Komentara: 11
Pregleda: 2767

Oprezno sa pirotehnikom - budite bezbedni i mislite na druge

28.12.2018. u 14:32h
Izvor: Subotica.com
Kako je u tradiciji našeg naroda da sve važne datume obeležava radosno i bučno, tako se s dolaskom praznika očekuju sve češći zvuci petardi, vatrometa i drugih pirotehničkih sredstava koji odjekuju gradom. Stručnjaci apeluju na sugrađane da pirotehnička sredstva kupuju isključivo od ovlašćenih prodavaca, te da njihovu upotrebu ograniče tako da bude bezbedna po ljude i životinje.
Oprezno sa pirotehnikom - budite bezbedni i mislite na druge

Iako naši najmlađi sugrađani koriste prskalice, vatromete i petarde najčešće u svrhu zabave i razonode, Vanja Vujinović, lekarka opšte medicine Službe hitne medicinske pomoći, napominje da pirotehnička sredstava ne mogu da se svrstaju u kategoriju igračaka, te da su zbog njihove nepravilne upotrebe, upravo najugroženija deca starosti od sedam do devet godina.

- Povrede koje mogu nastati su povrede mekih tkiva prstiju i šake, koštano-zglobnog sistema, delimične ili potpune amputacije, povrede oka, kao i oštećenje same bubne opne usled detonacije i posledičnog oštećenja sluha. Zbog toga što posledice mogu biti veoma ozbiljne, apelujemo na građane da za vreme velikih skupova, naročito u novogodišnjoj noći, ograniče upotrebu pirotehničkih sredstava i da ih nikako ne bacaju u masu. Roditeljima savetujemo da razgovaraju sa svojom decom o štetnim posledicama ovih radnji, da ograniče upotrebu pirotehničkih sredstava ili izvrše nadzor nad njihovom upotrebom - savetuje Vujinović.

Oprezno sa pirotehnikom - budite bezbedni i mislite na druge

Osim po ljude, upotreba pirotehničkih sredstava može biti opasna i uznemirujuća po životinje i kućne ljubimce, zbog čega iz Udruženja "Anima", kao i drugih udruženja koja se bave zaštitom životinja, svake godine apeluju da se u vreme praznika ljubimci izmeste iz dvorišta u unutrašnjost doma, bilo da je to garaža, predsoblje ili neka druga prostorija.

Na taj način, možete da zaštitite ljubimce od neprijatnih i glasnih zvukova, koji mogu da prouzrokuju veliki stres, paniku i strah kod životinja, ali i da dovedu do smrtnog ishoda, usled srčanog udara.

Oprezno sa pirotehnikom - budite bezbedni i mislite na druge

Ukoliko se, pak, odlučite da u vreme praznika upotrebljavate pirotehnička sredstva, iz Policijske uprave Subotica naglašavaju da ona treba da se koriste od strane punoletnih osoba, na mestima gde ne predstavljaju opasnost u pogledu povređivanja drugih, kao ni opasnost od izazivanja požara, odnosno da se koriste udaljena od bilo kakvih zapaljivih materija.

- Zakon o javnom redu i miru propisuje prekršajnu odgovornost osobama koje, paljenjem pirotehničkih sredstava, narušavaju javni red i mir ili ugrožavaju sigurnost građana, dok je posebna sankcija predviđena za vršenje prekršaja u grupi od tri i više osoba. Važno je napomenuti da je krajem marta ove godine, stupila na snagu izmena Zakona o javnom redu i miru, kojom je zaprećena novčana kazna za prekršaj, kojim se paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir i ugrožava sigurnost građana, povećana i sada iznosi od 50.000 do 100.000 dinara ili podrazumeva rad u javnom interesu od 40 do 120 časova. Podsećamo da pirotehnička sredstva treba nabavljati kod prodavaca, tj. na prodajnim mestima koja su odobrena od strane ovlašćenih organa za prodaju pirotehničkih sredstava, ispitanih i odobrenih od strane nadležnih organa i čiji je promet dozvoljen u Republici Srbiji - poručuju iz Policijske uprave Subotica, dodajući da preteranu upotrebu pirotehničkih sredstava, kao i "divlje" preprodavce i neispravnu robu, sugrađani mogu da prijave na broj telefona 192.

Oprezno sa pirotehnikom - budite bezbedni i mislite na druge

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 3 meseca
Komentara: 11
Pregleda: 2767
Povezane teme

Policijska uprava Subotica

novogodišnji praznici

petarde

pirotehnička sredstva

udruženje anima

služba hitne medicinske pomoći

vatromet

pirotehnika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.