• Pregleda: 2116

Položeni venci na spomenik Risaru i Blašku Rajiću

U čast obeležavanja Dužijance, risari i risaruše položili su vence ispletene od žita na spomenik Risaru i na spomen-ploču Blašku Rajiću.
Položeni venci na spomenik Risaru i Blašku Rajiću

Vredni risari i risaruše najpre su se okupili oko spomenika onog koji je tu da podseća na njihov trud u obavljanju najvažnijeg posla tokom godine. Prema rečima Andrije Anišića, predsednika Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca", poruka ove manifestacije nije ni folklor, ni nošnja, ni tambura, već rad i pohvala svih onih koji žele da rade.

- Kada ste vi radili na takmičenju risara, onda ste nas podsetili na to kako su naši pradedovi sa žuljevima i znojem zarađivali hleb, a vi ste, iz ljubavi prema njima, takođe prihvatili da to isto činite. Ovaj spomenik Risaru pokazuje jedan zamah kosom koji ste vi ove godine radili, video sam da nije lako, vi to najbolje znate kako je. Zahvaljujem se i hvala vam što ćete i ove godine počastiti spomenik vencem od žita i neka vas Bog blagoslovi za vaš trud i svu vašu ljubav - rekao je Anišić okupljenim risarima i risarušama.

Venac ispleten od žita, risari i risaruše su potom položili i na spomen-ploču Blašku Rajiću, bez kojeg, kako su i sami naglasili, "ne bi ni bilo Dužijance".

Izvor: Subotica.com

povezane teme

7
Peki Odgovori
Kako to da piše pop na spomeniku?
Zar vi hrvati ne kažete svećenik?
Ili možda nije bio hrvat?
DRAPO
Svaka čast Peki !!! Živio !!!
Jupiter
Peki,pa ti imas hrvatsko prezime,a tvrdis da si Srbin.Kako to?
rt
@Ma dobro PEKI , to za popa ima zašto . A da organizator reprizira ovo , na JAVNOM prostoru Hrvatske im matične države ( bez Hrvatske zastave ) ~ sa jednom zastavom Makedonskom bez Severna . Iskreno , organizator je možda načinio propust , nije pozvao KUD iz Ferizaja , da u narodnim odorama i barjacima , prodefiluju po Trgu Republike i na taj način uveličaju manifestaciju u Subotici .
Peki
@jupiter, hehehehe, dobra fora.
Jok, nema hrvata sa prezimenom kao što je moje. I znam dobro šta sam, a šta nisam.
Nego, lepo sam pitao, kako mu piše pop na spomeniku, a kod vas su svećenici?
rt Odgovori
А бре херој Мирче , што казуваш ти на ови ? Нит је " FYRM" , нит је " NORTH " !
Branimir Odgovori
Kao i na takmičenju risara u Đurđinu, sve stariji ljudi. Osim mladih Makedonaca nema omladine.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.