• Pregleda: 2001

Remek dela od slame izložena u Vestibilu Gradske kuće

Slike bunjevačkih papuča, risara, salaša i "pendžera", izradile su vredne ruke slamarki HKPD "Matija Gubec" iz Tavankuta na 34. sazivu Prve kolonije naive u tehnici slame, a one su sinoć svečano izložene u Vestibilu Gradske kuće, u čast obeležavanja Dužijance.
Remek dela od slame izložena u Vestibilu Gradske kuće

Da biste videli sliku čuvene Mona Lize, ne morate da odete u Pariz, dovoljno je da posetite Vestibil Gradske kuće u kojem će vas čekati delo slamarke Jozefine Skenderović, koja je, kako kaže, "curu" izradila od slame sa suncokretom u rukama, kako stoji ispred nepreglednog pejzaža Tavankuta.

- Ovo je treća verzija slike. Prvu sam izradila pre deset godina i oduvek sam razmišlala da curu obučem u žito, tako da je na prvoj slici imala kratku haljinu do kolena. Na drugoj slici, cura je imala isto haljinu od slame, a šetala se ispred Gradske kuće. Ovu, treću verziju slike, izradila sam za sebe i sigurna sam da ću izraditi još nekoliko ovakvih slika - objašnjava Jozefina, koja je sa još tri slamarke ove godine posetila i Svetski kongres slame. - Videle smo gde smo i šta smo, šta se trenutno u svetu izrađuje od slame, ali moram da priznam da je naša Dužijanca ipak jedinstvena. Kada bi oni videli našu Dužijancu, mislim da bi pali na teme.

Prema rečima Ladislava Suknovića, predsednika HKPD "Matija Gubec" iz Tavanukta, ovogodišnja izloža slika u tehnici slame najbolje oslikava ozbiljan i kvalitetan rad više od 20 slamarki koje su s posebnom pažnjom i ljubavlju izrađivale ova vanvremenska dela, a kako je istakao, najviše ga raduje to što su se na 34. sazivu Kolonije pojavila i neka nova, mlada lica.

- Hvala svim slamarkama na trudu, jer znam da nije bilo lako. Posebno me raduje osnaživanje novim članicama, ne samo mladim, već i slamarkama koje su u ozbiljnom stvaralačkom dobu - rekao je Suknović, dodajući da ovogodišnja izložba za njega predstavlja pogled u budućnost. - Gledajući motive koje su slamarke izradile, u svakom od njih prepoznajem jedan motivišući pogled u budućnost. Na velikom broju slika vidimo pendžere koji su pogled u budućnost, vidimo sunce i život na salašima, i rekao bih da je to prikaz naše budućnosti, a da smo na dobrom i sigurnom putu, simbolički ukazuju ove bunjevačke papuče od slame, koje prikazuju koračanje u budućnost.

Nakon svečanog otvaranja izložbe, slavlje se preselilo na Gradski trg, gde je održano Tamburaško veče. U prisustvu velikog broja okupljenih sugrađana, na bini su se smenjivali zvuci poznatih bunjevačkih pesama, a takođe su izabrani najlepši pratioci bandaša i bandašice, koji će ih u nedelju pratiti u povorci kroz grad na karucama.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.