Komentara: 2
Pregleda: 7890
Foto

Održana tribina o bezbednosti dece

30.09.2016. u 11:48h
Izvor: Subotica.com
Na Otvorenom univerzitetu sinoć je održana tribina na temu bezbednosti dece, kako u kući, na javnom prostoru, školi, tako i na internetu, odnosno društvenim mrežama. Učesnici tribine bili su predstanici beogradskog Incest trauma centra, fondacije Tijana Jurić i MUP-a.
Održana tribina o bezbednosti dece

Tribinu su otvorile Dušica Popadić i dr Ljiljana Bogavac iz Incest trauma centra iz Beograda koje su govorile na temu preporuka u vezi sprečavanja seksualnog nasilja i prepoznavanje traume kod dece. U njihovom izlaganju jasno je podvučeno da Srbija ima uređene zakone, da su precizno definisani, ali da se nažalost na sprovode, sa čime su se naknadno složili i ostali učesnici diskusije.

Incest trauma centru nedeljno se prijavi čak 7 slučajeva seksualnog nasilja nad decom.

- "Deca moramo da edukujemo da prijave zlostavljanje i da ih pre svega naučimo da razlikuju šta je ispravno, šta je pogrešno. Deca po prirodi veruju odraslima, ali ne smemo da dozvolimo da prvi sagovornik na ove osetljive teme bude osoba izvan kuće. Moramo da gradimo poverenje i da ohrabrujemo decu da prijave zlostavljanje." - rekla je Dušica Popadić iz Incest trauma centra koja iza sebe ima 23 godine rada u oblasti seksualnog nasllja i prepoznavanja traume kod dece.

Održana tribina o bezbednosti dece

Predstavljajući rad i aktivnosti Fondacije Tijana Jurić, njen osnivač Igor Jurić rekao je da je kroz rad fondacije učinjeno mnogo pozitivnog, pre svega na na polju prevencije i edukacije do veće bezbednosti dece.

Fondacija Tijana Jurić organizovaće 5. oktobra prvu stručnu Konferenciju o bezbednosti dece "Bezbednost i odgovornost 2016", u okviru koje će predstavnici institucija i organizacija govoriti o bezbednosti dece na ulici, u školi i na internetu.

Kao najveći uspeh Jurić je istakao izglasavanje dopune Zakona o policiji u kojem se nalaže da potraga za nestalim licima započne odmah, umesto dosadašnjih 24, pa i 48 časova od momenta prijavljivanja.

- "Ova naša inicijativa koja je urodila plodom je već spasila nekoliko života, pa već sada možemo reći da je Tijana dala svoj život za spašavanje drugih života. Nastavićemo da se borimo da omogućimo bolju zaštitu dece i radimo na prevenciji" - istakao je Jurić

U čak 90 odsto slučajeva seksualnog nasilja, počinioci su muškog pola, a u 80 odsto je reč o članovima porodice, odnosno o biološkom ocu, očuhu, staratelju i hranitelju. Oni zlostavljaju svoju decu i po nekoliko godina, a kažnjavaju se zatvorom u nekim slučajevima u trajanju od samo godinu i dva meseca.

Jurić je rekao da će se fondacija zalagati za uvođenje doživotne kazne slučaje koji su vezani za najteže zločine, među kojima je svakako i seksualni delikt.

- "Tijanin ubica je osuđen na maksimalnih 40 godina. Ne želim da razmišljam da li će mu sistem zbog nekih nazovi olakšavajućih okolnosti sutra odobriti prevremeno puštanje na slobodu. Nisam za mučenja, ugrožavanje ljudskih prava ili tako nešto, ali zbog svojih zločina takvi ljudi treba da doživotno snose posledice." - jasan je otac tragično preminule Tijane

Održana tribina o bezbednosti dece

Jedna od inicijativa na kojoj Fondacija TJ aktivno radi je dobijanje podrške za objavljivanje javnog registra seksualnih prestupnika i pedofila, ali i na sajtu na kojem će se objavljivati nestanci osoba.

- "U nacionalnom registru postoje registrovana samo 4 pedofila. Setimo se da je nedavno sprovedena policijska akcija "Armagedon" tokom koje je priveden određeni broj lica, ali baza se nije uvećala. Želja nam je da uz podršku nadležnih ministarstava i države oformimo taj javni uvid u dokazane pedofile, pa da javnost može da bude blagovremeno upozorena, ali i da pošaljemo jasnu poruku, da će seksualni prestupnici i pedofili biti javno obeleženi. Nadam se da će i to uticati na njihovu aktivnost!" - rekao je Jurić

Govoreći o sistemu za upozoravanje na nestanke, Jurić je sa žaljenjem konstatovao da iako policija danas mnogo brže deluje, mediji u prvoj fazi ne isprate dovoljno kvalitetno slučajeve kao što bio Tijanin.

- "Tijanin slučaj je vrlo brzo dobio izuzetno veliku pažnju cele Srbije. Tu su u mnogome pomogli mediji i na tome sam im zahvalan, ali bili smo svedoci da se posle Tijane desilo još nekoliko sličnih slučajeva, a neki od njih su nažalost imali i fatalan ishod. Strašno mi je žao što se Srbija nije podigla na noge i zbog njih, a to želimo da promenimo." - zaključio je Igor

Održana tribina o bezbednosti dece

Na pitanje iz publike kako poboljšati bezbednost dece na igralištima i generalno javnom prostoru, aludirajući na česta okupljanja sumnjivih lica, problematične odrasle dece, narkomana i migranata, Igor Jurić osvrnuo se na model "policajca iz komšiluka".

- "Zbog prirode posla živeo sam 5 godina u Belgiji. Par dana nakon što sam se doselio u kuću mi je došao policajac, predstavio se, objasnio mi šta su njegove obaveze, pitao me je čime se bavim i ko stanuje u ovom domu, a zatim mi i dao svoje kontakt podatke da ga pozovem ako bude bilo šta trebalo. Na prvu loptu bio sam iznenađen, ali sam ubrzo shvatio da je to osoba koja brine o bezbednosti našeg kraja, u stalnom je kontaktu sa nama i osećali smo se bezbedno. To je nešto što bih voleo da zaživi u Subotici, ali i u celoj Srbiji, da imamo svog pozornika i osobu od poverenja koji će lakše uočiti promene i uveren sam pravovremeno reagovati." - rekao je Jurić

Jovanoski: Roditelji da uzmu aktivnije učešće

Ispred Odeljenja za suzbijanje maloletničke delikvencije MUP-a, govorila je Nela Jovanoski, čiji je fokus bio na identifikaciji "internet predatora", zatim koji su tipični modeli njihovog ponašanja, kao i kako naučiti decu da vode računa o svojoj bezbednosti na internetu.

Održana tribina o bezbednosti dece

Jovanoski je govorila o najčešćim modelima, sistemu rada i prevarama koje su deo delovanja ove grupe ili pojedinaca, upozoravajući da se u ovu borbu moraju aktivnije uključiti i roditelji, ističući da "kada dete nema pažnju roditelja, ono ju traži u sledećoj osobi koja ju ponudi".

- "Neophodno je da roditelji konstantno upozoravaju na ovakve pretnje, da kontrolišu za šta njihovo dete koristi internet, sa kime komunicira i da ne dozvoli licima izvan prirodnog kruga poverenja da priđu deci i zadobiju njihovo poverenje, jer to je prvi korak ka otuđivanju." - rekla je predstavnica MUP-a

Zatvarajući tribinu kroz pitanja publike stvorio se utisak da ovakvih tribina treba biti više i da one treba da uključe još više roditelja, ali i da se sadržaj prilagodi za one najmlađe koji su dominantne žrtve nasilja u raznim oblicima.

Kroz dvočasovnu diskusiju pojavila su se i pitanja oko vršnjačkog i porodičnog nasilja, ali nažalost da bi se dobili kompletniji i konkretniji odgovori na pitanja na tribini je falio predstavnik Centra za socijalni rad.

Organizator ove edukativne tribine je bila Kancelarija za mlade Grada Subotice, a moderator Davor Marko.

Izvor: Subotica.com
Tribina na temu bezbednosti dece Tribina na temu bezbednosti dece Tribina na temu bezbednosti dece Tribina na temu bezbednosti dece Tribina na temu bezbednosti dece Tribina na temu bezbednosti dece Tribina na temu bezbednosti dece Tribina na temu bezbednosti dece
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 7890
Povezane teme

pedofil u subotici

internet pedofil

bezbednost dece

nasilje u školi

nasilje u porodici

vršnjačko nasilje

igor jurić

fondacija tijana jurić

seksualno nasilje

seksualni prestupnici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.