Komentara: 0
Pregleda: 1781
Foto

Održana Godišnja skupština Crvenog krsta Subotice

14.05.2021. u 15:26h
Izvor: Subotica.com
Kao najsvečaniji događaj u godini, Crveni krst Subotice sinoć je održao Godišnju skupštinu u Velikoj većnici Gradske kuće, na kojoj je usvojen Izveštaj o radu za prošlu i Plan rada za ovu godinu, a potom je usledio svečani deo sednice, u okviru kojeg su istaknutim pojedincima i preduzećima uručena visoka priznanja Crvenog krsta Srbije i Crvenog krsta Subotice.
Održana Godišnja skupština Crvenog krsta Subotice

Naš sugrađanin Ivan Ivandekić priključio se Crvenom krstu Subotice još 1976. godine, kada se kao osnovac takmičio u pružanju prve pomoći. Kako i sam priznaje, tada nije bio svestan da će to biti njegov životni poziv, koji i danas obavlja, prenoseći svoje bogato znanje i iskustvo mlađim naraštajima. Za više od tri decenije volontiranja, tokom kojih je napravio pauzu samo za vreme služenja vojnog roka, sinoć je odlikovan "Zlatnim znakom" Crvenog krsta Srbije, visokim priznanjem za nesebičan humanitarni rad tokom svih ovih godina.

- Ne mogu ni da opišem koliko to znači. To čovek mora da oseti i, po mom mišljenu, ovo nema cenu. Ovo je jedna neprocenljiva vrednost i zahvalan nam Crvenom krstu, kako gradskoj, tako i pokrajinskoj i republičkoj organizaciji, što su me prihvatili i što imamo lepu saradnju. To je moje osnovno zanimanje koje volim - rekao je Ivandekić povodom dobijanja priznanja.

Održana Godišnja skupština Crvenog krsta SuboticeUz njega, sinoć su ovim prizanjem nagrađeni i dr Nada Kosić Bibić, dr Marija Stević Major i firma "Ivašped", dok su "Srebrni znak" Crvenog krsta Srbije dobili Peđa Ivović, Aleksa Petrić, te firme "SMB betonjerka" i "Office Shoes". Dobitnicima je priznanja uručila Simka Somer, potpredsednica Crvenog krsta Srbije, koja je čestitala i veliki jubilej Crvenom krstu Subotice, 135 godina rada po, kako je istakla, principima najvećeg pokreta u svetu.

- Ne moramo ići daleko u prošlost da bismo konstatovali da je malo nesreća i humanitarnih kriza koje nisu direktno ili indirektno dotakle i pogodile Suboticu, a time i vašu organizaciju Crvenog krsta - rekla je Somer, podsetivši da je Crveni krst Subotice poneo veliki teret tokom izbegličke krize devedesetih godina, poplava 2013. i 2014. godine, kao i migrantske krize. - I ova poslednja, globalna nesreća izazvana virusom kovid-19, nametnula je našoj organizaciji složene zadatke. Trebalo je naći put da stignemo do onih kojima je pomoć bila najpotrebnija, a njih je bilo više nego ikad, a da pri tome sačuvamo zdravlje i živote naših volontera. Ovaj zadatak je bio složen, a vi ste u njemu, kao i svim humanitarnim izazovima, bili i uspešni.

Održana Godišnja skupština Crvenog krsta SuboticeSvoje visoko priznanje sinoć je delio i Crveni krst Subotice, a "Zlatnu plaketu" poneli su Aleksandar Petrić, Bežika Kišpal, Janoš Kočiš, Služba za transfuziologiju Opšte bolnice Subotica i firme "Ametek" i "Support". Po rečima Siniše Trajkovića, sekretara gradske organizacije, svi nosioci priznanja, kao i zaposleni, volonteri i građani koji su se dobrovoljno javljali da pruže podršku u radu, u velikoj su meri zaslužni za spovođenje misije Crvenog krsta.

- Mi smo iskustveno, kroz poplave, smetove, migranstku krizu i sad, ovu nesrećnu pandemiju, shvatili da smo svi mi zapravo volonteri Crvenog krsta i, zaista, kada je potrebno, svi stajemo na stranu dobra i humanosti, da nadjačamo nevolju koja nas je snašla - poručio je Trajković.

Održana Godišnja skupština Crvenog krsta SuboticeSkupštini Crvenog krsta Subotice prisustvovao je i gradonačelnik Stevan Bakić, koji se zahvalio svim dobitnicima priznanja na nesebičnoj pomoći koju su pružili Crvenom krstu Subotice.

- Grad Subotica takođe pomaže našu gradsku organizaciju, pa čak mogu slobodno reći, ove godine jače nego ikad, jer ova pandemija je pored mnogo loših stvari, donela i neke dobre. Zbližila je lokalnu samoupravu još više sa gradskom organizacijom Crvenog krsta - istakao je Bakić, dodajući da su pored finansiranja redovnih programa, ove godine u gradskom budžetu izdvojena sredstva i za finansiranje javnih ovlašćenja Crvenog krsta. - Nadam se da će sledeće godine biti još više sredstava i da ćemo još više pojačati saradnju sa Crvenom krstom.

Održana Godišnja skupština Crvenog krsta SuboticeU protekloj godini, rad Crvenog krsta Subotice bio je usmeren na suzbijanje pandemije virusa kovid-19, a u fokusu su bili građani stariji od 65 godina i oni u izolaciji, koje su mobilni timovi obilazili i snabdevali neophodnim namirnicama, higijenskim sredstvima i lekovima, dok su u ovoj godini, aktivnosti svedene na pružanje podrške procesu imunizacije stanovništa, kako kroz angažovanje na punktu u Novoj opštini, tako i kroz Pozivni centar, iz kojeg su od februara pa do danas, volonteri uputili preko 30.000 poziva našim sugrađanima.

Izvor: Subotica.com
Svečana Skupština Crvenog krsta Subotica Svečana Skupština Crvenog krsta Subotica Svečana Skupština Crvenog krsta Subotica Svečana Skupština Crvenog krsta Subotica Svečana Skupština Crvenog krsta Subotica Svečana Skupština Crvenog krsta Subotica Svečana Skupština Crvenog krsta Subotica Svečana Skupština Crvenog krsta Subotica
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1781

Povezane vesti

Povezane teme

crveni krst

nedelja crvenog krsta

crveni krst subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.