Komentara: 7
Pregleda: 8297

Otvorena izložba idejnih rešenja uređenja centra Subotice

13.01.2015. u 00:24h
Izvor: Subotica.com
U holu Otvorenog univerziteta večeras je otvorena i od 12. do 18. januara biće postavljena izložba radova pristiglih na konkursima za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje uređenja trgova, ulica i stambeno-poslovni bloka u centru Subotice.
Otvorena izložba idejnih rešenja uređenja centra Subotice

Izložbu je otvorio gradonačelnik Jene Maglai, ističući da je ovo još jedan dokaz da Subotica teži transparentnosti i stručnosti kod donošenja važnih odluka.

- Problem uređenja centra Subotice razvlači se već više od dve decenije i polako ulazi u fazu da će se ovi radovi uzeti u obzir i da će Zavod za urbanizam imati obavezu da počne izradu projektno-tehničke dokumentacije i da ćemo već 2016. godine početi realizaciju uređenja centra grada, istakao je Jene Maglai.

- Ovaj grad zaslužuje da ima lepo uređen centar, da bude još lepši za ljude koji žive i primamljiviji za one koji dolaze. Komisija je odradila veliki i stručan posao prilikom ocenjivanja radova i želim svima da se zahvalim što su bili deo ovog konkursa, rekao je gradonačelnik.

Otvorena izložba idejnih rešenja uređenja centra Subotice

Konkurse je raspisala subotička „Direkcija za izgradnju grada“, a sprovela Inženjerska komora Srbije. Na Konkurs za rešenje za uređenje trgova i ulica  pristigao je  21 rad a, po rečima predsednika žirija Jožefa Čipa, šest radova je nagrađeno i otkupljeno, a prvu nagradu je dobio rad koji je održiv i koji se može realizovati uz realne finansijske uslove. 

- Na Konkursu za uređenje dela centra grada koji se naslanja na ulicu Petra Drapšina pobedio je rad koji je najviše sačuvao subotičko arhitektonsko nasledje i uklopio ga sa onim što savremni centar grada treba da ima, izjavio je je Jožef Čipa.

Otvorena izložba idejnih rešenja uređenja centra Subotice

Konkurs za izradu i uređenje stambeno poslovnog bloka u centru Subotice, na potezu između ulica Maksima Gorkog, Matije Gupca, Petra Drapšina i Štrosmajerove, bio je posebno zanimljiv urbanistima i arhitektama.

- Kada uđete u taj deo Subotice osetite sve one istorijske slojeve nastajanja jednog grada, imamo različit dijapazon objekata koji predstavljaju identitet sam po sebi i mi smo smatrali da to treba sačuvati, objasnila je Zorica Savičić, član tima koji je dobio prvu nagradu. Ideja rada je bila da se ta istorijska matrica i duh Subotice iz tog vremena sačuvaju a da se istovremeno pruži sve ono što je potrebno ovom gradu, kao što su podzemne garaže, parking mesta, savremeni sadržaji i prostor gde bi se ljudi zadržali. Trebalo bi formirati prostor gde bi mladi mogli da borave i stvaraju, neki vid inkubatora, a tu su i ugostiteljski objekti. Međutim, svi novi objekti bi samo trebali da budu okvir već postojećim, a što se tiče popločavanja ostaće kaldrma i to pešačka zona. 

U nastavku, u povezanom sadržaju, možete pogledati fotografije sa izložbe i pročitati detaljno obrazložene odluke žirija za nagrađena idejna rešenja na Konkursu za urbanističko-arhitektonsko rešenje uređenja trgova i ulica u centru Subotice i Izgradnju i uređenje stambeno-poslovnog bloka u centru Subotice.

Izvor: Subotica.com
Izložba radova za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje Izložba radova za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje Izložba radova za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje Izložba radova za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje Izložba radova za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje Izložba radova za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje Izložba radova za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje Izložba radova za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 2 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 8297

Povezane vesti

Povezane teme

Grad Subotica

Direkcija za izgradnju grada Subotice

jene maglai

izložba arhitektonskih radova

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.