• Pregleda: 7234

Održana Centralna svečanost proslave Dužijance

U organizaciji Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca", juče je na Gradskom trgu održana Centralna svečanost proslave 109. Dužijance, na kojoj su ovogodišnji bandaš i bandašica predali gradonačelniku hleb od novog žita.
Održana Centralna svečanost proslave Dužijance

Kao i svake godine, svečanost je započela blagoslovom ovogodišnjih nosilaca žetvenih svečanosti, bandaša Pavla Horvatskog i bandašice Snežane Skenderović, u crkvi sv. Roke, nakon čega se povorka uputila do katedrale sv. Terezije Avilske, gde je održano euharistijsko slavlje. Predvođena brojnim kulturno-umetničkim društvima iz našeg grada i regiona, povorka je potom nastavila put do Gradskog trga, a na karucama okićenim žitom, pristigli su bandaš i bandašica koje su, po starom običaju, dočekali gazda i gazdarica, te ih poškropili vodom i mekinjama.

- Biti bandaš je velika čast i privilegija, a pošto se bandaš postaje samo jednom, to treba iskoristiti i uživati u svakom trenutku - rekao je Horvatski.

- Zadatak bandaša i bandašice je da se u ime celog naroda zahvale Bogu za ovogodišnje prinose i žetvu. Biti bandašica za mene je isprva bilo veliko ushićenje, ali kako se Dužijanca približavala, shvatila da je to velika uloga i odgovornost, koja mi nije teško pala - istakla je Skenderović.

Pred velikim brojem zvanica, gostiju i sugrađana, oni su predali gradonačelniku Bogdanu Labanu hleb od novog brašna. Nakon što ga je, kako običaji nalažu, prikazao na sve četiri strane sveta, gradonačelnik je istakao da Dužijanca nije samo subotički praznik, već simbol raznolikosti naše zemlje, te da iako se obeležava svake godine, ova manifestacija ne gubi na originalosti i ekskluzivnosti. 

- Okupili smo se u srcu Subotice, na Gradskom trgu, ne samo da proslavimo uspešno okončanje žetve, već da proslavimo uspešno rađanje novog roda žita i novog hleba. Danas odajemo počast generacijama bandaša i bandašica, koji su pre nas proslavljali hleb kao najlepši dar plodne vojvođanske zemlje, kao najveću radost i najvrednije bogatstvo. Slavljenje nasleđa prošlih generacija i naših predaka, koji su u srž svog i našeg bića utkali univerzalne vrednosti, kao što su predanost, marljivost, slobodu i požrtvovanje, naša Subotica uspela je da se razvije, održi, ojača i izraste u zajednički dom 21 nacije, koje slobodno žive u komšijskoj i bratskoj ljubavi i slozi - istakao je Laban.

Manifestacija koju organizuje Udruženje bunjevačkih Hrvata "Dužijanca", već duži niz godina ima i međunarodni karakter, a među ovogodišnjim gostima, našla su se brojna kulturno-umetnička društva kako iz naše zemlje, tako i iz Mađarske, Hrvatske i Makedonije, dok je ovogodišnji pokrovitelj Dužijance bio Tibor Navračić, evropski komesar za kulturu, obrazovanje, sport i mlade.

- Dužijanca je pohvala čoveku i njegovom radu, ali je i pohvala svima onima koji rade na kulturnom, prosvetnom i društvenom polju i tako doprinose boljitku svoga grada i naroda. Sve ono što sam danas video i doživeo, taj zanos i lepotu koja zrači na licima kako učesnika, tako i gledalaca, učvrstilo je moje uverenje da ova manifestacija zaslužuje da se o njoj govori i piše ne samo na lokalnom i nacionalnom nivou, već i u širim evropskim okvirima, čemu ću se potruditi da dam i lični doprinos - poručio je Navračić.

Fotografije sa nedeljne svečanosti, odnosno prateća dešavanja u okviru obeležavanja "Dužijance" pogledajte u povezanim albumima, odnosno vestima.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

57
Stefan Odgovori
E neka je i prosao cirkus.
NN
Nije prošao. Cirkus je još uvek u gradskoj kući (moglo bi se nazvatini drugim imenom, ali nije kulturno).
DRAPO
Stefane, ti ovde ne pripadaš !!! Vrati se ...
Jupiter
Cirkus su tvoji izmisljeni zavicajni dani!
NN
Ne, cirkus nije prošao. I dalje je u gradskoj kući. Vidim da samo ti još fališ tamo
Trovach
Dodjes u Suboticu, budes primljen (doduse nerado, jer znamo sta primamo) i jos seres po dobrodoslici. More, mars!!!
ffilozoff
Bolje na trgu da seru plemenite zivotinje konji,nego da peva Drljaca...
ime
@Drapo, sine, sta su bunjevci no pridoslice iz hrvatske? ili kako vi to nazivate DODJOSI :) inace nemam nista protiv ni duzijance ni bunjevaca, samo s tim defanzivnim stavom pravis koleteral i napadas ne jednu vec sve osobe te nacionalnosti. Tako da bih te zamolio da malo o'ladis
Simo
@IME Subotica je bila nenaseljeno mocvarno tlo. Prvi su ga naselili Bunjevci koji su bili placeni madjarski vojnici i cuvali su granicu od Turaka. Ovo je bila madjarska kasarna sa placenim vojnicima Bunjevcima. Vremenom oko kasarne pocinje da se razvija naselje. Poceli su i Madjari da ga naseljavaju i bili su na usluzi vojnicima, npr. kovaci, kuvari itd. Vojnici su poceli da osnivaju porodice i tako se naselje razvijalo. To je bilo madjarsko naselje naseljeno 90% sa Bunjevcima. I Bunjevci nisu dosli iz Hrvatske. Bunjevci su napustili svoju postojbinu oko reke Bune zbog osvajanja Turaka. U vreme kada su napustili to podrucje je bilo pod vlascu Turaka, a pre Turaka tom zemljom je vladali kraljevi koji su se krunisali u srpskim manastirima. Npr u Dubrovniku je tek oko 1870-te uveden hrvatski jezik u skolama. Bas me briga cije je sada i cije ce da bude ali Bunjevci nisu dosli iz Hrvatske vec iz Bosne.
Luka
Imas Veliki lajk od mene.....100 posto si u pravu...
Su Odgovori
Najlepši letnji praznik gde se mogu videti običaji naših predaka. Kultura i tradicija na jednom mestu. Sve pohvale za svakoga ko je učestvovao i doprineo da ova manifestacija bude dobro organizovana.
Family Poltron(ka) Odgovori
Malo ljudi,i pocrtano hvala predsedniku Vučiću!Sledeći put obavezno izjaviti Vučiću oženi me ili uzmi me za kuma!
Luka 2
Očli ljudi, posebno mladež. U zadnjih 5-6 je pravi egzodus, posebno ko ima hrvatski ili madjarski pasoš. Ako su pametni novac koji tamo zarade će uložiti u kupovinu nekretnina i zemlje u Subotici i okolo, dok je tako jeftino.
B
Teško, dok oni steknu tamo i odluče se na povratak ili odu u penziju,pa se vrate, pokupovaće sve to što je sada jeftino neki drugi koji dolaze ovde da rade u industrijskoj zoni.
Egzodus o kome pričaš je jednosmeran.
Simo
@LUKA Gasterbajteri odu iz sranja na bolje mesto da mogu lepo da zive i onda predlazes da se i tamo stiskaju i prezivljavaju kako bi ovde kupili neki stan sa nabudzenom cenom i obogatili jos vise tri coveka u gradu. I onda da se na kraju vrate u taj stan i opet zive u sranju.? To bas i nije pametno. Ako neko vec ode, onda za njega je i bolje da se ne vraca, neka mu deca odrastaju sa roditeljam u normalnoj drzavi. Sto bi se vracali kada ce im deca za 10-20-30 godina opet napolje otici? Prezivljavaju napolju da bi imali ovde da prezivljavaju umesto da tamo opusteno zive.
loco pajdoman Odgovori
Ja kao stari vojvodjanin smatram da je ovo ne potreban i glup obicaj... 21 vek ljudi kakva tradicija, obicaji, kultura, religija???
NN
Izgleda da smatraš i da je pismenost nepotrebna u 21. veku.
Isto
Ti kao stari vojvođanin. A ja Majka Tereza. Razumemo se.
bunjevac Odgovori
Ćestitke organizatorima. Veličanstveno i dostojanstveno. Svaka čast bunjevačkim Hrvatima što 109 godina čuvaju tradiciju i običaje svoga naroda.
Antal fulop Odgovori
Samo vise ne sa sns bandom.ova politicka banda ne zasluzuje ovaj praznik poljoprivrdnika. Jer to je njihov praznik a ne sve ukupne politicke bande
Samo da se zna Odgovori
Kakvi su to bunjevački hrvati? Ili su bunjevci ili su hrvati. Inače je Dužijanca bunjevački praznik. Hrvata na ovim prostorima do 1945.god. bilo je veoma malo, a i tada se znalo ko su jedni, a ko drugi. U svakom slučaju drago mi je da se ovakva manifestacija održava i da se ne zaboravljaju običaji. Pozdrav svim subotičanima!
Daddy
Pozdrav tebi Gospodine!

Samo da se zna!
bunjevac
Mirko! Pametnije ti je da ćutiš, da ne lupetaš gluposti. Svećenik Blaško Rajić bi se pevrćao u grobu da sazna za tvoje gluposti.
Trovach
Ne seri. Ja sam i Bunjevac i Hrvat, a iz mesovite familije. Hajde da se takmicimo; u svom porodicnom stablu sam detektovao bar 5 nacionalnosti; cak i ako Bunjevce i Hrvate ne razdvojimo. Totalno me zabole ko se kako oseca. Ja se ne osecam na znoj :)
Bunja
Bunjevci nisu Hrvati ko što John Snow nije Aegon Targaryen!
simica
u"pravu si"VOJVODINA je pripadala kraljevini SBS (srba bunjevaca i slovenaca) a ne SHS,,,(srba hrvata i slovenaca)!
sto se babi snilo,tako nije bilo !!!
Bunjevci su regionalno deklarisani HRVATI,isto kao vlasi-srbi u hrvatskoj a nemaju veze sa rumunima u srbiji koje nazivaju vlasima .....
sa majura
radim u jednoj osnovnoj školi u dalmatinskoj zagori, između splita i bosanske granice. začudio sam se na sličnosti između bunjevačkih riči i dijalekta koji se ovde govori. isto tako ima mnogo prezimena među bunjevcima i ovim ovde. za mene su mislili da sam domaći jer moje prezime postoji ovde isto ko u subotici. najviše me iznenadilo obilježavanje materica jer sam mislio da je to isključivo bunjevački običaj. a da ne kažem kako su me u zagrebu za vrime studija pitali da jesam li iz bosne ili hercegovina ili zagore obzirom da sam izbjegavo ekavicu i pričo bunjevačkim ili književnim hrvatskim
Peki
@sa majura-eto kako je lepo što si otišao odavde. Vratio si se svojim korenima. Ima li išta lepše?
NN
@PEKI bilo bi lepo i da se drugi vrate svojim korenima.
Samo da se zna
Vidim da se ovde bez potrebe zakuvali. Samo da pojasnim pojedincima, i bunjevci i hrvati su u državi Srbiji priznati kao nacionalnost i čine manjinski deo stanovništva. Zbog toga ne postoje bunjevački hrvati, jer onda bi postojali i srpski hrvati. Meni svakako ne smeta niko, ne pravim razliku po tome već ko je kakav čovek. A za one koji lupetaju gluposti, koriste ovo čudo što se zove internet neka nešto i pročitaju korisno. To je za njihovo dobro, da se ne blamiraju....npr. popis stanovništva u Subotici 1910. godine. Hrvati spadaju pod ostali, jer ih nećete ni naći, a većina su bunjevci. Pročitajte nešto. Pozdrav svim ljudima dobre duše!
Daddy Odgovori
Ovde je svako dobio nesto, osim Bunjevaca.
SImica
Mirko kruva ti ZAĆUTI !!
Anka Odgovori
Moja mama je bila učiteljica, poodavno, jer sam i ja već u dobrim godinama. Znači, dešava se 70- ih godina. Radila je u jednom selu blizu Subotice, i tačno se sećam da Bunjevci nisu mogli da se izjasne kao Bunjevci, nego Hrvati. To je njima Tito omogućio. Al sad šta je tu je, neka budu i osećaju se kako hoće. Samo mi je krivo što nema reciprociteta, pošto Srbi u Hrvatskoj znamo kako su prošli i kakva prava ima ono malo ljudi što je tamo ostalo. I, ne sećam se da je ijedan Hrvat odavde ikada osudio progon, pogrom Srba, a i posle toga lomljenje ćiriličnih tabli, raznih sramnih grafita, i tako. Ako su iole ljudi, trebali bi to da osude.
A Dužijanca je divna svečanost, ali se i tu , nažalost politika umešala.
Luka 2
Opet se pravimo blesavi po sistemu APP (ako prodje prodje...) .Za razliku od Srba u Hrvatskoj, Hrvati u Srbiji se nisu oružano pobunili kada je ukinuta autonomija Vojvodine 1988. i kada je vrh Srbije sproveo čistku Hrvata u Vojvodini (kao i ostalih nesrba i Srba starosedeoca). Srbi sa druge strane jesu 1990. godine. Te dvi stvari se ne mogu poredit. Mi se mača latili nismo. Vi jeste. A ko se mača lati...
Jupiter
Alooo,Hrvati su postovali Srbiju i zato su ovde,a Srbi iz Hrvatske nisu postovali zemlju rodjenja.Tako da ne poredi.Mnogo Srba je ostalo u Hr.koji su bili verni domovini i zive normalno.Koji su se bunili,ti su sada ovde i sada prave nemire i kod nas i ne postuju nase obicaje.
Bleiburg
Mača smo se laćali jer ste se vi '41. latili srbosijeka. Pa da nam se ne ponovi...
Petar
@Luka2-mača možda niste, ali ste mnogo vešti bili sa kamom.
I.S.
Luka, Luka opet ti istu priču.Tu veruješ, kako je onaj vaš saveznik Gebels rekao da-100 puta ponovljena laž postaje istina.
1988. hrvatima nisu ukinuli latinicu, zvanični jezik je bio SHJ, a 1990.ste vi tamo ukinuli HSJ i ćirilicu.1988.niko hrvate nije izbacivao iz ustava, a vi Srbe 1990.jeste.Nisu ovde hrvatima palili lokale,kuće,vikendice.Skandirali na utakmicama-Ubi hrvata. A vi sve to Srbima 1990.jeste.Nisu hrvati 1988. isterivani iz društvenih, a ni privatnih stanova.A 1990. vi Srbe jeste.1988.nisu hrvatska kola bacana u Dunav, a 1990. Srpska ste bacali u more sa rive.
Luka, Luka narašće ti nos kao Pinokiju...
NN
@ I.S. Mislim da ste malo zaboravili neke daleke početke svega ovoga i vaše "patriotsko" ponašanje prema Hrvatima. Ni jedna strana nije bila nevina kroz istoriju, ali... Setite se i onoga što ste vi radili. http://yuhistorija.com/serbian/jug_prva_txt01c2.html
I.S.
@NN-Puniša Račić ih je taj dan u skupštini upucao jer su pljuvali i najgrubljim rečnikom omalovažavali srpske žrtve iz prvog svetakog rata. Pitao ga je Stjepan Radić koliko košta srpska krv pa da mu je isplate. Značajan deo tih žrtava prouzrokovali su baš hrvati iz 42. Pešačke domobranske hrvatske vražije divizije po Mačvi i Pocerini. U Valjevu, Šapcu i nebrojeno drugih sela. Za vreme okupacije Srbije u prvom svetskom ratu hrvati u domobranskim divizijama AU vojske su se najzverskije ponašali prema Srbima.
To o čemu ste vi dali link da me kao podsetite na srpsko patriotsko ponašanje se desilo 1928. Hrvatska divljanja i masakri po Srbiji su počela još 1914.
I još nešto Puniša Račić je suđen i osuđen i poslat na robiju. Kad je neki hrvat odgovarao za zverstva iz prvog svetskog rata?
Ekonomist Odgovori
Pošto ima nekoliko komentara koji upućuju na to da su Bunjevci hrvatskog porekla, želeo bih da ukažem na neke nepobitne činjenice. Bunjevci potiču iz Hercegovine i spadaju u najstarije narode na Balkanu. Tačno je da su doseljeneici u tromeđi Sombor - Baja - Subotica, isto kao što ih ima i delovima Hrvatske, ali su oni postojali kao narod vekovima pre nego što se za ime Hrvata i čulo. Na zvaničnoj karti Austrugarske iz 1910 godine Hrvata na ovim prostorima gotova da nije ni bilo isto kao i po pripajanju Vojvodine Kraljevini SHS. Što se Svećenika Blaška Rajića tiče, dolaskom ustaša na vlast u Hrvatskoj odjednom i on postaje veliki Hrvat. Jedan je od "zaslužnih" što se Bunjevci koji su državotvorni narod nisu mogli izjašnjavati posle rata svojim imenom. Nažalost i Vatikan podržava ovakvu politiku Hrvata, mada znaju da su Bunjevci poseban narod starosedeoci na Balkanu. Što se mene tiče Bunjevac sam po precima, a ne za to što to srpski ili hrvatski političari tako određuju.
Peki
Ako možeš samo da nam razjasniš, pošto vas Herodot ipak ne spominje pod ovim sadašnjim imenom, kako ste se tada zvali?
Japodi, Sarmati, Iliri, Skiti ?
Daddy
Mi smo braca!

Nek se znade da Bunjevac zivi!
Kata Odgovori
Sa Majura- ti napisa da radiš u školi. A šta ih učiš, života ti? Pismenosti ne, to je sigurno
sa majura
zemljopisom ili geografijom ako trebe da ti prevedem. nema potrebe da brineš za mojom nastavom. znam se služiti književnim hrvatskim, književnim srpskim, bunjevačkim i evo sad dalmatinskim. nema potrebe za tvojim lektoriranjem
Bleiburg
Nadajmo se da ih ne uči ni "povijesti".
i2a Odgovori
Pitanje za sve hrvate koji se ovde kriju pod raznim imenima......A zasto madzari oduvek zovu bunjevce RACZI Katolicke vere/vire?????
Toma Odgovori
Ovu dužijancu je prisvojila crkva,koja forsira da bunjevci budu hrvati.Danas je prava bunjevačka dužijanca,koja nema veze ni sa crkvom ni sa hrvatima,već sa slavljem završetka žetve,slavljem zemljoradnika.A bunjevaca ima i pravoslavaca i katolika,tako da nažalost su bunjevci dopustili sami,da ovu svečanost preuzme crkva(koja je zadužena za sve ratove i pokolje po svetu),umesto da je sačuvaju za sebe.
Crkva pravi mržnju i razlike među ljudima jer tako mogu jedino da kontrolišu narod,a vera u Boga je nešto sasvim drugo od onoga što crkve širom sveta propagiraju.
Dok je Tito branio versko izjašnjavanje,svi smo bili braća (hrvati,srbi,slovenci,bosanci,hercegovci,makedonci,itd..) , jer je znao na koji način bi se uništila takva jedna jaka država,što kasnije i desilo.Imali smo svoju proizvodnju,a danas se hvalimo kako dolaze strani investitori da radimo za njih za mrvu hleba,dok ih država časti parama od našeg plaćanja poreza.
Cika
Bunjevci pravoslavci???
Kata Odgovori
A što onda ne stavljaš zarez, nego tačke umesto njih, kad si toliko pismen, ti sa Majura? I, što uopšte čitaš subotičke vesti, šta te briga? Meni ne pada na pamet da čitam vesti nekog grada ili sela iz Hrvatske. Zabole me za vas
sa majura
@kata
zašto ne bi čitao kad sam rođen ovdje i kad moji žive tu
Branko Odgovori
Toma,Bunjevaca pravoslavaca nema.Svi Bunjevci su katolici.
bona fide Odgovori
Sklonite više ove koji su prošli.
Objavite program bunjevačke Dužijance, koja je u četvrtak.
SImica
@boni fido,:-)proziran si i dosadan,živi u svojem svetu i uvažavaj realnosti u životu drugih koji nisu zaludjeni INTERESOM, već poštuju tradiciju i običaje stvarane vekovno!!
žužana Odgovori
Izgleda da nijedan lepi praznik ne može proći bez gorčine.

Ako je Dužijanca smetaju Vam konji u centru (bar da su samo konji) ako je paljenje badnjaka na pravoslavni Božić plačete nad betonskim pločama.

Ma dajte već jednom budimo tolerantni, pa živimo zajedno.
bona fide Odgovori
Simice dosado!
Ja sam Srbin i živim svoj život kako hoću a ne po nagovoru katoličkih popova.
Obožavam Bunjevce i radim sve da ih rvati ne asimiliraju. To je sve.
simica
politicki NALOG i zena bunjevka su dovoljan razlog zar ne i za srbina da podrzava bunjevce,
tvoja nacionalna pripadnost me ne zanima a ti vodi racuna o tome,meni je bitno da si covek i da postujes sve ostale nacije a ne da subjektivno ocenjujes ko je ko, JA SAM BUNJEVAC HRVAT IZ STOLJETNIH SUBOTICKIH KORENA !! a ti ???..........

ps; izvinjavam se sto sam naseo na provokaciju........
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.