Komentara: 21
Pregleda: 25331

Preminuo Ištvan Pastor

30.10.2023. u 17:59h > 31.10.2023. u 08:53h
Izvor: Subotica.com
Posle teške bolesti danas je preminuo Ištvan Pastor (68), predsednik Skupštine AP Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara.
Preminuo Ištvan Pastor

Ištvan Pastor  je rođen 1956. godine u Novom Kneževcu. Po zanimanju je bio pravnik. Bio je član je Saveza vojvođanskih Mađara od osnivanja, 1995. godine, a od 2007. je predsednik stranke.

U periodu 1992- 2000. bio je odbornik u Skupštini Opštine Subotica,  a u mandatu 1996–2000. i savezni poslanik u Saveznoj skupštini SRJ;  od 1999. do 2002. godine član privremenog Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine i predsednik izvršnog odbora;  od 2000. do 2008. godine pokrajinski sekretar za privatizaciju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća, a od 2008. do 2012. pokrajinski sekretar za privredu; u dva mandata bio je potpredsednik Izvršnog veća AP Vojvodine.

Nakon izbora 2012. godine izabran je za poslanika u Skupštini AP Vojvodine po većinskom sistemu  i izabran za predsednika Skupštine AP Vojvodine. 2016. godine na izborima za poslanike u Skupštinu AP Vojvodine ponovo je izabran za poslanika i po drugi put za predsednika Skupštine AP Vojvodine. Od 2020. godine bio je na čelu pokrajinskog parlamenta.

Datum, vreme i mesto sahrane biće saopšteni naknadno.

 

Gradonačelnik Bakić uputio saučešće

Sa dubokim žaljenjem i tugom sam primio vest da nas je napustio Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara, mudar čovek i političar koji je bio posvećen razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa između Srba i Mađara, i jačanju zajedništva svih građana i naroda Srbije zasnovanom na međusobnom razumevanju, poštovanju i toleranciji.

Ištvan Pastor se zalagao da mađarska zajednica u Vojvodini neguje svoj identitet, da se ekonomski i socijalno osnažuje, da razvija obrazovanje i kulturu na maternjem jeziku, ali je, kao njen lider, istovremeno nastojao da što je moguće više doprinese razvoju Srbije i realizaciji projekata koji su od izuzetnog značaja za dalje učvršćivanje srpsko-mađarskog prijateljstva.

Sa Pastorom sam, kroz našu višegodišnju saradnju, razvio jedan pre svega prijateljski odnos koji se zasnivao na obostranom poverenju i poštovanju. Pamtiću ga kao dobrog i razumnog čoveka i političara koji je držao do date reči, kao i po njegovoj ogromnoj želji da unapređuje i poboljšava odnose u našem društvu i državi.

Njegov odlazak je veliki gubitak za politički i društveni život mađarskog naroda i Republike Srbije u celini, ali i obaveza svima nama da ciljeve za koje se zalagao nastavimo da ostvarujemo, da i dalje idemo putem saradnje i zajedništva i da se još više posvetimo ekonomskom napretku i prosperitetu Srbije.

Izražavam duboko saučešće porodici, prijateljima, partijskim kolegama i poštovaocima Ištvana Pastora.                                                                                

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 meseci i 3 nedelje
Komentara: 21
Pregleda: 25331

Povezana vest

Povezane teme

ištvan pastor

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.