Komentara: 26
Pregleda: 9356
Foto

Osveštani i podignuti krstovi na Svetotrojični hram u Novom Žedniku

05.06.2023. u 13:51h
Izvor: Subotica.com
U prisustvu sveštenstva i velikog broja meštana, Njegovo Preosveštenstvo Episkop osiječkopoljski i baranjski Heruvim osveštao je krstove za crkvu Svete Trojice u Novom Žedniku, koji su potom postavljeni na kupole hrama.
Osveštani i podignuti krstovi na Svetotrojični hram u Novom Žedniku

Veliki čin obavljen je u sklopu proslave crkvene i seoske slave Silazak Svetog Duha na Apostole (Trojice).

- Ovaj hram koji se gradi neće biti samo hram kojim se hvalimo pred lice ove zemlje i ovoga sveta, već da bude mesto gde ćemo se okupljati i činiti crkvu kao telo Hristovo i gde ćemo ulaziti u tajnu našega spasenja. Zato se grade hramovi i zato je svako mesto blagosloveno kada izgrađuje hram Božiji. A mi treba da dolazimo u hram i da se učimo Svetom Jenađelju, poslušnosti i molitvi – poručio je vladika Heruvim. – Na ovom mesto smo na prvom mestu proslavili Boga, a onda se pomolili da ovaj hram dobije svoj puni sjaj. Sveta pedesetnica je rođendan crkve i duboko verujem da ovaj hram ide ka svome osvećenju, kada će blagodat Božija zasijati u punom sjaju u njemu. Radujem se što sam bio deo osvećenja ovog krstovog znamenja, koje će krasiti ovu crkvu, koja će krasiti ovo mesto i biti simbol spasenja rodu našem.

Osveštani i podignuti krstovi na Svetotrojični hram u Novom ŽednikuCrkva Svete Trojice u Novom Žedniku gradi se od 2007. godine, prvenstveno sredstvima dobrotvora i darodavaca. Na predlog Njegovog preosveštenstva Episkopa bačkog Irineja, Sveti Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve dodelio je Aleksandru Vasiću iz Novog Žednika Orden Svetog Kralja Milutina, u znak priznanja za veliku ljubav prema crkvi pokazanu kroz veliku pomoć prilikom izgradnje hrama Svete Trojice.

Osveštani i podignuti krstovi na Svetotrojični hram u Novom Žedniku

Osveštani i podignuti krstovi na Svetotrojični hram u Novom ŽednikuZaslužnima za izgradnju hrama dodeljene su Arhijerejske Gramate priznanja za odanost svetoj pravoslavnoj veri i ljubav prema svetoj pravoslavnoj crkvi na delu pokazanu u duhu zadužbinarstva. Arhijerejske Gramate su dobili Radomir Đurđević, preduzeće “Su Prospekt”, Borislav Cucić, Nataša Vujičić, Mladen Pisarić, Dragan Šašić, Branko Vasić, Grad Subotica,  preduzeće “Breton plus”, Igor Ršić, Rada Došlo, Boris Omčikus, preduzeće “Ipson group”, Miroslav Pekez, Branimir Cigale, Nemanja Vujinović, ZU “Hercegovina”, Nemanja Grahovac,  Snežana Todorčević, Milan Torbica, Vladimir Vugnjević, Milovan Ždrnja, Vladimir Madžarević, Branislav Milošević, Stevan Bijelić, Milorad Mijatov, Radovan Pisarić, pekara “Simke”, Goran Rupar, Draženko Todorčević, Nikola Šipraga, preduzeće “Depositum”, Radovan Šipovac, Duško Petrović, Dragoljub Simić i Duško Prole.

Osveštani i podignuti krstovi na Svetotrojični hram u Novom Žedniku

- Zahvaljujem se najpre Gospodu Bogu koji nas je u ovako velikom broju sabrao oko našeg svetog hrama, a onda i Vladiki Heruvimu, koji je u ime Vladike bačkog Irineja, predvodio sabranje i osveštao krstvove i preneo blagoslove. Zahvaljujem se svim dobrotovorima koji su pomogli izgradnju ovog svetog hrama, kako pripadnicima naše vere pravoslavne, tako i našim komšijama, rimokatolicima, koji su dobrom voljom prepoznali naš trud i uzeli učešće u izgradnji naše crkve – poručio je otac Dalibor, paroh novožednički.

Novi Žednik, sa oko dve hiljade duša, jedno je od većih subotičkih sela, a izgradnja crkve je od velikog značaja za meštane svih generacija.

Osveštani i podignuti krstovi na Svetotrojični hram u Novom Žedniku

- Izgradnja hrama, koja traje 16 godina, predstavlja jedinstvo sela i cele zajednice koja ovde živi. Pre dve godine smo obeležili stogodišnjicu od osnivanja Novog Žednika, a ovaj čin osveštanja i podizanja krstova je jedno posebno i novo ruho našeg sela – ističe Nikola Pualić, predsednik Saveta MZ Novi Žednik.

Osveštani i podignuti krstovi na Svetotrojični hram u Novom Žedniku

Izvor: Subotica.com
Osvećenje i podizanje krstova na Pravoslavni hram u Novom Žedniku Osvećenje i podizanje krstova na Pravoslavni hram u Novom Žedniku Osvećenje i podizanje krstova na Pravoslavni hram u Novom Žedniku Osvećenje i podizanje krstova na Pravoslavni hram u Novom Žedniku Osvećenje i podizanje krstova na Pravoslavni hram u Novom Žedniku Osvećenje i podizanje krstova na Pravoslavni hram u Novom Žedniku Osvećenje i podizanje krstova na Pravoslavni hram u Novom Žedniku Osvećenje i podizanje krstova na Pravoslavni hram u Novom Žedniku
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 meseci i 1 nedelju
Komentara: 26
Pregleda: 9356
Povezane teme

novi žednik

crkva svete trojice novi žednik

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.