Komentara: 26
Pregleda: 5829

Osim elektronskih dnevnika, uskoro i elektronski udžbenici

16.03.2018. u 16:02h
Izvor: Subotica.com
Osim elektronskih dnevnika, uskoro i elektronski udžbenici

Pored OŠ "Miroslav Antić" na Paliću, Politehnička škola bila je jedina srednja stručna škola u Vojvodini koja je, u okviru pilot projekta, 1. septembra započela primenu elektronskog dnevnika. Nataša Jakovljev, pomoćnica direktora škole i koordinatorka e-dnevnika, kaže da se u prvom polugodištu evidencija vodila paralelno u oba dnevnika, dok je s početkom drugog polugodišta, Politehnička škola u potpunosti prešla na sistem elektronskog dnevnika.

- U našoj školi, pored centralne zgrade, nastava se odvija na još tri mesta, te nisu sve učionice, kabineti i radionice bile opremljenje računarima. U početku je evidencija vođena paralelno, što je bilo poprilično zahtevno i naporno, ali su nastavnici imali razumevanja i strpljenja. Takođe, trebalo je sistem prilagoditi našim potrebama, jer škola ima određene radionice i sekcije, koje nisu uvedene u program elektronskog dnevnika. U tome su nam mnogo pomogle kolege iz elektronske podrške, koji su za svaku pohvalu, jer su nam uvek uvažili sugestije i bili na raspolaganju. U drugom polugodištu smo potpuno prešli na elektronski dnevnik, sada su sve učionice opremljene tehničkom podrškom, dok u radionicama koristimo tablet računare - kaže Jakovljev.

Osim elektronskih dnevnika, uskoro i elektronski udžbenici

Prema njenim rečima većina nastavnog i stručnog osoblja škole pozdravila je uvođenje elektronskog dnevnika, s tim da se još uvek dešava da nastavnici zastanu na mestu gde su stajali stari dnevnici.

- Nastavnici krenu na čas, uzmu ključ od učionice i upute se prema prostoru u kojem stoje dnevnici i zastanu. To se ne dešava samo starijim kolegama već i mlađim. Sve je ovo još uvek relativno novo za sve nas, ali se polako navikavamo i mislim da je svima laknulo kada smo u drugom polugodištu konačno prešli na korišćenje samo jednog sistema - rekla je naša sagovornica.

Osim elektronskih dnevnika, uskoro i elektronski udžbenici

Da će se elektronski dnevnik ubrzo uvesti i ostale škole u Subotici, potvrdila je Nataša Aleksić, članica Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja, dodajući da je prethodno potrebno obezbediti tehničku podršku i edukaciju nastavnog osoblja.

- Polako se sve škole pripremaju za prelazak na elektronski dnevnik, a trenutno je u tom procesu Medicinska škola. Da bi sistem funkcionisao kako treba, neophodno je da se informatički osposobe kabineti, jer ti računari moraju da budu stabilni. Takođe, imamo određen broj nastavnika koji nisu toliko informatički obučeni, pa je neophodno da prođu obuku, kako bi znali da unose podatke u dnevnik - objasnila je Aleksić. 

Osim elektronskih dnevnika, uskoro i elektronski udžbenici

Uvođenje elektronskog dnevnika u osnovne i srednje škole trebalo bi da omogući nastavnicima, razrednim starešinama i direktorima da na brz, jednostavan i pouzdan način vode evidenciju o učenicima. Osim toga, očekuje se da će pristup elektronskom dnevniku uskoro imati i roditelji, nakon što sistem prođe sve bezbednosne provere.

Pored elektronskog dnevnika, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja najavilo je mogućnost uvođenja i elektronskih udžbenika u školskoj 2018/2019. godini. Da li će Subotica biti uključena i u tom pilot projektu, ostaje da sačekamo naredni 1. septembar.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 1 nedelju
Komentara: 26
Pregleda: 5829

Povezane vesti

Povezane teme

elektronski dnevnik

politehnička srednja škola

nataša aleksić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.