• Pregleda: 2001

Oprezno sa pirotehnikom - budite bezbedni i mislite na druge

Kako je u tradiciji našeg naroda da sve važne datume obeležava radosno i bučno, tako se s dolaskom praznika očekuju sve češći zvuci petardi, vatrometa i drugih pirotehničkih sredstava koji odjekuju gradom. Stručnjaci apeluju na sugrađane da pirotehnička sredstva kupuju isključivo od ovlašćenih prodavaca, te da njihovu upotrebu ograniče tako da bude bezbedna po ljude i životinje.
Oprezno sa pirotehnikom - budite bezbedni i mislite na druge

Iako naši najmlađi sugrađani koriste prskalice, vatromete i petarde najčešće u svrhu zabave i razonode, Vanja Vujinović, lekarka opšte medicine Službe hitne medicinske pomoći, napominje da pirotehnička sredstava ne mogu da se svrstaju u kategoriju igračaka, te da su zbog njihove nepravilne upotrebe, upravo najugroženija deca starosti od sedam do devet godina.

- Povrede koje mogu nastati su povrede mekih tkiva prstiju i šake, koštano-zglobnog sistema, delimične ili potpune amputacije, povrede oka, kao i oštećenje same bubne opne usled detonacije i posledičnog oštećenja sluha. Zbog toga što posledice mogu biti veoma ozbiljne, apelujemo na građane da za vreme velikih skupova, naročito u novogodišnjoj noći, ograniče upotrebu pirotehničkih sredstava i da ih nikako ne bacaju u masu. Roditeljima savetujemo da razgovaraju sa svojom decom o štetnim posledicama ovih radnji, da ograniče upotrebu pirotehničkih sredstava ili izvrše nadzor nad njihovom upotrebom - savetuje Vujinović.

Osim po ljude, upotreba pirotehničkih sredstava može biti opasna i uznemirujuća po životinje i kućne ljubimce, zbog čega iz Udruženja "Anima", kao i drugih udruženja koja se bave zaštitom životinja, svake godine apeluju da se u vreme praznika ljubimci izmeste iz dvorišta u unutrašnjost doma, bilo da je to garaža, predsoblje ili neka druga prostorija.

Na taj način, možete da zaštitite ljubimce od neprijatnih i glasnih zvukova, koji mogu da prouzrokuju veliki stres, paniku i strah kod životinja, ali i da dovedu do smrtnog ishoda, usled srčanog udara.

Ukoliko se, pak, odlučite da u vreme praznika upotrebljavate pirotehnička sredstva, iz Policijske uprave Subotica naglašavaju da ona treba da se koriste od strane punoletnih osoba, na mestima gde ne predstavljaju opasnost u pogledu povređivanja drugih, kao ni opasnost od izazivanja požara, odnosno da se koriste udaljena od bilo kakvih zapaljivih materija.

- Zakon o javnom redu i miru propisuje prekršajnu odgovornost osobama koje, paljenjem pirotehničkih sredstava, narušavaju javni red i mir ili ugrožavaju sigurnost građana, dok je posebna sankcija predviđena za vršenje prekršaja u grupi od tri i više osoba. Važno je napomenuti da je krajem marta ove godine, stupila na snagu izmena Zakona o javnom redu i miru, kojom je zaprećena novčana kazna za prekršaj, kojim se paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir i ugrožava sigurnost građana, povećana i sada iznosi od 50.000 do 100.000 dinara ili podrazumeva rad u javnom interesu od 40 do 120 časova. Podsećamo da pirotehnička sredstva treba nabavljati kod prodavaca, tj. na prodajnim mestima koja su odobrena od strane ovlašćenih organa za prodaju pirotehničkih sredstava, ispitanih i odobrenih od strane nadležnih organa i čiji je promet dozvoljen u Republici Srbiji - poručuju iz Policijske uprave Subotica, dodajući da preteranu upotrebu pirotehničkih sredstava, kao i "divlje" preprodavce i neispravnu robu, sugrađani mogu da prijave na broj telefona 192.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

11
KILE Odgovori
Neka mi neko objasni, u čemu je razlika između petardi i ostalih pirotehničkih sredstava kupljenih kod ovlašćenih prodavaca i tih koji su kupljeni kod neovlašćenih? Mislim na to, u čemu je razlika u slučaju povreda?
cher
Trebao bi prodavac da pokaže kako se rukuje pirotehnickim sredstvima. Uputiti gde i kako se koristi vatromet..
Esmeralda Odgovori
U KOJoj je to tradiciji molim Vas? Mir Božji uz petarde i glasno veselje? Od kada je to tradicija? I čija je to tradicija?
Trovach
To je novokomponovana tradicija koju nismo zeleli i nije bila dobrodosla. Dobrodosli su svi normalni ljudi kojima je vec vise preko glave pucnjave, a ne ovi sto se nisu "iziveli" 90-ih, pa im fali jos malo "rokanja".
Ovi klinci sto bacaju petarde imaju roditelje. Ako se "uhvate na delu", prvo bi roditelje trebalo proresetati, a ako im oni nisu stavili pirotehniku u ruke, neka klinci kazu od koga su kupili (jer je to zabranjeno prodavati maloletnicima bas kao i cigarete, alkohol...)
Subotičanin Odgovori
Mi ne znamo Novu godinu dočekati bez petardi, cike i vriske.Samo da je buka i pijancenje. Imajmo obzira prema starijima, bolesnima, deci i kućnim ljubimcima. Ugledajmo se na ostatak civilizovanog sveta. Skromno i kulturno.
word
Koriste i druge zemlje pirotehnicka sredstva i oni pale vatromet za praznike, nismo mi jedini.
Ljilja Odgovori
Prijavićemo mi sve to što ste naveli na 192, samo bih volela povratnu informaciju na koliko su kažnjeni. A osobama kojima fali zvuk bombi i pucnjave neka puste snimke sa YT o bombardovanju naše zemlje , pa bilo im veselo. Nema od kazni ništa, samo zabrana prodaje i zatvor za prodavce .
KILE
Tako je.
petarde su za retarde Odgovori
ko garantuje bezbednost ako kupite petarde kod ovlašćenog prodavca...ovlašćeni snosi krivicu ako vam neispravna petarda eksplodira u ruci odma nakon paljenja?
privatni estetski hirurg Odgovori
deco, žene i odrasli nemojte ispuštati petarde iz ruku odmah nakon paljenja fitilja, i obavezno ih čvrsto držite blizu lica u trenutku eksplozije, treba mi 4000 evra za letovanje na Maldivima
Uvek u pravu Odgovori
Po komentarima vidim da samo Srbi vole da pucaju i bacaju petarde i tako prave probleme svima. Drago mi je da Hrvati, Mađari i ostali ne znaju šta je to petarda i nikad nisu koristili pirotehniku. Neko spominje 90-te godine pa da ga obavestim da su tih godina Srbi s jedne strane pucali na Srbe s druge strane. Uvek ti loši momci...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.