• Pregleda: 980

Održana otvarajuća konferencija projekta "Theatro"

Na Otvorenom univerzitetu održana je otvarajuća konferencija projekta “Pozorišna umetnost kao regionalno središte za dečju socijalizaciju-Theatro“, koji u okviru prekograničnog programa sa Mađarskom, realizuju Otvoreni univerzitet i Pozorište lutaka “Bela Kever” iz Segedina.
Održana otvarajuća konferencija projekta "Theatro"

Projekat “Theatro”, koji će biti realizovan do polovine sledeće godine ima za cilj razvoj dečje pozorišne umetnosti, kroz edukaciju, informisanje, kao i razmenu iskustava pozorišnih radnika.

- Ideja projekta je da se pozorišna umetnost za decu koristi kao medij koji će povezati ne samo regije, institucije već i krajnje korisnike, decu, njihove roditelje, profesionalce u intezivniju interakciju vezanu za dečje stvaralaštvo, a i same aktivnosti edukativnog tipa - ističe Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta dodajući da će prva aktivnost  u okviru projekta biti organizovanje lutkarske radionice - Počinjemo sa lutkarskom radionicom za decu koja će se u narednih mesec i po dana održati na Otvorenom univerzitetu, nastavićemo u vreme Međunarodnog festivala pozorišta za decu lutkarskim kampom za decu gde će deca iz Subotice i Segedina proći dodatnu obuku. Nakon Festivala će se pripremati lutkarske predstave, koje će takođe praviti deca koja su prošla te obuke i onda će te predstave biti prikazane i na segedinskom i na našem Festivalu.

Saradnja subotičkog i segedinskog pozorišta kroz projekat “Theatro” prema rečima direktora Pozorišta “Bela Kever”, Lasla Kevera, daće veliki doprinos misiji širenja lutkarske kulture u prekograničnim oblastima.

- Smatramo da će sve aktivnosti koje će biti realizovane tokom trajanja projekta pomoći našoj dugoročnoj misiji na kojoj radimo već godinama. Pre svega tu mislim na razmenu predstava, na stvaranje virtuelnog lutkarskog muzeja a možda je najvažnije putovanje dece radi poseta predstavama u drugoj zemlji tj. upoznavanje sa kulturom druge zemlje - kaže Laslo Kever, direktor Pozorišta lutaka “Bela Kever”

 Vrednost projekta je 92 hiljade evra, od čega Evropska unija finansira oko 80 hiljada evra.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
SISTEM Odgovori
Srbija je jedan veliki teatar u kome se odvija milenijumska predstava. Glumci su isti oni koji uništavaju moj autoritet na ovom sajtu.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.