Komentara: 0
Pregleda: 1186

Održana edukacija na temu borbe protiv trgovine ljudima

20.11.2018. u 11:38h
Izvor: RTV Yueco
Tokom vikenda, Crveni krst Subotica bio je domaćin edukacija na temu borbe protiv trgovine ljudima. Edukacija je bila organizovana za volontere iz pet organizacija Crvenog krsta, kako bi postali vršnjački edukatori u svojim sredinama.
Održana edukacija na temu borbe protiv trgovine ljudima

Edukaciji su prisustvovali volonteri Crvenog krsta iz Subotice, Kanjiže, Sente, Kule, Vrbasa i Sremske Mitrovice. Budući vršnjački edukatori rekli su da su imali priliku da čuju iskustva svojih vršnjaka koji su bili potencijalne žrtve trgovine ljudima, te da ih je ova edukacija osnažila za reagovanje u sličnim situacijama.

- Čula sam dosta puta od mlađe dece, pošto najviše radim sa njima, da su se našli u situaciji da ih nepoznati ljudi pitaju da ih povezu kući i da znaju njihove roditelje. Takođe, deca sve više koriste internet i društvene mreže, imaju pristup svemu i nisu toliko informisani o tome šta sve može da se desi - rekla je jedna od volonterki Crvenog krsta.

Održana edukacija na temu borbe protiv trgovine ljudima

Održana edukacija na temu borbe protiv trgovine ljudima

- Došla sam kako bih se edukovala o ovom problemu i kako bih posle to znanje mogla da prenesem i drugima, da ih informišem radi prevencije i da se to ne bi dešavalo - dodala je njena vršnjakinja, buduća edukatorka.

Standardizovana edukacija, koja se sprovodi širom Srbije, ima za cilj da ukaže na potencijalno rizične situacije i mere opreza koje bi mladi trebalo da sprovedu da bi se zaštitili. Akcenat je bio na povećanju bezbednosti prilikom korišćenja društvenih mreža, putovanja i izbora posla.

- Za poslove koje žele da rade, da se raspitaju u Agenciji za privredne registre da li zaista postoji taj poslodavac, da se raspitaju kada krenu negde, naročito kada tinejdžeri krenu sami da organizuju putovanja, ko ih vodi na put, gde idu, da se raspitaju o brojevima ambasade, kao i da se pripreme za svaku situaciju koja ih može zadesiti. Takođe, u poslednje vreme, veliki akcenat stavljamo na opreznost kada upoznajemo nove ljude putem interneta, jer nažalost se događa da to ne bude osoba za koju se predstavlja - objasnila je Slađana Matijević, trener programa borbe protiv trgovine ljudima.

Održana edukacija na temu borbe protiv trgovine ljudima

Učesnici će u svojim sredinama započeti ili nastaviti informisanje dece i mladih o merama opreza i prevenciji opasnosti od trgovine ljudima, kao i rad na širenju znanja o mogućnostima preliminarne identifikacije i pružanja podrške potencijalnim žrtvama trgovine ljudima.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1186
Povezane teme

crveni krst

edukacija

trgovina ljudima

crveni krst subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.