Komentara: 106
Pregleda: 35674
Foto

Otvoren novi pogon "Kontinentala"

07.03.2017. u 10:00h > 15:13
Izvor: Subotica.com
Premijer Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas u Slobodnoj zoni "Mali Bajmok" novi proizvodni pogon fabrike "Continental-Contiteh".
Otvoren novi pogon "Kontinentala"

U izgradnju novih 12.000 kvadratnih metara proizvodnog prostora uloženo je oko 17 miliona evra. U njemu će se proizvoditi  fluidni program i cevni vodovi za turbo aplikacije automatskog menjača, a u njemu će, po etapama u naredne tri godine, biti zaposleno 500 novih radnika.

Početkom juna prošle godine, premijer Vučić je položio kamen temeljac za izgradnju pogona, i kako kaže, mnogi nisu verovali da će za samo devet meseci hala biti završena.

- Ova fabrika je dokaz da Vlada ispuni sve ono što dogovorimo sa investitorima, a na dobrobit građana Srbije. Vlada Srbije i građani su pomogli da se ova investicija ostvari, dajući oko tri miliona evra za realizaciju investicije, u koju je kompanija “Kontinental” uložila 14,5 miliona evra – istakao je premijer Vučić. - U fabrici će biti zaposleno 500 ljudi, a posao će naći i građani iz drugih opština kao što su Bačka Topola, Mali Iđoš, Kanjiža, Sombor, a ne samo iz Subotice, u kojoj je sve manje onih koji žele posao, a nemaju ga.

Otvoren novi pogon "Kontinentala"

Više od hiljadu radnih mesta u Subotici i sledeća velika investicija „Kontinentala“ u Novom Sadu, što po rečima Igora Mirovića, predsednika Pokrajinske Vlade, pokazuje da je Srbija stabilna i uređena zemlja i da je u nju isplativo ulagati.

- Koncept zajedničkog rada Republičke i Pokrajinske Vlade i lokalnih samouprava daje rezultat i tek će davati. Želja svih nas je da nastavimo ovako zajedno da radimo i da u drugim mestima iz nedelje u nedelju otvaramo nove proizvodne hale i zapošljavamo što više naših porodica – naglasio je Igor Mirović.

Otvoren novi pogon "Kontinentala"

Otvoren novi pogon "Kontinentala"

Parafrazirajući čuvenu rečenicu Agate Kristi "određeni ljudi se vraćaju na isto mesto", Ištvan Pastor, predsednik Pokrajnske skupštine, izrazio je zadovoljstvo što se jedna ovakva investicija završila za samo osam meseci.

- Ovo nije samo investicija koja je značajna samo zbog finansijskog okvira, 500 novih radnih mesta i povećanja produktivnih kapaciteta fabrike, nego i zato što je učinjena od strane svetske renomirane firme, koja nas je stavila na prepoznatljivo mesto na karti koja se pokazuje u automobilskoj industriji – smatra Ištvan Pastor, dodajući da se još jednom pokazalo da se isplatilo ulaganje u Industrijsku zonu u „Malom Bajmoku“, zahvaljujući kojoj Subotica postaje značajno mesto za strane investitore. - Sa ovom investicijom donosite novi način razmišljanja, jer investirate i u modernizaciju obrazovnog procesa. Uveren sam da su pred Suboticom lepe godine, i zbog Ipsilon kraka, završetka gradnje Pozorišta, obnove pruge Beograd-Budimpešta, ulaganja u Palić.

U ime Ambasade Republike Nemačke otvaranju pogona prisustvovala je Katrin Majke Čiganovski, šefica privrednog odeljenja.

- Završetkom ove investicije se značajno proširio angažman firme „Kontiteh“. Ovakav pozitivan trend razvoja možemo primetiti i u ukupnim namačko-srpskim ekonomskim odnosima. Više od 350 nemačkih kompanija u poslednjih 16 godina uložilo je više od 1.8 milijardi evra i otvorilo je više od 35.000 novih radnih mesta, kako na severu, tako i na jugu zemlje - naglasila je predstavnica Ambasade Nemačke. - To pokazuje da Srbija intenzivno radi na privlačenju stranih investitora. Kompanije najčešće spominju korporativne prednosti Srbije, a to konkurentni troškovi za plate, motivisana i kvalifikovana radna snaga i dobra logistička povezanost Srbije na raskrsnici velikih infrastrukturnih koridora.

Otvoren novi pogon "Kontinentala"

Po rečima gradonačelnika Bogdana Labana, Subotica i njena Privredna zona se diče time što su mesto za ovakva ulaganja.

- “Kontinental“ je prepoznao Suboticu i Srbiju kao povoljno mesto za investiranje i mi smo ponosni na to - rekao je Laban.

- Pre devet meseci stajali smo na istom mestu, ali pod vedrim nebom i na malo utabanom putu. Sada, posle intezivnog rada i napora koji smo svi zajedno uložili, stojimo u novom pogonu izgrađenom po svim najvišim tehničkim standardima. Iz novog pogona već više nedelja uspevamo da isporučujemo robu zahtevnim kupcima koji su u vrhu evropske i svetske automobilske industrije – podsetio je Živko Topalović, direktor fabrike „Contitech fluid Serbia“. - Naši kupci su prepoznali našu lokaciju i kapacitete, ali i pouzdanog partnera na koga mogu da se oslone i to je rezultat koji je veoma zavidan.

Otvoren novi pogon "Kontinentala"

„Contitech fluid Serbia“, kao deo velike porodice kompanije „Continental“, u okviru Slobodne zone u Malom Bajmoku u Subotici posluje od 2011. godine. U prvoj fazi investicije, u izgradnju i opremu pogona površine 7.200 kvadratnih metara uloženo je oko 10 miliona evra.

- Želimo da budemo aktivni tamo gde su i naši kupci. U Subotici imamo perfektnu logističku vezu sa našim dobavljačima i kupcima, što predstavlja jednu od značajnih prednosti ove lokacije. Zato smo se odlučili za dalja proširenja na ovoj lokaciji - kaže Kristijan Nol, direktor divizije mobilnih sistema za protok fluida. - Tu još dolaze i dobri preduslovi na lokalnom tržištu radne snage i blizina sestrinskih firmi u Segedinu u Mađarskoj i Temišvaru u Rumuniji.

Otvoren novi pogon "Kontinentala"

U Subotici će se sada proizvoditi crevni i cevni sistemi za pogonski sklop automobila na oko 20.000 metara kvadratnih radne površine i sa punom zaposlenošću od 1.150 zaposlenih, koja će biti dostignuta u narednim godinama. Ovi delovi će se isporučivati proizvođačima automobila u Evropi, a delove iz našeg grada već koriste automobili "VW" grupe, "Audi", "Porsche", "Daimler", "BMW", "Renault"... Pored ovoga, fabrika proizvodi i delove za poljoprivredne, teretne i industrijske mašine.

- Osnov za proširenje pogona, koji je 2013. godine pušten u rad, je konstantno dobro poslovanje na ovoj lokaciji - objasnio je Joel Ripamonti, direktor segmenta EDT.

Izvor: Subotica.com
Otvaranje nove proizvodne hale kompanije "Contitech" Otvaranje nove proizvodne hale kompanije "Contitech" Otvaranje nove proizvodne hale kompanije "Contitech" Otvaranje nove proizvodne hale kompanije "Contitech" Otvaranje nove proizvodne hale kompanije "Contitech" Otvaranje nove proizvodne hale kompanije "Contitech" Otvaranje nove proizvodne hale kompanije "Contitech" Otvaranje nove proizvodne hale kompanije "Contitech"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 1 mesec
Komentara: 106
Pregleda: 35674

Povezane vesti

Povezane teme

ištvan pastor

fabrika kontinental

fabrika continental

contitech subotica

Aleksandar Vučić

bogdan laban

živko topalović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.