Komentara: 0
Pregleda: 3204
Foto

Održana Evropska noć istraživača

25.09.2021. u 12:52h
Izvor: Subotica.com
Eko luna park, EkoBus, Eko-kalkulator i još mnogo projekata koji se bave zaštitom životne sredine, subotički đaci ponosno su predstavili na ovogodišnjoj Evropskoj noći istraživača, koja se juče održala u fiskulturnoj sali Tehničke škole "Ivan Sarić".
Održana Evropska noć istraživača

Kako bi smanjili zagađenje vazduha ugljen-dioksidom, učenici 6. razreda OŠ "Ivan Goran Kovačić", Aljoša Krmpotić, Livija MolnarMarko Popović, osmislili su i napravili samovozeći električni autobus koji se kreće na punjive baterije i energiju vetra, te tako ne šteti životnoj sredini. Iako je model ovog EkoBusa, kako su ga nazvali, za sada veličine igračke, mladi istraživači smatraju da bi vrlo lako mogao da bude i deo naše stvarnosti.

- Naš robot radi na električnu energiju i ne izbacuje nimalo ugljen-dioksida. Još jedna stvar kako doprinosi prirodi, jeste i to što ovaj robot, koji je za sada samo model, ne ide dovoljnom brzinom da bi zapravo imao primenu, ali da bi se pretvorio u pravu stvar ima na sebi i dva propelera sa strane, koji rade kao vetrenjača praveći struju, što znači da bi mogao da radi na obnovljivi izvor energije - objasnio je Marko Popović.

Održana Evropska noć istraživača

Ono što već sada ima primenu, jeste projekat samozalivajuće saksije za uzgoj hidroponskih kultura, koji su predstavili učenici Politehničke škole. U cilju buđenja ekološke svesti i izbacivanja iz upotrebe sve popularnijih plastičnih saksija, oni su od recikliranog materijala napravili saksiju, koja istovremeno i snabdeva biljku dovoljnom količinom vode na duži vremenski period.

- Iskoristili smo staru keramičku saksiju i oko nje zalepili izlomljeni crep. Napravili smo pregradu koja razdvaja deo za biljku i deo u koji se sipa voda, a specifičnost ove saksije se ogleda u tome što umesto zemlje koristi keramzit, odnosno glinene kuglice koje drže biljku uspravnom i zadržavaju vodu, jer su od takvog materijala da kao sunđer upijaju. Na dnu saksije se nalaze rupe kroz koje prolazi voda koju sipamo u drugom delu i imamo prosečan protok vode koji nam pomaže da održimo biljku u životu. Upravo zato je ova saksija dobra, jer ne moramo biljku često da zalivamo i kada odemo na neki duži put ili jednostavno zaboravimo da zalijemo biljku, ona će preživeti i imati dovoljno vode - objasnila je Sofija Marić, učenica trećeg razreda na smeru Tehničar za pejzažnu arhitekturu.

Održana Evropska noć istraživača

Evropska noć istraživača je ove godine okupila oko 120 učesnika iz subotičkih osnovnih i srednjih škola, Visoke tehničke škole, Gradskog muzeja, IT kompanija i nekoliko udruženja, a sloganom "Ozeleni naukom", manifestacija je želela da ukaže na značaj nauke u očuvanju životne sredine, kazao je prof. dr Igor Firstner, direktor Visoke tehničke škole.

- To je tema koja nas u poslednje vreme sve više zanima i ona je postala potreba, budući da se resursi na zemlji sve više istanjuju, a takođe nam je bitno i da mlade ljude naučimo da je to jako važno, da bi oni na taj način razmišljali u budućnosti i verujem da, kad mi budemo malo stariji, nemamo ove probleme sa zagađenjem kao što imamo sada - poručio je prof. dr Firstner.

Održana Evropska noć istraživača

Izvor: Subotica.com
Evropska noć istraživača u Subotici 2021 Evropska noć istraživača u Subotici 2021 Evropska noć istraživača u Subotici 2021 Evropska noć istraživača u Subotici 2021 Evropska noć istraživača u Subotici 2021 Evropska noć istraživača u Subotici 2021 Evropska noć istraživača u Subotici 2021 Evropska noć istraživača u Subotici 2021
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3204

Povezane vesti

Povezane teme

noć istraživača

noć istraživača u subotici

Oš Ivan Goran Kovačić

visoka tehnička škola strukovnih studija

igor firstner

politehnička škola

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.