Komentara: 12
Pregleda: 3687

Pare za Palićki festival obećane, ali ugovora još uvek nema

01.07.2013. u 18:13h
Izvor: Blic
Jubilarni 20. Festival evropskog filma Palić biće održan, kako je i planirano, od 13. do 19. jula na Paliću i u Subotici, ali budžet te ugledne manifestacije još nije preciziran- izjavio je danas na konferenciji za novinare u Beogradu direktor festivala Radoslav Zelenović.
Pare za Palićki festival obećane, ali ugovora još uvek nema

- Festivala će biti, oko toga nismo ni imali nedoumice, jedino je pitanje gabarita, odnosno šta možemo da uradimo sa datim sredstvima, a da se na programu ne oseti da je para znatno manje- rekao je on i precizirao da je budžet sa 400.000 evra u 2008. godini spao na 170.000 evra u ovom trenutku.

Izvršni producent festivala, Blažo Perović izjavio je da je ministar kulture Bratislav Petković obećao još pet miliona dinara.

- Sredstva od Grada Subotice i Pokrajine su evidentna, a što se tiče Ministarstva kulture, na konkursu čiji su rezultati tek nedavno objavljen, dodeljeno nam je svega 1, 3 miliona dinara. Dobili smo usmenu informaciju da će ministar odobriti još pet miliona, ali nemamo potpisan sporazum - rekao je on.

Pored toga, kako je objasnio, i kada se potpiše sporazum neizvesno je kada će sredstva leći na račun, posebno s obzirom na rebalans budžeta i embargo na isplate od strane ministra finansija.

- Voleo bih da vidim kako bi ljudi iz Ministarstva kulture organizovali jednu ozbiljnu manifestaciju u uslovima koje oni nama kreiraju- rekao je on i podsetio da je Otvoreni univerzitet organizator i Međunarodnog pozorišnog festivala za decu, koji je održan još u maju, a za koji postoji dug od četiri miliona dinara.

Naime, na konkursu je za taj festival traženo šest miliona i komisija ih je odobrila, ali je naknadnom odlukom Ministarstva suma svedena na dva miliona.

Zelenović je podsetio da se festival ne sprema "od danas do sutra" i da se ozbiljni gosti i filmovi (ili predstave) pozivaju znatno ranije, a kada se budžet kasno utvrdi, kao što je slučaj ove godine, nastaju problemi.

Poteškoću u aktuelnom periodu izaziva i potpuni prelazak svetskog filma na digitalni format.

- Mi ne samo što smo izgubili mnoge bioskope, nego ni oni koji su ostali nisu prilagodjeni za digitalne projekcije, pa oprema mora da se iznajmljuje. To nije samo pitanje jednog festivala nego kulturne politike da se na vreme prestrojimo- rekao je Zelenović.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 10 godina i 9 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 3687

Povezana vest

Povezane teme

Blažo Perović

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

petar mitrić

radoslav zelenović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.