• Pregleda: 1070

Održana promocija projekta „Dušu nisu ubili“

U Zadužbini Dušana Radića, sinoć je održana promocija projekta „Dušu nisu ubili“, Udruženja „Srpsko-ruski most“ iz Banja Luke, koji se bavi stradanjem srpskog civilnog stanovništva u Bosni i Hercegovini u 20. veku. Promociju su, u okviru manifestacije Dani Republike Srpske u Srbiji, organizovali Predstavništvo Republike Srpske u našoj zemlji i Srpski kulturni centar „Sveti Sava“.
Održana promocija projekta „Dušu nisu ubili“

Projekat „Dušu nisu ubili“, sastoji se od istoimenog dokumentarnog filma i knjige, autorke i novinarke Mire Lolić Močević, i knjige „Zatiranje Srba u Bosni i Hercegovini u 20. veku“, autora prof. dr Drage Mastilovića, dekana Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

Ova dela, nastala sa željom da budu sastavni deo kulture pamćenja srpskog naroda i da istinu o stradanju učine vidljivom i priznatom u celom svetu, sadrže svedočenja 59 svedoka, šest naučnih radnika i istoriografske dokumente o srpskom narodu i njegovom stradanju u dva svetska i jednom građanskom ratu. Prema podacima iz perioda Austrougarske monarhije, Srbi su u 20. vek ušli kao većinski narod na prostoru Bosne i Hercegovine, a iz njega su izašli sa manjkom od skoro 15 procenata stanovništva.

- Zahvaljujući pre svega volji i borbi srpskog naroda u BiH, stvorena je Republika Srpska, čiji institucionalni okvir je danas jedini garant opstanka srpskog naroda u BiH. Republika Srpska danas predstavlja ono što je govorio pokojni akademik Ekmečić, ostatke ostataka srpskog naroda zapadno od reke Drine, i da nije nje i njenog institucionalnog okvira koji štiti srpski narod, sigurno je da ga za kratak istorijski period ne bi bilo na ovom prostoru - rekao je prof. dr Mastilović.

U sklopu Dana Republike Srpske u Srbiji, u SKC „Sveti Sava“, sutra će biti predstavljen književni portret Novice Telebaka, pesnika iz Hercegovine, a u petak književni portret Miladina Berića, pesnika i satiričara iz Banja Luke. Oba dana program počinje u 19 časova.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

1
Realan Odgovori
Salonske patriote! A šta rade u korist Srba u sadašnjosti i budućnosti? Ništa.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.