Komentara: 0
Pregleda: 2861
Foto

Crveni krst Subotice proslavlja 135 godina postojanja

31.03.2021. u 15:27h
Izvor: Subotica.com
Skromno i u skladu sa protivepidemijskim merama, aktivisti i volonteri Crvenog krsta Subotice obeležili su danas veliki jubilej, 135 godina postojanja i delovanja ove gradske organizacije.
Crveni krst Subotice proslavlja 135 godina postojanja

Srpsko društvo Crvenog krsta osnovano je 1876. godine na inicijativu uglednog vojnog lekara, dr Vladana Đorđevića, a deceniju kasnije osnovan je Crveni krst Subotice. Za vreme rada ove humanitarne gradske organizacije, koji se provlači kroz čak tri veka, ostvareni su vrhunski rezultati i podvizi, dok je osnovna misija ostala ista, a to je ublažavanje ljudske patnje.

- Vreme iz nas i vreme u kojem živimo je bilo, nažalost, ispunjeno brojnim nedaćama, nesrećama, stradanjima, ratovima i ljudskim patnjama koje su izazvane kako oružanim sukobima, tako prirodnim, ekološkim ili drugim nesrećama. Mi se sa njima uspešno i nemurno borimo, izlazimo na kraj i pružamo pomoć sve ovo vreme svim ugroženim licima koja su u stanju socijalne, zdravstvene ili bilo koje druge potrebe u kojoj Crveni krst može da pomogne - kazao je dr Siniša Trajković, sekretar Crvenog krsta Subotice.

Crveni krst Subotice proslavlja 135 godina postojanja

Crveni krst Subotice proslavlja 135 godina postojanja

Svečanosti povodom jubileja prisustvovao je i gradonačelnik Stevan Bakić, koji je naglasio da je Crveni krst Subotice uvek bio pouzdan partner lokalne samouprave, na šta je izuzetno ponosan.

- Naročito kada su bile uvedne vanredne okolnosti, pokazana je otvorena, iskrena i efikasna saradnja pripadnika lokalne samouprave i aktivista Crvenog krsta, kako na terenu, tako i u koordinisanom radu pozivnih centara i u pripremi paketa za naše najstarije sugrađane. Ta saradnja je nastavljanja i tokom ove godine i lokalna samouprava redovno izvršava svoje finansijske obaveze za rad Narodne kuhinje i Prihvatilište za beskućnike. Ono na šta sam izuzetno ponosan, jeste da smo posle mnogo godina vratili finansiranje iz budžeta javno ovlašćenje, koje je zakon propisao Crvenom krstu, tako da smo budžetirali milion i 680 hiljada dinara za aktivnosti dobrovoljnih davalaca krvi, kao i milion i 627 hiljada dinara za delovanje u nesrećama. To je ojačalo našu saradnju i produbilo partnerske odnose između lokalne samouprave i Crvenog krsta, i Grad će nastaviti da jača tu saradnju - poručio je Bakić.

Crveni krst Subotice proslavlja 135 godina postojanja

Veliki jubilej aktivnisti i volonteri Crvenog krst Subotice provode u vanrednim okolnostima, angažovani na punktu za imunizaciju u Novoj opštini i u Pozivnom centru iz kojeg svakodnevno obaveštavaju na stotine građana o terminima vakcinacije i revakcinacije. Njihov rad se takođe ogleda u pripremi i podeli obroka korisnicima Narodne kuhinje, organizaciji akcija dobrovoljnog davanja krvi, sprovođenju zdravstveno-preventivnog programa u saradnji sa drugim zdravstvenim ustanovama u gradu, kao i programu za omladinu o prevenciji trgovine ljudima i nasilničkog ponašanja, Službe na vodi, te pružanja prve pomoći po kojoj su i prepoznati.

Izvor: Subotica.com
Obraćanje povodom 135 godina postojanja i humanitarnog rada Crvenog krsta Subotica Obraćanje povodom 135 godina postojanja i humanitarnog rada Crvenog krsta Subotica Obraćanje povodom 135 godina postojanja i humanitarnog rada Crvenog krsta Subotica Obraćanje povodom 135 godina postojanja i humanitarnog rada Crvenog krsta Subotica Obraćanje povodom 135 godina postojanja i humanitarnog rada Crvenog krsta Subotica Obraćanje povodom 135 godina postojanja i humanitarnog rada Crvenog krsta Subotica Obraćanje povodom 135 godina postojanja i humanitarnog rada Crvenog krsta Subotica Obraćanje povodom 135 godina postojanja i humanitarnog rada Crvenog krsta Subotica
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 3 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 2861

Povezana vest

Povezane teme

crveni krst

jubilej crvenog krsta

stevan bakić

crveni krst subotica

dr siniša trajković

jubilej

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.