Komentara: 19
Pregleda: 4547
Foto

Održana komemoracija žrtvama iz 1944. godine

02.11.2023. u 18:54h
Izvor: Subotica.com
Na Senćanskom groblju , na parceli broj 44 kod spomen kompleksa “Ptica slomljenih krila”, danas je održan centralni komemorativni skup u spomen na nevine žrtve iz 1944. i 1945. godine.
Održana komemoracija žrtvama iz 1944. godine

Tada, po oslobođenju u Drugom svetskom ratu, streljano je više od hiljadu nevinih ljudi, bez suđenja i presude, pod optužbom da su bili na strani okupatora. Među streljanima je najviše Mađara, ali se na spomen ploči mogu pročitati i nemačka, jevrejska, hrvatska, bunjevačka, pa čak i srpska imena.

Komemorativni skup počeo je minutom ćutanja povodom smrti Ištvana Pastora, predsednika Skupštine AP Vojvodine i predsednika Saveza vojvođanskih Mađara, zahvaljujući kome se o ovim  događajima iz 1944/45. godine danas može govoriti bez straha.

Održana komemoracija žrtvama iz 1944. godine

- Čuvamo sećanja na nevine žrtve a njihova sudbina treba da služi kao opomena budućim generacijama. Živimo u vremenu kada su ovakva javna obeležavanja postala prirodna stvar, ali znamo da nije uvek bilo tako, trebalo je da prođe pet decenija da bismo mogli slobodno položiti cveće na neobeležene masovne grobove. Morali smo da radimo uporno još 20 godina da bi se i na državnom nivu žrtve rehabilitovale – istakao je Balint Pastor, predsednik Skupštine grada, podsećajući da je oformljena mešovita mađarsko-srpska komisija i da je 2014. Vlada Srbije ukinula kolektivnu krivicu. – Skoro smo poverovali da živimo u vremenima kada su činjenice i osnovne civilizacijske vrednosti došle na svoje mesto. Međutim, neke liberalne grupacije, koje sebe nazivaju opozicija, sada nas nazivaju fašistima jer  želimo da odamo počast svim nevinim žrtva.Strahote koje su se dogodile ne možemo promeniti i izbrisati. Kamo sreće da možemo! Ali je zato naš zadatak i naša obaveza da učinimo ono što možemo, a to je da sačuvamo uspomenu i da sprečimo govor mržnje.I žrtve Racije počinjene 1942. godine jesu naše žrtve. Jer mi osuđujemo svaku nepravdu, samopresuđivanje i surovost, ko god da je počinilac.

Održana komemoracija žrtvama iz 1944. godineVence su položili predsednik Skupštine grada Balint Pastor, Marko Marić, zamenik gradonačelnika Subotice, Bojan Šoralov, načelnik SBO, Arpad Fremond, predsednik MNS, Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica BNS, Karolina Bašić, član HNV, predstavnici konzulata Mađarske, Jevrejske opštine…

Takođe, danas je u Bajmoku, na Spomen groblju kod Bagrema, održano sećanje na nedužne žrtve stradale 2. novembra 1944. godine, a komemorativni skupovi održani su i na Velikom groblju u Čantaviru i na Kelebiji.

U crkvi Svetog Jurja na Senćanskom putu održan je pomen nevinim žrtvama iz 1944/45. godine.

Izvor: Subotica.com
Komemoracija žrtvama iz 1944. godine Komemoracija žrtvama iz 1944. godine Komemoracija žrtvama iz 1944. godine Komemoracija žrtvama iz 1944. godine Komemoracija žrtvama iz 1944. godine Komemoracija žrtvama iz 1944. godine Komemoracija žrtvama iz 1944. godine Komemoracija žrtvama iz 1944. godine
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 meseci i 1 dan
Komentara: 19
Pregleda: 4547
Povezane teme

spomenik ptica slomljenih krila

senćansko groblje

balint pastor

komemoracija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.