• Pregleda: 2670

Održana Opštinska smotra recitatora

Gradska biblioteka Subotica je i ove godine bila domaćin 30. po redu Opštinske smotre recitatora, pod nazivom "Pesniče naroda mog". Na ovogodišnjoj smotri predstavilo se 93 recitatora iz osnovih i srednjih škola, kulturno-umetničkih društava, udruženja i kulturnih centara našeg grada.
Održana Opštinska smotra recitatora

Tradicionalna smotra recitatora organizuje se svake godine na republičkom nivou, a za područje našeg grada održana je danas u Gradskoj biblioteci Subotica. Pred tročlani žiri izašlo je 93 recitatora osnovnih i srednjih škola, kulturno-umetničkih društava, udruženja i kulturnih centara, koji razvijaju i neguju lepo kazivanje poezije u Subotici.

- Recitovala sam pesmu "Pošla koka na pazar", koju mi je učiteljica pomogla da odaberem. Volim poeziju i da čitam velike priče i pesme. Nisam imala tremu dok sam nastupala, nije bilo strašno i osećala sam se baš super - rekla je Sara Rašković, učenica trećeg razreda OŠ "Hunjadi Janoš".

- Meni je isto učiteljica pomogla da izaberem pesmu. Nemam tremu, pošto sam već više puta učestvovao na takmičenju i lepo mi je. Najviše volim da čitam knjige o zmajevima - nadovezao se Martin Vukov, učenik četvrtog razreda OŠ "Matko Vuković", koji je recitovao pesmu "Nosim sve torbe a nisam magarac".

Takmičari su bili u prilici da recituju pesme na sva tri službena jezika Subotice, odnosno na srpskom, mađarskom i hrvatskom, ali i na jezicima nacionalnih manjina koje žive u našem gradu. Prema rečima Bernardice Ivanković, informatorke na Dečjem odeljenju Gradske bibiloteke Subotica, veliki broj prijavljenih takmičara je pokazatelj da Subotičani vole poeziju, te da recitatorstvo u našem gradu ima budućnost.

- Deca osnovnoškolskog uzrasta mogla su da recituju pesme do tri, a srednjoškolci do četiri minuta. Ono što žiri traži, jeste da pesma bude prikladna za uzrast i pol deteta, slušaju kakva je akcentuacija, dikcija, izražajnost, osećajnost, koliko su izneli i da li su prepoznali misaoni sled pesme. Naravno, potrebno je voditi računa da to ne pređe u glumatanje, jer je ovo recitovanje, gde se isključivo glasom i licem može preneti pesma - objasnila je Ivanković. 

Recitatorske sposobnosti takmičara procenjivao je tročlani žiri, čiji je predsednik Milan Vejnović, glumac Narodnog pozorišta Subotica, a uz njega glumica Žužana Kalmar i profesorka Katarina Čiliković.

- Oni koji po mišljenju žirija budu najbolji, učestvovaće na višem rangu takmičenja, odnosno Zonskoj smotri recitatora koja će se održati u subotu, 10. marta, takođe u Gradskoj biblioteci. Tada će, pored naših recitatora, učestvovati i deca koja su pobedila na Opštinskim takmičenjima u Apatinu, Somboru, Kanjiži, Senti, Adi, Malom Iđošu i Bačkoj Topoli - dodala je Ivanković.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

2
Realan Original Odgovori
Nadam se da će dogodine recitovati i moju poziju.

OBLAK ISTINE

Istina se negde u oblaku krije.
Gde nije tama.
Taj se oblak nad Zapadom vije.
Ta tama je u vama.
Večnost ga razvaja od Srbije.

Gebelosvke metode
taj oblak kriju.
Čak I na ovom mestu razonode.
Guše nam Srbiju.
Istina boli, kad iz oblaka grne.
Probada grudi.

Ali čoveka u REALNOST vrne.
Iz nesvesti se budi.
Takva se SVEST
Na Zapadu ceni.
Dok vama svaka moja ispovest

Na usta penu peni.
Subotice grade!
Što ti snegu fali soli.
Šetaj uzdignute brade
i kada te to boli!

Istina je znanje
što približava REALNOSTI
Sklonite to granje
što vas odvaja od pismenosti!


Tama neće sama
Iz Subotice otići.
Ali pomoći ću ja vama.
Zapadna REALNOST će stići.
I oblak istine od beloga dima.
As
Смараш
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.