Komentara: 57
Pregleda: 7652
Foto

Održana Centralna svečanost proslave Dužijance

12.08.2019. u 11:25h
Izvor: Subotica.com
U organizaciji Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca", juče je na Gradskom trgu održana Centralna svečanost proslave 109. Dužijance, na kojoj su ovogodišnji bandaš i bandašica predali gradonačelniku hleb od novog žita.
Održana Centralna svečanost proslave Dužijance

Kao i svake godine, svečanost je započela blagoslovom ovogodišnjih nosilaca žetvenih svečanosti, bandaša Pavla Horvatskog i bandašice Snežane Skenderović, u crkvi sv. Roke, nakon čega se povorka uputila do katedrale sv. Terezije Avilske, gde je održano euharistijsko slavlje. Predvođena brojnim kulturno-umetničkim društvima iz našeg grada i regiona, povorka je potom nastavila put do Gradskog trga, a na karucama okićenim žitom, pristigli su bandaš i bandašica koje su, po starom običaju, dočekali gazda i gazdarica, te ih poškropili vodom i mekinjama.

- Biti bandaš je velika čast i privilegija, a pošto se bandaš postaje samo jednom, to treba iskoristiti i uživati u svakom trenutku - rekao je Horvatski.

- Zadatak bandaša i bandašice je da se u ime celog naroda zahvale Bogu za ovogodišnje prinose i žetvu. Biti bandašica za mene je isprva bilo veliko ushićenje, ali kako se Dužijanca približavala, shvatila da je to velika uloga i odgovornost, koja mi nije teško pala - istakla je Skenderović.

Pred velikim brojem zvanica, gostiju i sugrađana, oni su predali gradonačelniku Bogdanu Labanu hleb od novog brašna. Nakon što ga je, kako običaji nalažu, prikazao na sve četiri strane sveta, gradonačelnik je istakao da Dužijanca nije samo subotički praznik, već simbol raznolikosti naše zemlje, te da iako se obeležava svake godine, ova manifestacija ne gubi na originalosti i ekskluzivnosti. 

- Okupili smo se u srcu Subotice, na Gradskom trgu, ne samo da proslavimo uspešno okončanje žetve, već da proslavimo uspešno rađanje novog roda žita i novog hleba. Danas odajemo počast generacijama bandaša i bandašica, koji su pre nas proslavljali hleb kao najlepši dar plodne vojvođanske zemlje, kao najveću radost i najvrednije bogatstvo. Slavljenje nasleđa prošlih generacija i naših predaka, koji su u srž svog i našeg bića utkali univerzalne vrednosti, kao što su predanost, marljivost, slobodu i požrtvovanje, naša Subotica uspela je da se razvije, održi, ojača i izraste u zajednički dom 21 nacije, koje slobodno žive u komšijskoj i bratskoj ljubavi i slozi - istakao je Laban.

Manifestacija koju organizuje Udruženje bunjevačkih Hrvata "Dužijanca", već duži niz godina ima i međunarodni karakter, a među ovogodišnjim gostima, našla su se brojna kulturno-umetnička društva kako iz naše zemlje, tako i iz Mađarske, Hrvatske i Makedonije, dok je ovogodišnji pokrovitelj Dužijance bio Tibor Navračić, evropski komesar za kulturu, obrazovanje, sport i mlade.

- Dužijanca je pohvala čoveku i njegovom radu, ali je i pohvala svima onima koji rade na kulturnom, prosvetnom i društvenom polju i tako doprinose boljitku svoga grada i naroda. Sve ono što sam danas video i doživeo, taj zanos i lepotu koja zrači na licima kako učesnika, tako i gledalaca, učvrstilo je moje uverenje da ova manifestacija zaslužuje da se o njoj govori i piše ne samo na lokalnom i nacionalnom nivou, već i u širim evropskim okvirima, čemu ću se potruditi da dam i lični doprinos - poručio je Navračić.

Fotografije sa nedeljne svečanosti, odnosno prateća dešavanja u okviru obeležavanja "Dužijance" pogledajte u povezanim albumima, odnosno vestima.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 5 meseci
Komentara: 57
Pregleda: 7652
Povezane vesti
Povezani albumi
Povezane teme
dužijanca bandaš bandašica bogdan laban centralna svečanost udruženje bunjevačkih hrvata "dužijanca" subotica
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.