvorena ovogodišnja koncertna sezona

Sinoćnjim koncertom sjajnog klavirskog trija iz Novog Sada, vrhunskih pedagoga i reproduktivnih umetnika Laure Levai Aksin - flauta, Rite Kinke – klavir i Marka Josifovskog – violina, u Velikoj većnici Gradske kuće, počela je Koncertna sezona Subotice 2014. kojom naš grad upotpunjuje kulturnu mapu regije i pojačava regionalnu poziciju u kulturi, a subotička publika dobija priliku da čuje elitne koncerte iz oblasti umetničke muzike.
Otvorena ovogodišnja koncertna sezona

Novu, treću po redu koncertnu sezonu i četvrti festival mladih umetnika Femus, u organizaciji Udruženja „Electe”, svečano je otvorio gradonačelnik Subotice Jene Maglai.

Gradonačelnik Maglai je, tim povodom, istakao da smatra da je za Suboticu i lokalnu samoupravu od izuzetne važnosti da neguju muzičku kulturu i da mu je posebno drago što imamo jednu veoma ozbiljnu, mladu ekipu entuzijasta koji rade na tome da se muzička kultura u našem gradu podigne na viši nivo.

- Ti mladi entuzijasti maksimalno se angažuju da na teritoriji grada Subotice organizuju kvalitetne koncerte i drago mi je da možemo da im pomognemo. Mislim da bi svaka lokalna samouprava trebalo da prepozna kvalitete i mogućnosti jedne ovako mlade ekipe koja samopregorno radi na tome da kvalitet umetničke muzike održi na visokom nivou i da ljubiteljima takve muzike pruži jednu koncertnu sezonu koja je za svaku pohvalu. U to ime, ja im želim još mnogo uspeha i nadam se da će, uz pomoć lokalne samouprave, uspešno organizovati još mnogo kvalitetnih koncertnih sezona, rekao je Jene Maglai.

Predsednik Udruženja „Electe” Miloš Radović je, uz izvinjenje što je početak koncerta kasnio zbog malih tehničkih problema, prisutnima poželeo da uživaju u večerašnjem programu. On je izrazio uverenje da će koncertna sezona koju je „Electe” pripremilo za ovu godinu biti najatraktivnija do sada.

- Tokom ovogodišnje koncertne sezone imaćete priliku da uživate u sjajnim izvođenjima vrhunskih umetnika iz naše zemlje i inostranstva. Iskoristiću ovu priliku da se zahvalim lokalnoj samoupravi grada Subotice koja je, praktično, naš glavni partner u realizaciji koncertne sezone. Bez pomoći lokalne samouprave ne bismo uspeli da realizujemo ni ovu koncertnu sezonu ni koncerte ovakvog kapaciteta, naglasio je Miloš Radović.

Na prvom koncertu u ovogodišnjoj sezoni nastupio je klavirski trio, ansambl osnovan u Novom Sadu, u sastavu: Laura Levai Aksin – flauta, Rita Kinka – klavir i Marko Josifovski – violina. Trio je na koncertu svečanog otvaranja sezone izveo dela Johana Sebastijana Baha Sonata g-mol, Bohuslava Martinua Sonata za flautu, violinu i klavir i Trio za flautu, violinu i klavir Ninoa Rote.

Tokom vikenda, u Muzičkoj školi u Subotici biće održan festival Femus, koji promoviše mlade, neafirmisane umetnike, pruža im mogućnost takmičenja u internacionalnoj konkurenciji i priliku da se upoznaju i sarađuju sa vrhunskim umetnicima. Na festivalu će se takmičiti 112 mladih umetnika u disciplinama flauta, klarinet, saksofon i to u pet različitih uzrasnih kategorija, a tročlani internacionalni žiri nagradiće najbolje učenike posebnim priznanjima. I ove godine na festivalu će se takmičiti đaci nižih i srednjih muzičkih škola iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Srbije.

Poslednje večeri festivala Femus, u nedelju, 23. februara, sa početkom u 20 časova, u Velikoj većnici Gradske kuće, subotičkoj publici će se predstaviti najbolji takmičari svih kategorija, a posle izvedenog muzičkog dela programa stručni žiri će dodeliti glavne nagrade festivala. Takođe, na ovogodišnjem festivalu biće dodeljene nagrade za najbolje muzičke pedagoge i korepetitore u svim takmičarskim disciplinama.

Tokom ovogodišnje koncertne sezone Subotičani će imati priliku da na koncertima, koji će se održavati u februaru, aprilu, junu, avgustu, novembru i decembru, pored renomiranih solista i ansambala čuju i mnoge mlade umetnike, darovite učenike i studente muzike koji su osvojili nagrade na međunarodnim i nacionalnim takmičenjima i imali zapažene nastupe na koncertnom podijumu.

Izvor: Subotica.rs / Autor: Milan Aleksić

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.