Komentara: 55
Pregleda: 11533
Foto

Osveštani temelji hrama na Prozivci

27.08.2017. u 11:50h
Izvor: Subotica.com
U prisustvu velikog broja vernika, u subotu u sklopu Večernjeg bogosluženja, Episkop bački Gospodin Irinej, uz sasluženje više časnih klirika Eparhije bačke, blagosiljao je čin polaganja kamena temeljca i osveštanje Časnog Krsta i temelja hrama na Prozivci, posvećenog Svetom Nektariju Eginskom Čudotvorcu.
Osveštani temelji hrama na Prozivci

Posle molitvenog čina, vernicima se besedom obratio vladika Irinej, govoreći o svetim ugodnicima Božijim koji se proslavljaju istog dana, kao i značaju čina osvećenja kamena temeljca i svecu kome će biti posvećen budući hram.

Osveštani temelji hrama na Prozivci

Osveštani temelji hrama na Prozivci

- Za našu svetu crkvu ovo je višestruki praznik. Pre svega, završeno je završeno je praznovanje Preobraženja, a sa odanijem tog velikog praznika počinje praznovanje Uspenija Presvete Bogorodice. U prevečerje nedeljnog dana, koji je praznik tokom cele godine, a crkva slavi spomen Svetog proroka Niheja. Sve to pokazuje da je u blagoslovenom letnjem danu to višestruki praznik, ali za Subotičane i celu našu eparhiju ovo je još jedan praznični događaj – poručio je Episkop bački Irinej. - Polaganje kamena temeljca ima višestruki značaj. Kamen temeljac je simbol ličnosti Hristove, a Hristos je temelj i glava svoje crkve. Ovaj događaj se ne dešava svaki dan, čak ni jedanput u veku, nekada treba vekovi da prođu da bi se neki novi hram sazidao u jednom naselju. Nadam se da vekovi neće proći da se uz ovaj započeti, izgradi još koji hram jer je Subotica veliki grad i potreba za bogoslužbenim mestima biće sve veća. Ovo je prvi hram u Eparhijii bačkoj koji je posvećen Svetom Nektariju, a mislim i da je prvi u srpskoj crkvi jer do sada postoji samo jedan mali hram, paraklis u porti Saborne crkve u Valjevu.

 

Osveštani temelji hrama na Prozivci

Osveštani temelji hrama na Prozivci

Zahvaljujući se Njegovom Preosveštenstvu Episkopu bačkom Irineju i braći saslužetiljima i svim vernicima koji su prisustvovali činu i dobročiniteljima, koji su do sada pružili nesebičnu pomoć, protonamesnik Miodrag Šipka, pozvao je vernike da i dalje uz ljubav i dobrotu pomognu gradnju novog hrama.

- Posebno se zahvaljujem preduzeću SMB gradnji i Predragu Petričeviću, koje izvodi radove na hramu i njihovoj pomoći koju su iskazali tokom izlivanja temelja i kao i pomoći u daljoj gradnji hrama, koja će se nastaviti već u septembru – istakao je protonamesnik Šipka. - Svi mi imamo veliki blagoslov da se baš u naše vreme gradi novi hram, a najvažnije je da svi mi možemo da učestvujemo u njegovoj izgradnji. Prethodni, Svetovaznesenjski hram je sagrađen pre bezmalo tri veka. Svi mi imamo mogućnost da pomognemo građenje hrama. A gradeći hram, mi gradimo i duhovni hram u sebi.

Izvor: Subotica.com
Osveštavanje temelja pravoslavog hrama na Prozivci Osveštavanje temelja pravoslavog hrama na Prozivci Osveštavanje temelja pravoslavog hrama na Prozivci Osveštavanje temelja pravoslavog hrama na Prozivci Osveštavanje temelja pravoslavog hrama na Prozivci Osveštavanje temelja pravoslavog hrama na Prozivci Osveštavanje temelja pravoslavog hrama na Prozivci Osveštavanje temelja pravoslavog hrama na Prozivci
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 55
Pregleda: 11533
Povezane teme

pravoslavna crkva

pravoslavni hram na prozivci

crkva na prozivci

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.