Komentara: 10
Pregleda: 3824

Osam puta manje novca za Palićki festival

11.06.2013. u 01:05h
Izvor: Dnevnik "Danas"
Zbog nedovoljne podrške Ministarstva kulture ugrožen program jubilarnog 20. filmskog festivala
Osam puta manje novca za Palićki festival

Program jubilarnog 20. Festival evropskog filma „Palić“, koji će biti održan od 13. do 19 jula, ugrožen je zbog nedavne odluke Ministarstva kulture i informisanja da preko Konkursa za sufinansiranje projekata u oblasti savremenog stvaralaštva u 2013. godini za ovu manifestaciju izdvoji samo 1.300.000 dinara.

Iako su organizatori Festivala, prema rečima Blaža Perovića, direktora Otvorenog univerziteta, u januaru dobili potvrdu iz Ministarstva kulture da će oni nastaviti da izdvajaju sredstva za ovu manifestaciju prema dogovoru koji su pre osam godina potpisali zajedno sa Gradom Suboticom i Vladom AP Vojvodine, ovo se nije dogodilo.

Umesto toga, mesec dana pre festivala, organizatori su preko rezultata konkursa saznali da će od Ministarstva kulture dobiti osam puta manje novca.

- Palićki festival do sada je imao poseban program finansiranja, budući da su pre osam godina Grad, Pokrajina i Ministarstvo potpisali sporazum po kome bi svako od njih trebalo da obezbedi određeni kvantum sredstava, čime je ova manifestacija bila materijalno stabilna. Ministarstvo je, stavivši nas na konkurs, izašlo iz tog sporazuma ne obavestivši ostale potpisnike, iako postoji klauzula da se samo zajedničkim dogovorom može napustiti ugovor - kazao je na današnjoj konferenciji za novinare Perović i dodao da Palićki festival nije ni mogao da dobije više, budući da je za sufinansiranje projekata u oblasti kinematografije i audiovizuelnog stvaralaštva odobreno 10.350.000 dinara.

Kako je on istakao, zanimljivo je da je Grad Subotica ove godine izdvojio 10 odsto više sredstava, a Pokrajina 20, kao i da će svako od njih pokriti troškove opreme koji su vrlo visoki, budući da ove godine po prvi put neće biti prikazati nijedan 35-milimetarski film.

Osam puta manje novca za Palićki festival

- Kako to da Republika nema para, a da Grad i pokrajina imaju - zapitao je Perović dodavši da je budžet festivala ove godine 170 hiljada evra, što je tri puta manje od Festa, šest puta manje od Pulskog festivala i Motovuna, i čak 12 puta manje od Sarajevo film festivala.

Direktor festivala Radoslav Zelenović kazao je da će zbog ova situacije ova manifestacija koja je mukotrpnim radom dostigla neki nivo, biti vraćena na period od pre deset godina.

- Mi imamo spremno već 90 odsto programa, ali ćemo najverovatnije morati da odustanemo od nekih filmova i gostiju sa kojima smo već sve dogovorili - objasnio je Zelenović i istakao da obeležavanje jubileja nije trebalo da prati neka ceremonija već obogaćeni program sa velikim brojem gostiju.


Petković: Pomoći ćemo manifestacije sa dužom tradicijom

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković izjavio je juče na otkrivanju obnovljene spomen ploče knezu Mihailu Obrenoviću u Košutnjaku da će iz budžetskih rezervi pokušati da izdvoje sredstva i pomognu važnije manifestacije sa dužom tradicijom poput Festival evropskog filma „Palić“.

„Sada je vreme restrikcije i mi raspolažemo sa mnogo manje sredstava nego prošle godine. Svi su dobili manje, ali pokušaćemo da nešto iz budžetskih rezervi izdvojimo za te važnije manifestacije“, rekao je Petković.

Povodom odluke Komisije za savremeno stvaralaštvo Ministarstva kulture i informisanja da džez festival Nišvil ove godine ne dobije sredstva, Petković je rekao da je to „posebna situacija“.

„Ne možemo dozvoliti da manifestacije koje su komercijalnog tipa ucenjuju ministarstvo, da traže određenu sumu novca, a onda da traže duplo više ili mnogo više. Čujem da će ipak organizovati festival. Kako sad može da se održi festival?“, zapitao je Petković. On je naglasio da se mora praviti razlika između Nišvila i Palića. K. R.


Zvanični sajt Festivala: www.palicfilmfestival.com 

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 10 godina i 10 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 3824

Povezane vesti

Povezane teme

Blažo Perović

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

european film festival palic

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.