• Pregleda: 7331

Otvorena izložba idejnih rešenja uređenja centra Subotice

U holu Otvorenog univerziteta večeras je otvorena i od 12. do 18. januara biće postavljena izložba radova pristiglih na konkursima za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje uređenja trgova, ulica i stambeno-poslovni bloka u centru Subotice.
Otvorena izložba idejnih rešenja uređenja centra Subotice

Izložbu je otvorio gradonačelnik Jene Maglai, ističući da je ovo još jedan dokaz da Subotica teži transparentnosti i stručnosti kod donošenja važnih odluka.

- Problem uređenja centra Subotice razvlači se već više od dve decenije i polako ulazi u fazu da će se ovi radovi uzeti u obzir i da će Zavod za urbanizam imati obavezu da počne izradu projektno-tehničke dokumentacije i da ćemo već 2016. godine početi realizaciju uređenja centra grada, istakao je Jene Maglai.

- Ovaj grad zaslužuje da ima lepo uređen centar, da bude još lepši za ljude koji žive i primamljiviji za one koji dolaze. Komisija je odradila veliki i stručan posao prilikom ocenjivanja radova i želim svima da se zahvalim što su bili deo ovog konkursa, rekao je gradonačelnik.

Konkurse je raspisala subotička „Direkcija za izgradnju grada“, a sprovela Inženjerska komora Srbije. Na Konkurs za rešenje za uređenje trgova i ulica  pristigao je  21 rad a, po rečima predsednika žirija Jožefa Čipa, šest radova je nagrađeno i otkupljeno, a prvu nagradu je dobio rad koji je održiv i koji se može realizovati uz realne finansijske uslove. 

- Na Konkursu za uređenje dela centra grada koji se naslanja na ulicu Petra Drapšina pobedio je rad koji je najviše sačuvao subotičko arhitektonsko nasledje i uklopio ga sa onim što savremni centar grada treba da ima, izjavio je je Jožef Čipa.

Konkurs za izradu i uređenje stambeno poslovnog bloka u centru Subotice, na potezu između ulica Maksima Gorkog, Matije Gupca, Petra Drapšina i Štrosmajerove, bio je posebno zanimljiv urbanistima i arhitektama.

- Kada uđete u taj deo Subotice osetite sve one istorijske slojeve nastajanja jednog grada, imamo različit dijapazon objekata koji predstavljaju identitet sam po sebi i mi smo smatrali da to treba sačuvati, objasnila je Zorica Savičić, član tima koji je dobio prvu nagradu. Ideja rada je bila da se ta istorijska matrica i duh Subotice iz tog vremena sačuvaju a da se istovremeno pruži sve ono što je potrebno ovom gradu, kao što su podzemne garaže, parking mesta, savremeni sadržaji i prostor gde bi se ljudi zadržali. Trebalo bi formirati prostor gde bi mladi mogli da borave i stvaraju, neki vid inkubatora, a tu su i ugostiteljski objekti. Međutim, svi novi objekti bi samo trebali da budu okvir već postojećim, a što se tiče popločavanja ostaće kaldrma i to pešačka zona. 

U nastavku, u povezanom sadržaju, možete pogledati fotografije sa izložbe i pročitati detaljno obrazložene odluke žirija za nagrađena idejna rešenja na Konkursu za urbanističko-arhitektonsko rešenje uređenja trgova i ulica u centru Subotice i Izgradnju i uređenje stambeno-poslovnog bloka u centru Subotice.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

7
earthworker Odgovori
vizionarski bi bilo da su posadili samo trsku i kukuruz. kao u stara dobra vremena.
Vesko Odgovori
Nije malo puno "babica"? Nema poznatog arhitekte N. Janjica! I to je dobar znak za pocetak.
lakumity Odgovori
-Trebalo bi formirati prostor gde bi mladi mogli da borave i stvaraju, neki vid inkubatora, a tu su i ugostiteljski objekti.-
Koješta, treba predvideti prostor za dodatnih dvadesetak banaka i apoteka i bar pedeset za kockarnice.
zorasu Odgovori
nekada,pre jedno 20 godina,videla sam izradjen projekat koji je obuhvatao deo ul.petra drapsina i protezao se do ul strosmajerova 8..projekat je dobio ime medeno srce i eto,,opet jovo nanovo.
јода Odgovori
Нпр.,примењена уметност;
ЈУ,...ЈУ,...ЈУ !
??? Odgovori
NA...je..smo ga se. Ovi planiraju Subotica grad na vodi.POTOP.
ciska Odgovori
Divota vadicemo postojece ciglice sa korzoa i rusiti drvece da nema hladovine i stavljastyi nove ciglice kostace 10.,000.000 dinara mi cemo placasti portez a vi poplpocavajte kao da je to neki izum, pa sta vadite postojece na korzou i novo stavljate. U isto vreme PALIC tavori podigli ste klupe nemoze sesti covek od 180 cm vise mu noge jer ce verovatno nekada biti poplocano pa ce biti vislje a kada nezna se, trava nepokosena, i ono malo BAZENA ne radi opsta tuga TURISTICKO MESTO, mi cemo vaditi postojece cigle i stavljati nove. HVALA NA IDEJI.GOSPODO, OGROMNE POREZE PLACAMO NA POLJOPRIVRENO ZEMLJISTE I TO SU DODATNI IZVORI PRIHODA, stvarno ne zelimo da ih uludo trosite a mi treba da idemo u Moroholom ili Segedin na bazen. Prethodna garnitura je rusila pozoriste vi ce te rusiti drvece i vaditi cigle stavljati nove HVALA bolje ne radite nista
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.