Komentara: 51
Pregleda: 14937

Održana tradicionalna seča badnjaka

06.01.2016. u 14:26h
Izvor: Subotica.com
Održana tradicionalna seča badnjaka

Vernici, koji poštuju julijanski kalendar, slave Badnji dan. Na ovaj dan, uoči praznika rođenja Isusa Hrista, prema običajima glava porodice sa prvim zracima sunca odlazi u šumu po badnjak. U urbanim sredinama, običaj je malo izmenjen, te postoji tradicija kolektivnog odlaska na seču badnjaka. U organizaciji Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava“ i Srpske pravoslavne opštine Subotica, ove godine, je 23. put organizovan kolektivni odlazak po badnjak u šumu, na Makovoj sedmici.

Pravoslavni vernici su se, u koloni automobila, jutos u 8h uputili od Hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg do šume na Makovoj sedmici na seču badnjaka.

„Seča i paljenje badnjaka je negovanje naših otačkih običaja. Svaki narod ima svoje običaje, a mi pravoslavni hrišćani, radosni smo, jer imamo veru u Boga, koji je na dan Božića sišao na zemlju i poživeo sa nama ljudima. Badnje drvo ima raznu simboliku, predstavlja Hrista kao nešto najčvršće, najtrajnije i večno, jer je Bog večan, svuda prisutan i svemoguć. Takođe, predstavlja i onu vatru, koji su ložili vitlejemski pastiri“, rekao je protonamesnik, Gordan Uvalić, paroh u Aleksandrovu.

Crkva je badnjaku dala novi smisao: grejući se oko badnjaka, ukućani se zagrevaju ljubavlju, iskrenošću i slogom, a svetlošću njegovom razgone mrak neznanja i praznoverja.

„Pravi vernici danas bi trebalo da budu dostojanstveni, da se ponašaju kao hrišćani. Oni koji se pripremaju za pričešće, neka se uzdržavaju od jela i pića, do sutra, do Božića. Svi bi trebalo da osećamo veliku radost i da tu radost delimo sa drugima. Neka se radost sa ovog mesta i iz hramova, gde će u popodnevnim časovima biti organizovano paljenje badnjaka, prenese i u naše domove“, poručio je paroh, Gordan Uvalić.

Otac Dragan Stokin, starešina Hrama Svetog vaznezenja Gospodnjeg izrazio je zadovoljstvo što iz godine u godinu, skup vernika postaje sve smisleniji i u skladu sa slavljenjem rođenja Hrista.

„Hristos je svojim dolaskom ukinuo besmisao istorije. Najznačajnije za sve nas je što nam je dao nadu da je život večan. Neka Bogomladenac bude svima pri pomoći, da tu pomoć ne odbacimo, jer je ta blagodet od Boga, blago neprocenjivo. Ako čovek voli i susreće sve u ljubavi, ako je dobar, onda će imati bogatstvo, koje se ne može nikakvim novcem kupiti. Čovek može da ima sve, a da nema ništa, ako ga niko ne voli, i on ne voli“, uputio je poruku otac Dragan Stokin.

Pravoslavni vernici okupiće se u 16.45h časova kod crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, odakle će krenuti litija ka gradskom trgu, gde će u 17 časova, uz prigodan program, badnjak biti osvećen, a potom i zapaljen.

Održana tradicionalna seča badnjaka

SVIMA KOJI SLAVE BOŽIĆ PO JULIJANSKOM KALENDARU REDAKCIJA PORTALA SUBOTICA.COM ČESTITA BADNJI DAN I ŽELI SREĆAN BOŽIĆ, DA GA PROVEDU U TOPLOM DOMU I U KRUGU DRAGIH OSOBA.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 3 meseca
Komentara: 51
Pregleda: 14937

Povezana vest

Povezane teme

makova sedmica

seča badnjaka

badnji dan

pravoslavni božić

dragan stokin

posvećenje badnjaka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.