Komentara: 2
Pregleda: 4352
Foto

Održana Opštinska smotra recitatora

02.03.2018. u 15:00h
Izvor: Subotica.com
Gradska biblioteka Subotica je i ove godine bila domaćin 30. po redu Opštinske smotre recitatora, pod nazivom "Pesniče naroda mog". Na ovogodišnjoj smotri predstavilo se 93 recitatora iz osnovih i srednjih škola, kulturno-umetničkih društava, udruženja i kulturnih centara našeg grada.
Održana Opštinska smotra recitatora

Tradicionalna smotra recitatora organizuje se svake godine na republičkom nivou, a za područje našeg grada održana je danas u Gradskoj biblioteci Subotica. Pred tročlani žiri izašlo je 93 recitatora osnovnih i srednjih škola, kulturno-umetničkih društava, udruženja i kulturnih centara, koji razvijaju i neguju lepo kazivanje poezije u Subotici.

- Recitovala sam pesmu "Pošla koka na pazar", koju mi je učiteljica pomogla da odaberem. Volim poeziju i da čitam velike priče i pesme. Nisam imala tremu dok sam nastupala, nije bilo strašno i osećala sam se baš super - rekla je Sara Rašković, učenica trećeg razreda OŠ "Hunjadi Janoš".

- Meni je isto učiteljica pomogla da izaberem pesmu. Nemam tremu, pošto sam već više puta učestvovao na takmičenju i lepo mi je. Najviše volim da čitam knjige o zmajevima - nadovezao se Martin Vukov, učenik četvrtog razreda OŠ "Matko Vuković", koji je recitovao pesmu "Nosim sve torbe a nisam magarac".

Održana Opštinska smotra recitatora

Takmičari su bili u prilici da recituju pesme na sva tri službena jezika Subotice, odnosno na srpskom, mađarskom i hrvatskom, ali i na jezicima nacionalnih manjina koje žive u našem gradu. Prema rečima Bernardice Ivanković, informatorke na Dečjem odeljenju Gradske bibiloteke Subotica, veliki broj prijavljenih takmičara je pokazatelj da Subotičani vole poeziju, te da recitatorstvo u našem gradu ima budućnost.

- Deca osnovnoškolskog uzrasta mogla su da recituju pesme do tri, a srednjoškolci do četiri minuta. Ono što žiri traži, jeste da pesma bude prikladna za uzrast i pol deteta, slušaju kakva je akcentuacija, dikcija, izražajnost, osećajnost, koliko su izneli i da li su prepoznali misaoni sled pesme. Naravno, potrebno je voditi računa da to ne pređe u glumatanje, jer je ovo recitovanje, gde se isključivo glasom i licem može preneti pesma - objasnila je Ivanković. 

Održana Opštinska smotra recitatora

Recitatorske sposobnosti takmičara procenjivao je tročlani žiri, čiji je predsednik Milan Vejnović, glumac Narodnog pozorišta Subotica, a uz njega glumica Žužana Kalmar i profesorka Katarina Čiliković.

- Oni koji po mišljenju žirija budu najbolji, učestvovaće na višem rangu takmičenja, odnosno Zonskoj smotri recitatora koja će se održati u subotu, 10. marta, takođe u Gradskoj biblioteci. Tada će, pored naših recitatora, učestvovati i deca koja su pobedila na Opštinskim takmičenjima u Apatinu, Somboru, Kanjiži, Senti, Adi, Malom Iđošu i Bačkoj Topoli - dodala je Ivanković.

Izvor: Subotica.com
Opštinska Smotra recitatora Opštinska Smotra recitatora Opštinska Smotra recitatora Opštinska Smotra recitatora Opštinska Smotra recitatora Opštinska Smotra recitatora Opštinska Smotra recitatora Opštinska Smotra recitatora
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 1 mesec
Komentara: 2
Pregleda: 4352

Povezana vest

Povezane teme

gradska biblioteka

biblioteka subotica

gradska biblioteka subotica

smotra recitatora

recitatori

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.