• Pregleda: 3412

Kusturica i Mihalkov na Palićkom filmskom festivalu

Ovogodišnji dobitnici prestižne nagrade „Aleksandar Lifka“ su ruski režiser i glumac Nikita Mihalkov i najpoznatiji srpski filmski stvaralac Emir Kusturica. Mihalkov i Kusturica su potvrdili da će lično da dođu i prime nagradu.
Kusturica i Mihalkov na Palićkom filmskom festivalu

Jubilarni, 20. Festival evropskog filma (FEF), biće održan od 13. do 19. jula na Paliću i u Subotici, a nagrade „Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji dobiće istaknuti reditelji Nikita Mihalkov i Emir Kusturica.

Program je već spremljen, ali mu preti redukcija zbog smanjenog iznosa sredstava očekivanih od Ministarstva kulture Srbije, rečeno je na konferenciji za novinare u Beogradu.

Predsednik Saveta festivala Branislav Lečić, istakao je da su organizatori FEF-a godinama predano i studiozno radili kako bi Palićki festival dobio evropsku dimenziju.

„Ako ova zemlja ima čime da se ponosi na planu kulture i evropskog duha, tu svakako spada Palićki festival", rekao je Lečić, dodavši da su ljudi koji ga prave „mađioničari" u snalaženju sa malo materijalnih sredstava, ali da nadležni moraju da pomognu ukoliko žele kvalitetan evropski program.

Direktor festivala Radoslav Zelenović podsetio je na hrabre početke, u doba sankcija, zatim period traženja profila i konačno, pre deset godina, utvrđivanje koncepta Festivala evropskog filma.

„Jubilarno, 20. izdanje za nas je važan trenutak. Veliko je zadovoljstvo što su dva istaknuta umetnika - Mihalkov i Kusturica pristali da lično dođu i prime nagradu „Lifka", nazvanu po jednom od pionira kinematografije na ovim prostorima.

„To će doprineti pravom festivalskom duhu", kaže Zelenović.

Uoči festivala, kao omaž laureatima, u Subotici će biti prikazan izbor iz njihovih opusa, a povodom jubileja i revija dosadašnjih pobednika.

Na svečanom otvaranju, na Letnjoj pozornici na Paliću, biće prikazan Kongres izraelskog autora Arija Folmana, najavio je programski direktor Miroslav Mogorović.

Među 14 filmova glavnog takmičarskog programa, u selekciji Nikolaja Nikitina, uvršten je i film srpskog reditelja Srdana Golubovića Krugovi.

Za zatvaranje je predviđen Raj - Nada, poslednji deo trilogije poznatog austrijskog reditelja Urliha Zajdla.

Takmičarski program „Paralele i sudari", u sali „Jadran" u Subotici, obuhvata 12 filmova nekadašnjeg geopolitičkog istoka Evrope, u selekciji Petra Mitrića.

Petar je saopštio da su dobitnici nagrade "Underground Spirit" mađarski umetnici koji rade pod pseudonimom Igor i Ivan Buharov.

Festival čine i selekcije „Mladi duh Evrope", „Novi turski film", „Novi mađarski film", „Evropa i hrišćanstvo", „Ekološki dokumentarci", „Program za decu", kao i izložbe, debate, a ovoga puta i promocija monografije koja je u pripremi povodom jubileja.

Izvor: RTS

povezane teme

6
ffilozzoff Odgovori
Ministarstvo kulture Srbije skresalo budzet festivala? Sramota! Cime se bavi ministarstvo kulture ako ne filmom-kulturom? A cuo sam neke price da je ministar kulture neki koji nema dodira sa filmom,pozoristem,umetnoscu...ime mu ne znam!
xx Odgovori
Samo ovaj kosati da ne krene o deklaraciji...
SRBENDA IZ B.TOPOLE Odgovori
PORUKA ZA.... XX... TO JE KUSTURICA..... A TI SI SAMO .... XX.
Izabela Odgovori
... i tako je eto crnogorski lobi Blažo Perović, Lečić, Mogorović izgleda baš u inat vojvođanima proglasio Kusturicu dobitnikom nagrade "Lifka Šandor" iako je ovaj posred čela pljuvao po vojvođanima http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/384510/Kusturica-svojom-deklaracijom-otvorio-Sterijino-pozorje a sa druge strane u svom rodnom gradu ništa ne sme da uradi, valjda ni da se pojavi u njemu http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/384570/Liga-socijaldemokrata-Vojvodine-Kusturica-neka-otvara-festival-u-Sarajevu ali je u ovom miroljubivom gradiću dobrodošao zahvaljujući crnogorskom lobiju ?!?!?
Skrbic Odgovori
@xx
Pa i da krene.
Meni to ni malo ne smeta!
Vesko Odgovori
Ovaj kosati bas ne fali puno u Subotici.Bio je uz svaku vlast, samo da on uvek najbolje prođe.
Emir - veliki Srbin,cak i brani pojedine svestenike koje je sama Pravoslavna crkva smenila,zbog
zbog pedofilije.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.