Komentara: 29
Pregleda: 3482
Foto

Održana liturgija i pomen za sve učesnike borbi za Srpsku Vojvodinu od pre 175 godina

06.03.2024. u 11:28h
Izvor: Subotica.com
Juče, 5. marta, u hramu Vaznesenja Gospodnjeg služena je liturgija i pomen za sve učesnike borbi za Srpsku Vojvodinu od pre 175 godina, a naročito vojnika palih u Kaponjskoj bici koja se na taj datum odigrala kod Subotice 1849. godine.
Održana liturgija i pomen za sve učesnike borbi za Srpsku Vojvodinu od pre 175 godina

Nakon poraza kod Kaponje usledili su tragični događaji, poput pada Srbobrana u aprilu i bombardovanja Novog Sada sa Petrovaradina u junu. Subotica je, kao baza mađarskih revolucionarnih snaga bila mesto gde su dovođeni zarobljenici sa ratišta, pa je tako u njoj tokom 1849. stradalo 43 Srba, od kojih je 32 bilo iz Srbobrana, koji je u borbama i odmazdi pobednika izgubio pola svog stanovništva.

Subotička crkvena opština je, u sećanje na njih, 1928. podigla dve spomen-ploče na ulazu u hram Svetog vaznesenja, koje su oštećene u savezničkom bombardovanju grada 1944. godine.

Održana liturgija i pomen za sve učesnike borbi za Srpsku Vojvodinu od pre 175 godinaLiturgija je služena u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine subotičke i Udruženja Srba Subotice "Arsenije Čarnojević" a pomen je služio protonamesnik Goran Ranisavljević, paroh srbobranski, sa subotičkim sveštenicima.

Ranisavljević se zahvalio subotičkom arhijerejskom namesništvu i udruženju "Arsenije Čarnojević" na svedočenju srpskog jedinstva i negovanju sećanja na tragično stradale stanovnike Srbobrana, koji je pre 175 godina ostao bez čitavih znamenitih porodica. Prezviter Veljko Vasiljev, arhijerejski namesnik subotički istakao je da kultura sećanja uvek treba da bude molitvena i crkvena i da će pravoslavna crkva u Subotici uvek biti otvorena za negovanje sećanja i organizovanje pomena za one koji su postradali za veru i slobodu.

Održana liturgija i pomen za sve učesnike borbi za Srpsku Vojvodinu od pre 175 godinaZamenik predsednika Upravnog odbora Udruženja "Arsenije Čarnojević", Sava Stambolić, zahvalio gostima iz Srbobrana, posebno Danijelu Kulačinu, predsedniku Centra za razvoj Šajkaške i savetnika Ministra za brigu o selu, koji je prisustvovao liturgiji i pomenu.

Stambolić je naglasio da će se zajedničke akcije i saradnja sa ovom organizacijom, koja je 2021. uspela da prenese posmrtne ostatke vožda Đorđa Stratimirovića iz Beča u Sremske Karlovce, nastaviti, u cilju otimanja od zaborava znamenitih događaja i ličnosti iz vremena Revolucije 1848. i 1849. godine. Za subotičko udruženje jedan takav događaj je Kaponjska bitka, čiji ishod je doneo veliku nesreću srpskom narodu u Bačkoj, ali koja može da bude tačka zbližavanja i međusobnog većeg razumevanja srpskog i mađarskog naroda, kroz proučavanje zajedničke istorije, u kojoj je bilo i viteških bitaka poput Kaponje, ali i tragedija poput svega što je snašlo Srbobran i Južnu Bačku pre 175 godina.

Izvor: Subotica.com
Liturgija i pomen za sve učesnike borbi za Srpsku Vojvodinu od pre 175 godina Liturgija i pomen za sve učesnike borbi za Srpsku Vojvodinu od pre 175 godina Liturgija i pomen za sve učesnike borbi za Srpsku Vojvodinu od pre 175 godina Liturgija i pomen za sve učesnike borbi za Srpsku Vojvodinu od pre 175 godina Liturgija i pomen za sve učesnike borbi za Srpsku Vojvodinu od pre 175 godina Liturgija i pomen za sve učesnike borbi za Srpsku Vojvodinu od pre 175 godina Liturgija i pomen za sve učesnike borbi za Srpsku Vojvodinu od pre 175 godina Liturgija i pomen za sve učesnike borbi za Srpsku Vojvodinu od pre 175 godina
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 mesec i 3 nedelje
Komentara: 29
Pregleda: 3482
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.