Komentara: 0
Pregleda: 2427
Foto

Održana Evropska noć istraživača

25.09.2021. u 10:52h
Izvor: Subotica.com
Eko luna park, EkoBus, Eko-kalkulator i još mnogo projekata koji se bave zaštitom životne sredine, subotički đaci ponosno su predstavili na ovogodišnjoj Evropskoj noći istraživača, koja se juče održala u fiskulturnoj sali Tehničke škole "Ivan Sarić".
Održana Evropska noć istraživača

Kako bi smanjili zagađenje vazduha ugljen-dioksidom, učenici 6. razreda OŠ "Ivan Goran Kovačić", Aljoša Krmpotić, Livija MolnarMarko Popović, osmislili su i napravili samovozeći električni autobus koji se kreće na punjive baterije i energiju vetra, te tako ne šteti životnoj sredini. Iako je model ovog EkoBusa, kako su ga nazvali, za sada veličine igračke, mladi istraživači smatraju da bi vrlo lako mogao da bude i deo naše stvarnosti.

- Naš robot radi na električnu energiju i ne izbacuje nimalo ugljen-dioksida. Još jedna stvar kako doprinosi prirodi, jeste i to što ovaj robot, koji je za sada samo model, ne ide dovoljnom brzinom da bi zapravo imao primenu, ali da bi se pretvorio u pravu stvar ima na sebi i dva propelera sa strane, koji rade kao vetrenjača praveći struju, što znači da bi mogao da radi na obnovljivi izvor energije - objasnio je Marko Popović.

Ono što već sada ima primenu, jeste projekat samozalivajuće saksije za uzgoj hidroponskih kultura, koji su predstavili učenici Politehničke škole. U cilju buđenja ekološke svesti i izbacivanja iz upotrebe sve popularnijih plastičnih saksija, oni su od recikliranog materijala napravili saksiju, koja istovremeno i snabdeva biljku dovoljnom količinom vode na duži vremenski period.

- Iskoristili smo staru keramičku saksiju i oko nje zalepili izlomljeni crep. Napravili smo pregradu koja razdvaja deo za biljku i deo u koji se sipa voda, a specifičnost ove saksije se ogleda u tome što umesto zemlje koristi keramzit, odnosno glinene kuglice koje drže biljku uspravnom i zadržavaju vodu, jer su od takvog materijala da kao sunđer upijaju. Na dnu saksije se nalaze rupe kroz koje prolazi voda koju sipamo u drugom delu i imamo prosečan protok vode koji nam pomaže da održimo biljku u životu. Upravo zato je ova saksija dobra, jer ne moramo biljku često da zalivamo i kada odemo na neki duži put ili jednostavno zaboravimo da zalijemo biljku, ona će preživeti i imati dovoljno vode - objasnila je Sofija Marić, učenica trećeg razreda na smeru Tehničar za pejzažnu arhitekturu.

Evropska noć istraživača je ove godine okupila oko 120 učesnika iz subotičkih osnovnih i srednjih škola, Visoke tehničke škole, Gradskog muzeja, IT kompanija i nekoliko udruženja, a sloganom "Ozeleni naukom", manifestacija je želela da ukaže na značaj nauke u očuvanju životne sredine, kazao je prof. dr Igor Firstner, direktor Visoke tehničke škole.

- To je tema koja nas u poslednje vreme sve više zanima i ona je postala potreba, budući da se resursi na zemlji sve više istanjuju, a takođe nam je bitno i da mlade ljude naučimo da je to jako važno, da bi oni na taj način razmišljali u budućnosti i verujem da, kad mi budemo malo stariji, nemamo ove probleme sa zagađenjem kao što imamo sada - poručio je prof. dr Firstner.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2427
Povezane vesti
Povezane teme
noć istraživača noć istraživača u subotici Oš Ivan Goran Kovačić visoka tehnička škola strukovnih studija igor firstner politehnička škola
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.