• Pregleda: 10187

Otvorena izložba ikona autorke Danijele Stankić Kiš

U Savremenoj galeriji sinoć je otvorena izložba „Ikona“ autorke Danijele Stankić Kiš. Izložbu, na kojoj je predstavljeno 30-tak radova, svečano je otvorio profesor Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, Vukašin Milićević.
Otvorena izložba ikona autorke Danijele Stankić Kiš

- „Dobar ikonopisac je pre svega dobar vernik, čovek koji shvata šta je ishod svakog smisla, šta je suština života i koji uspe da to pretoči u formu, koju nazivamo ikona.   A to Danijela jeste“, ističe prezviter Dragan Stokin.

Autorka izložbe, Danijela (Stankić) Kiš od svoje četvrte iskazuje ljubav prema umetnosti, slika, crta i vaja. Vajala je i radila kao nastavnik likovne kulture u tri subotičke škole, dok joj je to zdravlje dozvoljavalo. Zbog autoimune bolesti, koja uzrokuje paralizu celog tela, morala je da ode u penziju, ali to je nije sprečilo da se bavi umetnošću.

- „Kako joj je telo slabilo, tako joj je, čini mi se, duh jačao, a i sve nas je jačala“,  potvrđuje rečima Danijelina majka, Marica Stankić. „Kada je prestala da slika uljem, akrilnim bojama i temperama počela je da radi ikone grafitnom olovkom, bez pomeranja ruke, dok je mogla ruku da stavi na sto. Takvih je deset radova izloženo u Savremenoj galeriji“, dodaje Marica Stankić.

Kako je bolest napredovala, a bolovi postajali sve jači Danijela je nastavila da slika, ali sada samo delom palca na telefonu.

- „Kada se minijature, nastale na takav način uveličaju, vidi se da je reč o pravim ikonama, u kojoj se pojavljuje iskrica života. Svaka ikona u sebi ima i pokazuje, koliko jedan čovek, ukoliko zaista živi za tu sušt života, bez obzira u kakvoj životnoj poziciji bio, ima duh, nadahnuće, energiju blagodeti Duha svetoga koju utače i pretače u naš život, ovakav kakav jeste, posrnuli i pali.“, kaže otac Dragan i dodaje „Svaka ikona svedoči, koliko je u Danijeli radosti i života i svega onoga što ljudski život čini kvalitetnim, za razliku od mnogih zdravih ljudi, koji žive u izobilju, Danijela se pokazuje kao mnogo zdravija, svesnija, radosnija i ispunjenija životom“.

Izložba  „Ikona“ će, u Savremenoj galeriji, biti otvorena do 18. decembra.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
ziza Odgovori
Dragi moj LJUDSKI RODE,
ima li svetije i uzvisenije poruke(od ove) za ono sto se zove ZIVOT U SLAVU ZIVOTA.
I zato,kada vas obuzme bezrazlozni bes,letargija,kritizerstvo...kada vas zaslepi do mere da vam zakloni vidik malih radosti i dobrote, setite se Danijele( i njoj slicnih). Pronadjite u sebi onu na cas odbeglu dobrotu (imamo je svi), samo smo je zanemarili. Pomoci ce te prvo sebi, a sigurno i drugima.
I ne zaboravimo, sve je to u nama, ni u jednom drakstoru ne moze da se kupi za sve pare ovog sveta.

Danijeli hvala na IKONI sto se zove VELIKA LEKCIJA O SMISLU ZIVOTA.
rt Odgovori
Svaka čast autorki .
goksi Odgovori
Divna Danijela! Rasplakala sam se, dirnulo me sve ovo jako. .. Velika podrška njoj i porodici ...... i od srca želim da all duze crtaš! Predivno! !
данијел Odgovori
ово је прави доказ тријумфа људског срца и духа.....живела и стварала на многаја љета, драга Данијела
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.